onsdag 10 juni 2015

Som på solkusten

Jag tittade mig omkring i köket idag på första gången på vad som kändes som en evighet. På många ställen har jag varit de senaste veckorna, utom just framför spisen och här på bloggen. Min hjärna har mest hållit till på jobbet och lite uppe i det blå. Ett tag hängde den med kroppen både till Berlin och Marbella. Nu är de båda hyfsat på hemmaplan igen och det känns rätt så skönt faktiskt. Berlin var wunderbar och Marbella fantastico! Att jag har så roliga, smarta och coola vänner att åka iväg med - hur bra är inte det?

Känner du dig lite mer experimentell i köket än vad jag var ikväll (filmjölk och knäcke) vill jag föreslå den här varianten på pasta med tomatsås. En bra blandning av hetta och alkohol, lite som veckan i Marbella kan man säga.

Vodka arrabbiata
kanske 3 portioner

4 röda chilis
6 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
1 kruka bladpersilja
4 ansjovisfiléer
1 burk krossade tomater
salt och nymalen svartpeppar
6 cl vodka
1 citron
färsk pasta

Gör så här
Använda en vass liten kniv och stick små hål i chilifrukterna. Värm oljan i en traktörpanna på medelvärme, lägg ner chili och låt dem ta färg - ca. 5 minuter. Skala och skiva vitlök tunt. Hacka persiljekvistar och tillsätt med vitlök och ansjovis. Låt steka under omrörning tills vitlöken tagit lite färg. Vänd ner tomater och vodka, salta och peppra. Låt sjuda i kanske tio minuter. Grovhacka persiljan och riv citronen. Koka pasta och vänd ner i såsen. Toppa det hela med citronzest och persilja.


Visste du förresten att ansjovis (Skarpsill) heter Sprattus sprattus på latin? Kanske det mest rimliga namnet ever.

10 kommentarer:

  1. Sprattus sprattus, hahahahaaaaaa. Jag döööör!

    SvaraRadera
  2. åh, arrabbiata åt vi jättemycket när vi precis flyttat till göteborg. nu har jag fasen inte lagat det på flera år. tack för påminnelsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här trodde jag att jag hade kommit med nåt nytt ;)

      Radera
  3. Många härliga latinska namn. Själv gillar jag grus grus (trana) och alkis alkis (älg).
    4 chilis? Låter hett!!

    SvaraRadera
  4. Sprattus, sprattus passar väl bra på firrarna, kanske även på oss när vi fått lite vodka innanför västarna:) Den där vodkan gör i alla fall susen i köttfärssås, det har vi testat, så i en tomatsås huttar vi den gärna!

    Kram på dej, kära Kim, hoppas helgen har varit snäll mot dej!

    SvaraRadera
  5. MUMS låter tokgott fina Kim kram Sofia

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails