onsdag 6 maj 2015

Sorry, but not sorry

Man kanske "borde" vara en sån där härligt spontan person. Men alltså. Nej. Det är jag inte. Jag mår bra av att planera. När man kan lägga in alla aktiviteter i olika färger i Googlekalendern och skriva to-dolistor. Det betyder inte att jag inte gillar spontana sushi-möten eller öldrickande, men å andra sidan: är det något man verkligen vill göra, eller någon man verkligen vill träffa, ja då får man planera. Det är min fasta övertygelse. Och rör det fler än två personer, ha ha lycka till med era spontana möten!

Nu under våren har agendan varit full. Alldeles för full. Jag har stundtals blivit stressad bara av att titta i kalendern. Men jag har kommit på en lösning: jag ska planera in att inte göra någonting. Och med ingenting menar jag binge-titta på "Unbreakable Kimmy Smith" och laga god mat. Typ vegansk husman.

En sån jävla bra linsfärslimpa
2 1/4 dl gröna linser
4 1/2 dl vatten
2 buljongtärningar

3 msk krossade linfrön
6 msk vatten

2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
1 stjälk selleri
1 stor morot
1 röd chili eller lite sambal
1/2 röd paprika
olivolja
torkad timjan
malen spiskummin
rökt paprikapulver
malen kummin
salt
svartpeppar

1 1/2 dl havregryn
knappt 1 dl vetemjöl

3 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
1 msk honung

Gör så här
Koka linserna mjuka i buljong. Låt rinna av och mixa sen 3/4 av linserna till en smet. Låt linfrön och vatten stå kallt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Finhacka vitlök, lök och grönsaker. Stek mjuka i olivolja. Krydda och smaka av med salt och peppar. Låt svalna något. Blanda linssmet och hela linser med grönsaker och linfröröra i en bunke. Rör ner havregryn och mjöl. Blanda ordentligt, salta och peppra eventuellt mer.

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och tryck ner smeten. Rör ihop tomatpuré, vinäger och honung och bred över limpan. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 45 minuter. Täck limpan med aluminiumfolie ifall den får för mycket färg. Ta ut och låt svalna en stund så är det lättare att skära upp. ÄT. Receptet hittade jag här.



Bra limpa. Mycket bra! Hejmeder.

14 kommentarer:

  1. Vilket spännande recept! Det hamnar direkt i inspirationsmappen, tack! =)

    SvaraRadera
  2. Haha, som jag känner igen mig! I den här stan får man boka in ALLT annars blir det aldrig av att man ses. Fact. Och sen ändrar alla allt i sista minuten ändå. Suck.

    Jag har också haft för mycket inplanerat denna våren men det börjar lätta och jag får nog göra som du; boka upp tid med mig själv! Stor kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att höra att man inte är ensam... Kram!

      Radera
  3. jag tror jag har någon mild form av aspergers för jag kan fan inte vara spontan överhuvudtaget, har jag planerat att vara hemma och se på film och jimmy föreslår gå ut och äta istället så bara: "AAAAAAAH!"
    kul tjej!

    och så tror jag att vi aldrig har nåt planerat men sen inser man att varenda helg hela våren är uppbokad, så det är ju som du säger, man måste planera även de roliga sakerna. men de är ju roliga att planera, så det är ju inte så dumt ändå.

    på tal om det så borde vi planera in en MBT eller en ny ut-och-äta-kväll...

    SvaraRadera
  4. Hugaligen ja, snacka inte om hur det är på våren, speciellt under maj månad för fru M på jobbet... möten, utbildningar, övernattning osv osv... Swisch säger det så har dagarna sprungit förbi! Då är det verkligen absolut nödvändigt att palnera, något annat funkar icke:)
    Och på tal om att planera så är denna limpan inplanerad på nästa veckas meny!
    Tack för tipset och för att du la upp den så snabbt,
    kramar på dej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Maj är stressig helt klart. Men nu tar vi och chillar hela sommaren va?

      Radera
  5. Berätta om konserten! Nick Cave var väl bara helt bäst som vanligt?

    SvaraRadera
  6. Våren är ju underbar med allt som händer! Visst kan det bli för mycket ibland men jag gillar det :)

    Vilken limpa! Undrar om jag kan lura mina bön/linsmotståndare till pojkar?!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så länge det är roliga grejer står man ju ut ;)

      Radera
  7. Våren är en kamp när man är lärare. Jag genomlider den och sen kommer den härliga sommaren. Kanske. Det verkar kyligt på den fronten...

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails