söndag 25 maj 2014

Global Kitchen

I fredags fick jag ta del av något unikt, en av de åtråvärda platserna på Göteborgs första(?) pop-up-restaurang Global Kitchen var min.

Urban Artroom förvandlades i helgen till en kombinerat galleri/restaurang. Vi bjöds på en resa som började i Peru, fortsatte till Etiopien för att till slut landa i försomriga Sverige. Långbordet, som ramades in med konst, delades med både kända och okända ansikten. En riktigt trevlig kväll, med spännande och GOD mat och dryck.

Syrlig Pisco Sour, popcorn och konst som förmingel.Frisk peruansk ceviche på kummel och sötpotatis till förrätt. Och lite mer Pisco Sour.


Kryddig etiopisk tallrik, komplett med hemmagjord färskost och surdegsbrödet Injera till huvudrätt. Lätt och svalkande kenyansk öl till.


Sommar i ett glas till dessert: rabarber- och flädertiramisu.


Vilken härlig, inspirerande och energigivande kväll det var - så häftigt att få vara en del av en sådan här upplevelse.

Men, undrar du säkert nu, vad är det här med Global Kitchen och vilka är det egentligen som ligger bakom? 


Jo, Global Kitchen arrangeras av Global Picnic, en alldeles förträfflig förening (jaa-aa, jag är partisk då jag är engagerad och har fått äran att sitta i styrelsen) som vill verka för en samlingsplats med kulinariska och kulturella upplevelser.

Vi vill ta tillvara de kunskaper och kompetenser som finns i vår stad när det kommer till matlagning. Genom en pop up-restaurang förmedlar vi vår stads olika matkulturer och skapar en mötesplats för mat och mångfald. Tanken är kort och gott att lyfta fram helt vanliga göteborgare med ovanliga talanger som får driva en egen restaurang under tre kvällar, där köket byts ut och nya arbetstillfällen skapas.

Och hur kan jag då få en plats på Global Kitchen?

Sorry, det får du inte... Jodå, konceptet kommer komma tillbaka. När och var du minst anar det, men jag lovar att säga till då det händer! Eller, så kan du göra det väldigt lätt för dig: bli medlem i Global Picnic (40 kronor för ett livstids medlemskap!) så kommer du få ta del av den senaste informationen först.

Men, vad gör jag fram tills dess?

Du förbereder dig på vår årliga internationella matmarknad Global Picnic Food Festival såklart! 23:e - 24:e augusti på Kanaltorget vid Operan. Det kommer finnas mat och musik från världens alla hörn. Du vill inte missa det, jag lovar. Jag har tidigare skrivit om det här.

Nu återstår bara för mig att önska en trevlig söndagskväll och jag hoppas du har röstat idag. Annars är jag inte kompis med dig längre.

Urban art

14 kommentarer:

 1. Så spännande! Pop up-kök verkar vara det nya. Hör om det lite här och där. Undra när de kan tänkas dyka upp i min trädgård...

  Kram kram

  SvaraRadera
 2. Puh, vilken tur att vi har gjort vår plikt och slängt in våra röster då, för kompis med dej vill vi ju fortsätta räkna oss som! Vi gjorde det faktiskt redan förra fredagen - röstade alltså - och det var tydligen väldigt många som förtidsröstade här i stan.

  Vilket otroligt bra initiativ detta är, och vilken god tanke som ligger bakom Global kitchen. Att det sen serverades så god mat gör ju inte det sämre, inte alls...

  God natt då, kompis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så många bra grejer under att och samma tak - klart man bli lycklig ända in i själen!

   Radera
 3. Självklart har jag röstat, och då på ett parti som tar ställning MOT rasism och fascism. Det är också ett parti som kommer att arbeta för mäns och kvinnors lika rättigheter.

  Jag blev rent bedrövad när jag hörde om resultatet i Frankrike och även i Sverige. det blåser kallt nu och vi som har våra hjärnor i behåll måste fortsätt att arbeta mot farliga rörelser som bygger på rädsla och okunskap.

  Jag gillar ditt inlägg och tycker att det låter mycket spännande. 40 kronor låter billigt för livstid! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som om du har hjärtat på rätta stället Erika, till skillnad mot många andra i Europa... :(
   Kom på matmarknaden vetja! Du behöver inte ens vara medlem faktiskt!

   Radera
 4. Det här låter sjukt spännande, ska kolla in direkt! Har ju missat picknicken varje år, men det här året ska jag gå tänkte jag! Hurra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes! Gå! Jag kommer påminna er...!

   Radera
 5. Heja, heja, det här gillar jag!!

  SvaraRadera
 6. HALLELUJA! var ordet. Har som sagt missat de tidigare års Global Picnic, men det kommer i-n-t-e hända i år (såvida jag inte är fastbunden och magsjuk). Längtar redan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Längtar jag också - det kommer bli awsome!

   Radera
 7. Sweet! Låter som en supertrevlig kväll. Och så får jag kanske sällskap i år då på picknicken :)

  SvaraRadera
 8. Sweet! Låter som en supertrevlig kväll. Och så får jag kanske sällskap i år då på picknicken :)

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails