Eller så nöjer jag mig med att baka en enkel, men väldigt god, saffranssockerkaka.
Enkel saffranskaka
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
1 dl mjölk
1 kuvert saffran
2 msk ljus rom
50 gram smör
2 tsk bakpulver
3 1/2 dl vetemjöl (special)
1 nypa salt
ströbröd
Gör så här
Börja med att blanda ut saffran med rom i en liten kopp. Sätt ugnen på 175 grader, smörj och bröa en "normalstor" springform. Vispa ägg, socker och vanilj väldigt poröst och luftigt.
Smält smör, blanda ner mjölk och saffransblandningen. Rör ner den ljumma vätskan i äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner i smeten.
Häll i formen och grädda i mitten av ugnen i ungefär 25 minuter. Provstickan ska vara torr. Jag som älskar saffran föll direkt för kakan. Saftig och luftig och doftar ljuvligt. Jag säger som Ernst: "Gomseglet applåderar".
*Ernsta = verb som beskriver ett pyssligt hantverk. För referenser, se "Jul med Ernst". Nyordet beräknas komma in i SAOL under 2014.
åh, hjärtat surrar som en humla i bröstet av glädje när du hittar på såna fina ord. det är rätt skönt att inte jobba ändå, man slipper iaf äta 3984948 olika julbord. nu blir det nog bara ett på självaste julafton... rätt skönt att åka bort över jul också, så slipper man ha alla resterna hemma sen...
SvaraRaderaHåller med, det räcker med en gång. Eller två på sin höjd.
RaderaGod jul!
Gjorde också en saffranskaka som jag garnerade med kristyr och lingon, gott, fast jag föredrar saffransbullar och mina blev... övergräddade så snart får de förvandlas, jag menar förädlas till saffransskorpor!
SvaraRaderaTrevlig helg på dig, ernsta inte ihjäl dig!
Den såg jag allt, den kakan! Mumsigt.
RaderaGod jul!
Ernsta! :D
SvaraRadera;)
RaderaÅhhh låter som ett underbart ställe att äta julbord på : ) Grishuset tvivale kunde de inte koma på bättre namn ; ) hönshuset lät bättre : ) kram Sofia
SvaraRaderaJa hellre höna än gris! Kram Sofia, och god jul!
RaderaSaffran är ju BÄST! ;)
SvaraRaderaHåller med!
Raderahahahah åh Ernst! Han har "inspirerat" läs manipulerat Peter till att laga julkorv och egen leverpastej i år..herregud var ska det sluta undrar jag...
SvaraRaderaDenne inspiratör! Hoppas det blev bra och gott! Kram och god jul.
RaderaJag tycker jag tar fram mindre julpynt för varje år. Och senare kommer det också fram. Sen älskar jag barnens fulcharmiga pynt som oftast bara håller ett år eller två. Jag blir galen på föräldrar som inte har det framme för att det är för fult. Jamen here gud om pysslet inte matchar resten av inredningen.
SvaraRaderaHellre lite julpynt med hjärta än julpynt som är perfekt ;)
RaderaDu har låååååååång väg till att bli en fulländad "Ernst" men en bit har du kommit i alla fall :-) Undrar om Ernst skulle tillåta en Flemming ;-)
SvaraRaderaSaffranskakan ser härlig ut! Älskar verkligen saffranssmaken och färgen som blir är ljuvlig. Duktig du är!
Låter som en bra premiär för julbord, med övernattning och allt. Hoppas allt rullar på fint inför julledigheten!
Kram!
Ja men jag kämpar på! Om en sisådär hundra år kanske..?
RaderaGod jul Lotta och kram till dig!
haha själv bestämde jag att det inte skulle upp en enda julpryl i hemmet det här året. Nu sitter jag med julstjärnor, adventsljusstakar, en mini-julgran, hemmagjorda lingonkransar och en jävla massa julkakor och godis. Jävla skit!
SvaraRaderaHe he ingen verkar kunna motstå!
RaderaGod Jul på dig, ha det fint nu och hoppas du slipper regna bort!
SvaraRaderaKram
Tack detsamma kompis!
Radera