Enklaste och vitaste franskbrödet
1 limpa
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten (37 grader)
2 tsk flytande honung
1 tsk salt
15 gram mjukt smör
400 gram vetemjöl special
1 ägg
vallmofrön
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Blanda ut i vatten och tillsätt salt, smör och honung. Väg upp mjölet och rör ner. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, tio minuter för hand eller fem minuter i maskin. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig. Låt jäsa i bunken, täckt med en bakduk, i trettio minuter.
Smörj en avlång bakform. Häll ut degen på bakbord och knåda den smidig. Fyll bakformen och låt jäsa ytterligare trettio minuter under duk. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda brödet på nedersta falsen i drygt 20 minuter. Provstickan ska vara torr. Stjälp upp brödet på ett galler och låt svalna.
Imorgon tar vi båten över till Danmark för en dag på badhotellet The Reef. Vem i sällskapet, som även inkluderar barn i åldrarna 10-14, som är mest exalterad? Well... gissa.Trevlig helg mina vänner!
Jag är också tokig i bröd! Ibland får jag ett sådant sug efter vit fluffseg hönökaka att det nästan känns knäppt och då är det bara att ge efter(och äta upp hela paketet själv ;)!) Bröd är ju bäst nybakat så det hade nästan varit skamligt om ni inte hade slukat nästan hela limpan!
SvaraRaderaThe Reef är mysigt, hoppas att ni får en blöt helg ;)!
Men eller hur? Vi hade nästan inget val helt enkelt...
RaderaKram!
Eller hur! När jag väl börjat äta en skiva går det inte att sluta. Samma sak med vad Linda skriver om hönökaka (el Juliakaka) som inte behöver annat än smör på. Men bara vid speciella tillfällen. Typ när jag är sjuk eller så.
SvaraRaderaSkönt att fly höstrusket med bad och "strandhäng". Have fun!
Gött att man inte är ensam ;)
RaderaJag riktigt känner hur ont i magen jag skulle få av att äta en sån limpa... Men det är sjukt gott, som att äta god luft som lägger sig sådär mjukt i magen :D Jag åt vörtbröd igår och insåg snabbt att det inte var värt det ändå. Tur det finns okej glutenfria bröd :)
SvaraRaderaÅh din stackare... Hoppas produktutvecklingen på glutenfriabröd speedas upp lite!
Raderaunderbart Kim , jag är likadan en brödälskare kram på dig fins Kim
SvaraRaderaHärligt Sofia, kram på dig.
RaderaMed tanke på min gamla mage kan jag glömma vitt degigt bröd, som trots allt är det godaste jag vet. Rostade skivor av vit bröd med vallmofrö, gott smör som smälter på det varma brödet, lite marmelad... Så jäkla gott!
SvaraRaderaEller hur?! Hoppas du kan få äta iallafall liiite vitt bröd, snart!
RaderaMUMS! Själv äter jag inte bröd längre. Eller jo, när det passar till en maträtt och när jag bor på hotell. Soppa utan bröd , det går ju inte!!!!
SvaraRaderaWord sis!
RaderaTänker aldrig sluta äta bröd! Sätt mig vid ett bord med ett ljummet nybakat bröd, en ost och smör så går jag bananas!
SvaraRaderaInte jag heller!
RaderaJag älskar bröd (och andra kolhydrater) och min konstiga mage skulle aldrig klara en LCHFdiet eller liknande. Så halleluja för vanligt hederligt vitt bröd! :)
SvaraRaderaTycker det ser gott ut, duktig du är kära Russinet! :)
SvaraRadera