tisdag 15 oktober 2013

Öl och annat livsviktigt

Bloggfrekvensen är under all kritik, det är väl det minsta man kan säga. Jag har svårt att förstå var alla dagar tar vägen (ho hooo?).

Men vid närmare granskning: Distraktionsmomenten har helt enkelt varit för stora och för många. Johanna och jag hade trettio- (sextio?)årsfest förra helgen. I flera dagar efteråt hittade jag granatäppelkärnor och lösmustascher på otippade ställen.

Jag har bryggt öl efter alla konstens regler, vilket blev bättre än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Age Crisis Ale - kom ihåg var ni hörde det först!

Jobbet och allt därtill har tagit sin tid, eller snarare min tid. Paris fick min odelade (nåja) uppmärksamhet i helgen. Staden i sig och dess galettes, sniglar, boeuf bourguignons, fonduegrytor, croque madames och champagne. Som alltid: så mycket mat, så lite tid...


Men det är inte hela sanningen. Det finns en större distraktion. Vi kan kalla honom Jens. För det är det han heter. Är det inte konstigt hur man kan klara sig alldeles utmärkt och må så bra på egen hand, sen knackar någon på dörren (bokstavligt talat, men det är en historia för sig) och helt plötsligt känner man sig amputerad utan den här personen? Konstigt men härligt och skrämmande och överväldigande och fantastiskt och läskigt och fint.

Steget är inte så långt alls från Jens till öl. Jo ser ni, jag köpte ett ölbryggningskit hos "Det lilla Köksbryggeriet". American Pale Ale skulle det bli - och minsann det blev det också! Några timmars mäskning och lakning och allt vad det hette. Två veckors jäsning i städskåpet. I med priman (det som adderar kolsyran) och ner i flaskor. Två veckor till i skåpet och sen in i kylen. Psssccchhht. Den blev lämpligt nog precis klar till trettioårsfesten.

Det blev en fin fruktig smak med en del beska. Citrus och en fin skumkrona. Antagligen den dyraste ölen jag druckit, men ens egen triumf smakar så gott så gott. Och dessutom, nu har jag ju kitet. I fortsättningen behöver jag bara ingredienser för att brygga nästa batch. Och med enkel ölmatematik: ju mer jag brygger, desto billigare per flaska blir det. Jag tror en amerikansk veteöl står på tur.


24 kommentarer:

  1. Hurra för det spännande livet! Vart tiden vägen vet man aldrig. Bara man mår bra och har det fint!:)
    Ja, den historien är ju bra fin....;)
    Härligt namn på ölet. Gillar det skarpt. Du kanske kan sälja det till alla möjliga tillställningar!

    SvaraRadera
  2. Haha, älskar namnet på er Ale. På onsdag ska Lars och hans polare påbörja en bryggning av en Stout. 15, 5 l ljus Ale jäser just nu i polarens gästrum. Lars är eld och lågor. Kan hända att vi snart har både bryggeri och butik på tomten. Nu måste jag bara lära mig att dricka den förbannade ölen...

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad spännande! Ja nu får du ta och växa upp Malin! ;)

      Radera
  3. ja, din och jens historia alltså, den är allt i en klass för sig!

    pffff. ölbryggning. nej. jag orkar inte ens prata om. igår råkade jag stöta till en tunna så att bottensatsen åkte upp från botten och förstörde det som var kvar i tunnan (vilket var kanske 2 liter högst) och det blev ett himla liv. baaaaah. för vi har ju liksom inte över 200 flaskor i förrådet så det förstår man ju att det var hemskt...

    fast det var ett himla fint namn din öl hade iaf!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lugnt jag ställer undan flaskorna tills du kommer. ;)

      Radera
  4. Åh, kärleken va. Bäst och sämst i hela världen samtidigt. Sämst mest för att man saknar den däringa så försbaskat när han bara är så mycket som utom synhåll. Fina grejer!

    SvaraRadera
  5. Hurra för Jens, öl och Paris, det låter som alldeles utmärkta anledningar till att inte hinna blogga!

    SvaraRadera
  6. Äsch, fullgoda anledningar allihopa tycker vi till en låg frekvens! Herrejisses, man måste väl hinna med livet också, och det har du ju absolut gjort:) Så himla kul med ny kärlekshistoria, men nu är vi vansinnigt förviddna på historien bakom.
    Namnet på alen är ju kanoners, och det är det ju också att det bara blir billigare ju mer du brygger. Ale gillar herr M skarpt men veteölen klingar mycket bättre i fru Ms öron, kanske vi också skulle ta oss en kik på det där ölköket...

    Kramar till dej och grattis till Jens!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den där historien kommer berättas, det är den värd!

      Veteölen är jag jättenyfiken på...

      Radera
  7. Mycket bra ölstrategi där tycker jag. Brygg mer och mer och ölen blir "billigare" :-) Kanonupplägg och duktig jobbat. Du låter som värsta proffset med alla facktermer du slänger dig med ;-)

    Grattis till allt det fina du fått som tillskott i livet. Du är värd allt det och lite till :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur? Jag sparar smakprov tills du kommer.
      Tack ska du ha kompis. Kram!

      Radera
  8. Ojoj, att brygga sin egna öl... har aldrig testat och jag vet inte om jag gör det heller... okej, kanske om maken säger det eftersom det är han som tycker om det hos oss.

    Ja du, vart tar tiden egentligen vägen? Här känns det som om det är mån-fre hela tiden... lämna/hämta på dagis, arbeta, laga mat, hinna umgås med familjen, träna, blogga... tja, knappt man hinner se något på tv:n alltså! Kram på dig Russinet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag glömde ju kommentera en sak till... kul och hurra för Jens! ;)

      Radera
    2. Det var riktigt kul! Men lite svårt att motivera om man inte gillar öl förstås... Kram!

      Radera
  9. Underbart, Kim! Hurra för kärlek, öl och Paris - fina grejer det! :) Ha en fantastiskt fin helg! Stor kram

    SvaraRadera
  10. Jag blir dagligen lika förvånad över det där hur man kan längta efter någon man umgås flera gånger i veckan med. Och de där fånleendena? Jagvetinte... men det kittlar dödsskönt i kistan!
    Kul med ölen! Ser fram emot eventuella provsmak framöver... och hoppas vi ses på onsdag! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag fattar ingenting - men njuter likväl.
      Klart vi ses på onsdag - eller?! Kram

      Radera
  11. Åh, jag vet precis den där känslan... Det känns fortfarande likadant för mig. Åh, kärleken. Vad jag är glad för fin skull! Det är du värd!
    Vi kommer ju aldrig till skott med att brygga egen öl. Jag köpte Berra ett kit men han får ju inte tummen ur.
    Stor kram vännen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack vad go du är Emmy. Jag hoppas kunna känna såhär alltid. Kram till er.

      Radera
  12. Fantastiskt, vad kul! Grattis till ER BÅDA!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails