söndag 15 september 2013

Vad bra mat kan göra

Idag känns det som en äkta söndag. Lite regn, typ sexton grader ute. En rastlöshet i kroppen, men alldeles för lat för att göra något åt det. Bara för att man sagt hejdå till någon man inte får se på ett antal dagar nu: en känsla av att vara lite ensam. Inga direkta åtagande idag, men det finns ju alltid saker man mer eller mindre borde göra. Laga matlåda, motionera, plocka och greja i lägenheten. Göra ett så kallat ryck.

Men det blir bättre, det blir det alltid. Man kan bildgoogla "sloth babies in a bucket" och så känns det genast lite bättre.

Eller så tittar man igenom bilderna i kameran och får syn på en matbloggsklassiker, minns när man lagade sin egen variant och hur den smakade. Och ja, då är allt bra igen. Mat alltså. Vilken grej.

Rabarberkyckling
4 port

500 gram kycklinglårfilé
salt och svartpeppar
smör att steka i
1 rödlök
1 klyfta vitlök
3 dl rabarber i bitar (ni har väl kvar i frysen?)
3 dl matlagningsgrädde
2 msk flytande honung
1 tsk sambal oelek

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Stek kycklingen i smör så den får färg. Klyfta rödlöken och skiva vitlöken, låt dessa steka mjuka med kycklingen. Salta och peppra. Lägg i en ugnsfast form och fördela rabarbern över. Vispa ihop grädde, honung och sambal och häll över. Tillaga i mitten av ugnen i cirka en kvart.


Jag vet att jag möjligen predikar för de redan frälsta, men så gott det var! Överraskande gott. Såsen smakar ju ljuvligt. Syrsött med lite sting. Och ni som är skeptiska och rynkar på näsan (jag menar främst er pappa och fårgrisen) - testa!

Nä nu går jag ut och gör något bra av den här dagen! Hej på er.

Och se, precis i det här ögonblicket kände jag lite solstrålar värma i nacken.

17 kommentarer:

  1. Jag gjorde ju rabarberquornfilé förra sommaren... precis som många andra matbloggare :) blev jättegott. Ja, än har vi lite sommar kvar... vi får helt enkelt njuta till fullo, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är inte dum med quorn heller kan jag tänka mig!

      Radera
  2. Rabarberkycklingen är en riktig favorit här hemma! Bunkrar alltid upp med rabarber i frysen så vi kan njuta av denna maträtten året runt! Mums!

    SvaraRadera
  3. We know the feeling! Fast vår söndag blev en på 4 hjul för ovanlighets skull, det gäller att passa på när bil finns tillhands att låna. Men det kändes också väldigt söndagsaktigt där ute på vägarna bland alla andra söndagskörare:)

    Och halleda vilka sötnosar det var i dom spannarna! Farligt när man väl börjar googla runt här och där, det kan ju lätt försvinna flera timmar framför skärmen. Då kan väl kyllngen passa fint efteråt!

    Kram på dej,
    tanten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får man passa på: IKEA också? ;)
      Kram!

      Radera
  4. Vilken bra beskrivning av en generic söndag, precis så är det. Gött att du kom ut och fick lite sol!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är man inte ensam om känslan då... :)

      Radera
  5. Tänk att jag missat den där rabarberkycklingen! Tur att den dök upp igen då för det verkar ju hur gott som helst. Tur att du kom iväg ut också så solen fick lysa lite på dig. De där dagarna som ensam, jag menar SJÄLV! De går ju snart ändå :-)

    Ha det toppen - funderar som bäst på när jag ska besöka Göteborg nästa gång!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag trodde jag var sist på bollen jag...!
      Bara att säga till när du funderat klart!

      Radera
  6. Nämen, jag har inga rabarber i frysen, måste springa iväg och kika efter om det kan finnas några kvar i affären!

    SvaraRadera
  7. Du kan skriva du! Känner så väl igen den söndagskänslan. Ditt matrecept ser jättespännande ut. Hoppas du fick en fin dag tillslut. Kram!

    SvaraRadera
  8. Åååhhhh sengångare. I en spann. Så nöjda med sin tillvaro. Så jäkla nöjda. Så skulle man ha det!

    Härligt att någon tar upp rabarberkycklingstråden! Kanske blir en ny runda i matbloggsvärlden för den nu. Retromat nästan. A la 2011 ;)

    SvaraRadera
  9. Bra där. Kul att du har rabarber i maten. Kände mig lite utfryst förra försommaren då jag lagade "mat" (och inte bakade sötsaker) av rabarber.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails