tisdag 10 september 2013

...och det blev ljus

Sen jag flyttade in i lägenheten i december (har det verkligen gått så lång tid?!) har jag tänkt att sätta upp en lampa ovanför matsalsbordet. Tänkt och tänkt och tänkt har jag gjort. Ganska så typiskt mig det här med att tänka mycket men liksom aldrig få tummen ur. Men jag köpte till slut en lampa. Och en textilsladd och lampkopp och glödlampa och avlastningsnippel (vad är det för ord egentligen?) och lamputtag och all världens små grejer jag skulle behöva för att lampan skulle komma upp och faktiskt lysa. Det ena efter det andra gick fel, eller gick sönder. Men nu - nu lyser den! Se, det tog bara en sisådär nio månader...

Inte riktigt lika lång tid tog det för mig att laga min egen variant av Saras fisk- och räkgryta. Tur var väl det, för den var supergod! Så här gjorde jag.

Marockansk fiskgryta med basilika och citron
4 portioner

400 gram torskfile
100 gram laxfile
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk ras el hanout (eller 1/2 spiskummin och 1/2 kanel)
1 burk krossade tomater
1 tsk sambal oelek
200 gram tinade delade haricots verts
1/2 kruka färsk basilika
1/2 citron
salt och svartpeppar

1/2 blomkålshuvud
olivolja
1/2 citron
salt och svartpeppar
2 portioner matvete

Gör så här
Börja med att koka matvete. Sätt sen ugnen på 225 grader. Dela blomkål i mindre delar och även citronen. Drizzla över olivolja, salta och peppra. Stek i ugnen tills blomkålen fått färg.

Dela fisken i munsbitar. Pressa över saft av en halv citron och riv även på skalet. Finhacka löken och vitlöken. Stek löken mjuk i olivolja i en panna. Tillsätt kryddorna och låt steka med någon minut. Tillsätt tomater och sambal. Låt småsjuda under lock i ett par minuter. Vänd ner fiskbitarna och lägg bönorna på. Lägg på locket igen om låt sjuda tills fisken är fast och ogenomskilig. Vänd ner hackad basilika och smaka av med salt och peppar.

Blanda den ljumma blomkålen med matvete. Servera med fiskgrytan. Finaste fisken!


Kryddigt men samtidigt fräscht med citronen. Rostad blomkål kan var adet allra godaste man kan göra med den vita bulliga grönsaken. Perfekt matlådemat också och det är väl dags att komma igång med det igen efter sommarens dekadens...

19 kommentarer:

  1. Vilken späannade fiskgryta! Känner igen det där med saker som ska fixas hemma, men inte blir av. Har alldeles för många sådana projekt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man vänjer sig för lätt, så helt plötsligt känns det inte så himla noga det där med fixandet...

      Radera
  2. Haha, känner igen mig med att vissa saker tar en farlig tid. F upp tavlor på väggarna är en sådan sak... Men grattis till dig som har en sjukt snygg matbordslampa och har lärt dig en massa nya ord till på köpet. ;-)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tavlor ja! Har fortfarande två stycken stående på bordet som ska upp så småningom.
      Men du har väl tusen saker att stå i nu i och med flytten?
      Kram!

      Radera
  3. Fiskgryta i all ära (den ser jättegod ut) men jag vill se lampan!

    Ljus varde med dig!

    SvaraRadera
  4. Men det är ju härligt att läsa att det finns fler av den sortens människor. Här har du två till, men som vi brukar säga, varför göra det i dag som du kan skjuta upp till morgondagen!
    Och vi håller med Moma, bildbevis tack!

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt! Men plötsligt händer det, och sen är man ju rätt så jävla nöjd!

      Kram

      Radera
  5. Eftersom jag inte är helt galen i fisk eller skaldjur så blev jag mer nyfiken på lampan!!! Bild, tack :-)

    Bra jobbat att få den på plats. Vad är väl nio månader?!

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att sätta upp lampan var inte riktigt som en förlossning, men nästan! ;)

      Radera
  6. Ungefär där är vi just nu med vår lägenhet, haha. Lampan som ska upp och har legat på en stol sedan vi flyttade in ungefär....! / MVH segare än segast

    SvaraRadera
    Svar
    1. He he, ni har ju ändå typ sju månader på er innan ni slagit mitt rekord...

      Radera
  7. Låter som när jag (inte vi...) ska fixa något hemma hos oss. Jag är den som aldrig kommer till skott oavsett hur störande det än må vara.
    Detta måste jag prova. Låter både gott och smidigt!
    Rostad blomkål är ruggigt gott. Du få testa att göra som tabouleh med lättkokt riven/mixad blomkål också!
    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att höra att man inte är ensam...

      Ja, blomkålstabbouleh eller iallafall "coucous" ska jag göra redan idag tänkte jag.

      Radera
  8. Woho för fiskgrytan och VARDE LJUS! Skådade lampan på Instagram och blev sugen på att byta ut min egen till en liknande. Min är i glas och är oundvikligen dammig. En sån som du har kan ju knappt bli dammig, tänker jag :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm, det har jag inte tänkt på men så är det ju! Perfekt lampa helt enkelt - när man väl fått upp den!

      Radera
  9. Jag är likadan men sambon är det mer ordning på : ) tur för familjen. Kul att du också gillar Lana del Ray ♥ kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får skaffa mig en sambo med lite ordning helt enkelt :)

      Radera
  10. Hahaha, du är en skön böna Russinet! :D Jag är en sådan som gör saker på jobbet men hemma kan det vara lite sisådär... hehe, vad gör manana (imorgon) liksom... ibland blir det så här med kan jag lova dig! ;)

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails