onsdag 26 oktober 2011

Vilken färg har du?

Tydligen diskuteras det på min killes jobb vilken färg man har på sin Kitchen Aid. För en Kitchen Aid har väl alla, eller hur? NOT. Jepp, jag är avundsjuk på dem som har en, men allra mest avundsjuk är jag på dem som har ett så stort kök att en Kitchen Aid inte skulle ta upp halva arbetsytan. Vi har en stor lägenhet, men ett väldigt litet kök. Kvoten mellan boyta och köksyta är nog minst i stan. Jag föreslog till Michael att han skulle kontra med : "Vilka storlekar har ni på era stansringar?"

Nog med bitterhet. De här kakorna kan man göra med en vanlig elvisp, även om jag gärna gjort dem med min svarta Kitchen Aid i mitt enorma kök i min funkiskåk i Kungsladugård...

Death by chocolate cookies
150 g mörk choklad
3 äggvitor
6 dl florsocker (2,5+2,5+1 dl)
1,25 dl kakao
1/2 tsk salt
1 msk majsstärkelse
1,25 dl hackad choklad

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Smält 150 g mörk choklad i micron. Ställ åt sidan för att svalna. Vispa sedan upp äggvitorna hårt. Vispa då ner 2,5 dl florsocker i äggen tills det blivit en fluffig krämliknande smet. Blanda 2,5 dl florsocker med kakao, salt och majsstärkelse. Och vispa sedan ner dem lite i taget, långsamt i äggblandningen. Vänd till sist ner chokladhacket tillsammans med den ljumna chokladen. Smeten blir då väldigt stel. Häll i den sista delen av florsockret i en skål och rulla bollar av chokladsmeten som du sedan rullar i florsockret. Lägg bollarna på en plåt med några centimeters mellanrum och ställ in i ugnen i ca 10 minuter tills kakorna spruckit lite. Låt svalna, servera helst med mjölk!


Utfallet på de här kakorna var något outstanding. Chokaldiga, kladdiga, frasiga! Dock önskar jag att jag hade tagit ut kakorna bara någon minut tidigare, för extra mycket kladd. "Kan ha varit det godaste du gjort", var ett omdöme. Jag är benägen att hålla med! Dock kan jag inte ta åt mig så mycket av äran, för receptet hittade jag hos Anna som för örigt har mycket annat fint och gott på sin repertoar.

Men suck, bilden gör verkligen inte kakorna rättvisa! Gå in och kolla på Annas bilder istället så förstår ni storheten i dessa små godingar.

14 kommentarer:

  1. Men de ser ju jättegoda ut! Men jag vill ha en Ankarströms, den skulle kunna få sova i min säng i brist på förvaringsplats!

    Titta här, är den inte vacker?:

    http://mittlivplandet.blogspot.com/2010/03/duell-kitchen-aid-och-assistent-orginal.html

    SvaraRadera
  2. Det komemr en tid för allting, ävn för oss som trånar efter en Kicthen Aid och ett stooort kök. Tur att du har chokladkakor att trösta dig med i alla fall. ;) För min del är knäckebrödet bakat, vi ses ikväll! :)

    SvaraRadera
  3. Jag slog till med en vinröd Kitchen Aid förra hösten då jag var starkt nerdrogad av värktabletter efter en smärtsam operation. I mitt lulliga sinne tyckte jag att jag var värd den och har inte ångrat köpet en endaste sekund. I love it, I love it, I love it! :)

    Hoppas du tar med dig kakorna ikväll!

    SvaraRadera
  4. Meeeen!! Jag har en klassisk elektrolux hushållsassistent. Den funkar. Självklart vill jag ha en kitchen aid i mitt stora lantliga kök....:)

    SvaraRadera
  5. Jag har en turkos Kitchen Aid och den är fin den :). Men visst krävs det lite yta, det ska ju inte bli jobbigare att baka utan bara underlätta ;).

    Så goda dessa lät!!

    SvaraRadera
  6. Min är cremevit och jag ångrar färgvalet :D Lite mesigt...idag hade jag valt en babyblå eller en limefärgad :D

    SvaraRadera
  7. Jag köpte min KA förra året efter en helvetesmånad på jobbet. Work hard, play hard som jag brukar säga :=) Men - som du säger, man ska ju ha plats. Och det har inte vi så mycket av i vårt kök, heller...

    SvaraRadera
  8. Jag har ingen Kitchen Aid! :O Dock vill jag ha en... får se om tomten kommer med någon, jag kanske inte har varit tillräckligt snäll! ;)

    Vilka smarriga kakor!

    SvaraRadera
  9. Har inte någon Kitchen Aid och har väl egentligen aldrig känt att jag saknat en sån. Däremot är de rätt snygga..Kakorna ser visst goda ut!

    SvaraRadera
  10. I det röda köket bor en röd Kitchen Aid, men den används inte så flitigt som man kanske kunde tro. Stansringar är inte så pjåkigt det heller!

    Trevlig helg vetja!

    SvaraRadera
  11. Moma, Jaaa den var fin. tror min mamma och pappa har en orange.

    Plommonet, du har rätt. Nu ser man fram emot KA-eran. Tack för igår!

    Ann-Louise, ohja efter operation är man värd vad fasen som helst man vill ha!

    Sofie, vi får väl drömma ett tag till?

    SAn, TURKOS!

    Helena, låter fint, en häftigare färg passar ju inte in överallt.

    Charlotta. Hmm ser ett mönster i det här. Man måste vara med om något eländigt, som en jobbig operation eller jobbmånad, för att förtjäna en KA. AHA.

    Amy, ja man får vara väldigt snäll nu två månader framöver. Goda som attans var de!

    Tant Gul, snygga är ordet, även om jag inte heller kanske känner världens behov av en... Men man skapar ju sig lätt behov om det är på det viset.

    Tina, klart det gör! Då borde jag ju ha en brun... hmm. Trevlig helg på dig med!

    SvaraRadera
  12. Haha, sådant gör mig också bitter, jag har världens minsta kök och världens minsta lilla budget = ingen kitchen aid... Men drömma får man <3 En turkos en skulle jag vilja ha, som SAn...

    Dock verkar kakorna superdupergoda!

    SvaraRadera
  13. Gött, det är ju det man ska göra när man har en massa äggvitor kvar efter att man gjort alldeles för mycket vaniljparfait och chokladmousse :D

    SvaraRadera
  14. Alexandra, vi kan drömma ikapp!

    He he ja Lotta, gör dom nu då!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails