söndag 30 oktober 2011

För mycket av det goda?

Detta bär emot att säga, för en smörgåsälskare som mig, men idag är jag faktiskt lite trött på deg och bröd. Sex timmar i en bakstuga sätter sina spår.

Klockan nio imorse (thank god för den extra timmen inatt!) bar det av mot Ruus Bakstuga som ligger en liten bit norr om Alingsås. Där knådade, kavlade, naggade, eldade och gräddade vi tills vi var svarta av sot och mätta av bröd. Pizza bakade vi, och även Hönökaka och Rågsiktskakor. Därav att både Michael och jag känner oss en aningen mätta på bröd. Men jäklar vad gott det var, den första ljumma Hönökakan med lite smör på... Ja ni hör ju.


 

Svärmor fick en del bröd, och vår frys har också fått sitt. Vill ni testa rågsiktskakorna så varsågoda:
 

Ruus rågsiktskakor
16 st

200 gram jäst
2 dl olja
1 l vatten
1 l röd mjölk
1 ½ tsk salt
2 ½ dl sirap
2 kg rågsikt
1,2 kg vetemjöl, spara ca ½ kg till utbakning

Gör så här
Smula jästen i en (stor!) bunke. Blanda vatten och mjölk, värm till fingervarmt. Lös jästen med en del av degvätskan. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Arbeta ihop till en deg. Låt jäsa övertäckt i en timme. Arbeta degen en stund, dela i sexton delar och baka ut till rundlar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Nagga dem och grädda i ugnen 225 grader, 12-15 minuter. I en vedeldad bakugn får du köra på känslan!





Jag hoppas jag och bröden hittar tillbaks till varandra snarast. Vi har ju varit varandra så nära så länge, det hade varit tråkigt om detta vore slutet. Måste nog kolla till de i frysen, kanske behöver de lite värme (micron) och kärlek (smör)?

Vill du baka i Ruus Bakstuga? Kostar nästan gratis (75 kr/person) och man får jättebra hjälp att komma igång. Gå in på deras hemsida så hittar du kontaktuppgifter. Vi hade en supertrevlig och mysig heldag, och även bak-ovana tyckte att det var kul vill jag tro.

16 kommentarer:

  1. Vad kul med bakkurs! Jag läste om stället för nått år sen men har därefter glömt bort det. Måste planera in ett besök och riskera en brödöverdos. ;)

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig upplevelse ni verkar ha haft och så kul det låter! :)
    Bröd kan man aldrig få nog av... nybakt med smör som smälter, ost + marmelad på mums! ;)
    Hoppas ni hittar tillbaka till brödkärleken asap!

    SvaraRadera
  3. Neeej, det är inte slutet. Jag lovar att ni kommer bli kompisar igen, du och brödet ;) Men ååååh så kul och baka i sådan ugn. Det gjorde jag flera gånger när jag växte upp. I bakstugan på Donsö och faktisk hemma hos kompisar som hade egen ugn i köket. Nygräddad Hönökaka (eller Donsökaka som vi bakade) med smör på skulle jag nog kunna leva på :)

    SvaraRadera
  4. Om du känner att du inet riktigt klarar av att ta hand om bröden med all den kärlek de förtjänar, så kan jag ha vårdnad om dem ett tag. Jag har en väldigt trevlig frys! (Frågan är bara hur jag ska förklara mig när du inte får tillbaka dem. :P).

    Men, 75 spänn är ju nästan ingenting, superbra! Måste kolla upp, stenugnsbakat knäckebröd låter ju fint som snus i mina öron. :)

    SvaraRadera
  5. Vilken grej! Kan tänka mig att det blir gott bröd!

    SvaraRadera
  6. Ann-Louise, det var hur grymt som helst. Kan verkligen rekommendera! Säg inte att jag inte varnade dig...

    Amy, ingen panik, jag tror jag hittat tillbaka redan...

    Åsa, Det var verkligen en supertrevlig upplevelse. Mysiga barndomsminnen du har!

    Hovkonditorn, JA!

    Matarkivet, det var det! Varmt, men kul.

    Plommonet, Vi kanske kan ha delad vårdnad? Eller så kan jag byta några av mina mot ditt knäcke ;) Ja nästan gratis!

    Sofie, jättemysigt var det. Och gott som attans!

    SvaraRadera
  7. Det där verkade ju hur mysigt som helst, om vi hade bott lite närmre hade jag tvingat Sonen att bo på Ruus med mig VARJE helg!

    SvaraRadera
  8. Oj, vilket trevligt besök. 75:- för att få testbaka i en bakstuga! Det var i stort sett gratis. En sådan rolig grej att göra.

    SvaraRadera
  9. Vilken kul idé! ska se om jag hittar något liknande i närheten av Stockholm. Skulle va kul att prova. Älskar ju att baka matbröd. Fina bröd ni gjorde...:-)

    SvaraRadera
  10. Åh, jag vill också baka i bakstuga! Ser ju fantastiskt ut på bilderna i alla fall - och den där pizzan - YUM!!

    SvaraRadera
  11. Moma, ha ha jaaa. Men då kanske man får bak-ruus?

    Remsan, sjukt billigt. Jag tror inte de fattar vilken guldgruva de sitter inne på!

    Tant Gul, det var supermysigt så jag rekommenderar det verkligen.

    Alexandra, bake on! Pizzan var grym också.

    SvaraRadera
  12. Så kul att få baka sitt bröd där, förstår att frysen proppats full!

    SvaraRadera
  13. det låter ju som en riktig toppendag det där :)
    pizzan ser fantastisk ut! jag brukade följa med min mamma och baka bröd i en sån bakstuga när jag var liten, vi brukade göra någon slags tunnbröd som var så gott när det var alldeles nybakt med smält smör. mmmm.

    SvaraRadera
  14. Men så otroligt mysigt med en bakstuga! Det måste jag kolla in... :)

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails