tisdag 25 oktober 2011

Det du ska äta i helgen

Är ni precis som jag, och börjar tänka redan på måndag/tisdag vad ni ska laga för middag till helgen? Jodå, jag visste allt att jag var i gott sällskap. Då bjuder jag på det här receptet redan idag, så hinner ni tänka på det här ända tills i helgen.

I gott sällskap var även den kummel vi åt i fredags kväll. Tanken på den här middagen var det som fick mig att komma iväg till Friskis efter jobbet och genomföra ett pass Indoor Torture. Jag har alltid försökt vara lite snål på matfett vid stekning, men den här gången gjorde precis som det stod och stekte i både smör och olja. Å herre gud, så mycket godare det blev! Jag kapitulerar, och tänker att lite smör har ju ingen dött av. Bättre att dra ner på något annat, om man nu tvunget ska räkna kalorier.

Receptet kommer från Louise, Sveriges Mästerkock-vinnaren. Hennes trevliga blogg hittar du här. Någon lubb kunde jag inte få tag på men kummel dög gott, för även om dessa två fiskar inte riktigt smakar likadant så är de båda fasta i köttet.

Smörstekt kummel med grönsaksbakelse
2 portioner

1 zucchini
3/4 dl bondbönor, urplockade från skidorna (alt. gröna ärter)
1/2 påse babyspenat
75 g getost
2 tsk honung
1 msk matolja till stekning
salt
nymald svartpeppar

350 g kummelfilé skuren i två jämnstora bitar
1/2 msk matolja + 1 msk smör till stekning
4 plommoncocktailtomater, halverade
salt
nymald svartpeppar

1/2 dl olivolja
1/4 citron, saft och rivet skal
2 vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
salt
nymald svartpeppar

Gör så här
Plocka bondbönorna ur skidorna och koka i lättsaltat vatten ca 3 minuter, spola under kallt vatten. Plocka försiktigt av det vita höljet runt de gröna bönorna. Skär halva zucchinin på längden, det ska bli fyra remsor, några millimeter tjocka. Grilla eller stek remsorna på hög värme ca 2 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Klä två stansringar (det ska även gå bra med en muffinsplåt) på insidan med zucchiniremsor. Tärna den andra halvan av zucchinin i mindre kuber. Fräs i matolja tills de är gyllene och har vattnat av sig ordentligt. Tillsätt bondbönor och babyspenat, salta och peppra. Smula och vänd i getosten. Fyll zucchiniformarna med getost- och grönsaksfyllningen, toppa med en klick honung. Gratinera i drygt fem minuter tills bakelserna får fin färg.

Salta och peppra fiskfiléerna. Hetta upp en stekpanna med matolja och smör och stek fisken gyllene på medelvärme i ca 4 minuter på varje sida. Ös smöret över fisken under tiden som du steker. Lägg i plommoncocktailtomaterna precis på slutet.
Mixa alla ingredienser till örtoljan, färgen ska vara riktigt grön, smaka av med salt och peppar.

Placera bakelserna på tallrikar och ta bort stansringen. Om gravitaionen tillåter, lägg fisken på bakelsen. Tomaterna läggs bredvid och örtoljan ringlas över. Servera!


Om än inte lika fint som på Lousies bild, så tjusigt eller hur? Och gott framförallt! Grönskerna gjorde sig bra med både fisken och osten (även om getost och vitfisk kändes lite awkward första gången jag såg receptet). Örtoljan ska jag använda vid fler tillfällen, den var en riktig höjdare.

12 kommentarer:

  1. Jag är en sådan där planerande typ, som alltid vill lägga upp en plan för veckans mat alldeles i början på veckan! Så kan man ju alltid ändra på planerna allt eftersom, men det är skönt att slippa fundera ihjäl sig varje kväll <3

    Grönsaksbakelsen låter riktigt trevlig, den får det nog bli att jag provar snart!

    SvaraRadera
  2. Hit med maten! Det här både låter och ser grymt gott ut. Väldigt klokt av dig att redan nu skriva om helgens mat för självklart går man ju och klurar... ;)

    SvaraRadera
  3. Planera mat är kul så ja, det blir en hel del av den varan! (Till makens belåtenhet.) :)

    SvaraRadera
  4. Jag tycker det ser superpiffigt ut! Och ruskigt gott, framför allt örtoljan låter som en höjdare. Planera mat till helgen, förresten? Jag är i ett mer eller mindre konstant planeringsstadie.^^ Men just nu kretsar de mesta av mina tankar runt torsdag kväll... ser fram emot skördefesten av bara attans! :)

    SvaraRadera
  5. Helt rätt, smör och olja är det sista man ska dra in på tycker jag!

    Fisken ser jättegod ut, jag älskar kummel. Kan mycket väl bli så att jag tänker på detta ända till helgen ;-)

    SvaraRadera
  6. Alexandra, jag är i allmänhet dålig på att planera vardagarna men bättre på helgerna... konstigt. Ja testa bakelsen, den klarar sig jättebra på egen hand tror jag.

    Ann-Louise, tyvärr den är slut ;) Ja ingen idé att skriva om det på fredag eller hur?

    Amy, Det är ju rätt kul ibland, inte alltid med ibland..!

    Plommonet, tack tack. Önskar jag kunde ta på mig hela äran. Ja visst ska det bli kul på torsdag!

    Anna, :D

    Helena, ja du har rätt, jag är lite sen i starten med smör. Kummel kan bli en ny favvo här hemma tror jag...

    SvaraRadera
  7. Jag får väl bekänna att jag planerar veckor i förväg. Jag handlar min mat online så jag brukar ha flera 'korgar' igång samtidigt. :)

    Detta ser dock galet gott ut, så det får det bli om någon veckas tid! :)

    SvaraRadera
  8. Planerare är vi också, känns ibland som det är halva nöjet att kolla efter recept, hitta råvaror och planera måltiderna.
    Smör? Alltid:)

    Nu har vi skrivit ut din Göteborgsguide, har hittat flera alternativ som låter väldigt intressanta, Rover club och That's Amore och Ottomania och ...
    Ser du oss i vimlet, hojta till!

    SvaraRadera
  9. jag är också en planerare, skriver matsedel och veckohandlar varje måndag. sen måste man ju extrahandla på fredagen också såklart, för man vet ju omöjligt på måndagen vilka chips man vill ha på fredagen ;)

    det är jimmy som fixat bloggen, han är hemmaman denna veckan innan han börjar sitt nya jobb så då har han tid med sånt. jag tror jag vill ha en hemmaman jämt, det är så behändigt!

    jag vill också vara med imorgon! men vi har ATP på jobbet så jag är fast i jonsered hela kvällen :( trååkiiiigt. hoppas ni får trevligt iaf!

    SvaraRadera
  10. Matarkivet, handla online låter smart och skönt. Kanske ska testa det..? Om du testar kummel med grönsaksbakelse då!

    Mårtenssons, go butter! Oh, då får jag hoppas att mina favoriter levererar i helgen då! Oh the pressure...

    Pernilla, jag är en sån som gärna handlar varje dag, även om jag försöker planera... Hemmaman ja, det skulle vara fint. Vi tänker på dig som är i Jonsered imorgon då..

    SvaraRadera
  11. Snåla med smöret ska man aldrig göra ;-) Ser väldigt gott tycker jag. Hm... Vilken dag i helgen ska vi nu äta detta då...

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails