tisdag 29 juni 2010

Husmorstips #2

Det finns vad jag kan se två problem med avokadon. Dels att den sjukt sällan finns att köpa ätmogen i affärer, samt att fruktköttet mörknar. Jag bestämde mig för att göra lite efterforskningar på dessa båda områden.

När det gäller det första problemområdet ska du först och främst låta avokadon ligga i rumstemperatur. Vill man skynda på mognaden ytterligare kan man lägga avokadon i en påse tillsammans med ett äpple. Äpplen avger nämligen etylengas som påskyndar mognadsprocessen.
Av ihärdiga google-studier framkom det att i länder där man odlar och äter mycket avokado ingår det i konsumentens åtagande att ta hand om mognaden. Det verkar vara något även vi bör anamma.

När det gäller missfärgningen då?
Jorå, även här gäller kylskåpsförbud. Avokadon, speciellt omogen, är känslig för kyla och kan missfärgas redan innan klyvingen om den utsätts för fel temperaturer. Ytterligare tips är att pressa över citron, lime eller lite vinäger och förvara den uppskurna avokadon i en burk. Kärntipset till avokadoröror verkade vara lite för bra för att vara sant, men funkade faktiskt. Glöm inte heller att dra gladpack över skålen.

Något mer man bör veta om avokadon? Massor visade det sig, men ni får nöja er med denna enkla redogörelse idag. Roligaste onödigt vetande gällande avokadon är att namnet kommer från aztekernas språk och direktöversatt betyder testikel.

Jag odlar egna testiklar!

2 kommentarer:

  1. Du glömde skriva att avokadon är en proteinrik frukt som innehåller 10-30% omättade fettsyror. Den är dessutom släkt med latex, så den med latexallergi ska vara försiktig med avokadointaget. Har jag gjort "my thing" så att det räcker :o)

    SvaraRadera
  2. Almighty dietist-Jo, tackar för din fina input!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails