lördag 29 maj 2010

Halv åtta hos Emma

Hörreni, hade det inte varit kul om man satte ihop ett gäng trevliga människor, typ fyra stycken, och var och en av dessa fick bjuda de övriga på middag? Vi snackar givetvis tre rätter och något gott att dricka. Sen kan man poängsätta middagen, värdskapen och den allmäna trivseln så att man kan kröna en vinnare. Alla fyra skulle givetvis skriva ihop sina menyer innan, så att man inte kan ändra den efterhand.
Jag ska nog sälja in den här idén till TV4, så kan de leta fram någon gammal avdankad skådespelare som kan kommentera hela programmet...

Skämt åsido, igår var det premiär av våran egen version av Halv åtta hos mig. Emma servade Johanna, Lotta och mig med en hejdundrade måltid i deras tjusiga lägenhet.

Kvällen startade med fördrink på balkongen med utsikt mot Linnegatan.


Till förrätt serverades det ugnsbakad fetaost med grekiska smaker. Mmm-mmm-mmm. En stadig bit fetaost, oliver, rödlök och tomat, och bröd till. Kan det gå fel? Oh nej. Ska komma ihåg denna rätt till framtida kulinariska äventyr.

Sparris, svamp, paprika i en risotto blev nästa rätt att förgripa oss på. Inte dumt alls, speciellt inte med riven parmesan och en god sallad och inte att förglömma ett eller två glas rödvin. Kolla bara!

Sötsuget kommer som bekant på beställning efter en god middag och det rådde Emma bot på genom att mata oss med en jordnötspaj från himmlen (eller från Tasteline), vars recept följer nedan.


Jordnötspaj


Pajdeg:
200 gram jordnötssmör
50 gram smör
1.5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk bakpulver
0.5 dl ljust muscavadosocker

Fyllning:
200 gram mjölkchoklad
2 äggulor
3 msk jordnötssmör
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Gör så här
Blanda alla ingredienser till pajskalet i en mixer och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant. Låt stå kallt i minst 30 minuter. Grädda i 20 minuter i nedre delen av ugnen i 180 grader. Låt svalna helt.

Smält chokladen i vattenbad, låt den svalna något innan du rör ned
äggulorna, en i taget. Blanda i jordnötssmöret och rör till en jämn smet. Vispa grädden lätt tillsammans med vaniljsockret. Rör försiktigt samman allt och fördela det i pajskalet. Låt pajen stå svalt ett par timmar innan servering. Dekorera med jordnötter och riven choklad.

Tack samtliga deltagare och speciellt tack till Emma som satte ribban högt för oss övriga. På återseende nästa gång, hemma hos mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails