tisdag 26 februari 2013

Bara en myt?

Det gyllene tillfället då jeansen varken är för trånga av tvätt eller för slappa av användning. Eller när man byter kö i affären och faktiskt tjänar på det. Och för att inte tala om det omöjligaste av omöjliga: att få med sig den perfekta avokadon hem.

Många har hört om det, få har hittat en. Men en gör ju så gott en kan och jakten fortsätter. Tills dess, så här bör du göra med dina nästa perfekta avokados.

Avokadohoummus
1 perfekt mogen avokado (så nära du kan komma)
1 burk konserverade kikärtor
saften av 1/2 citron
1 vitlöksklyfta (eller lite vitlöksskott)
olivolja
spiskummin
tahini
salt
svartpeppar

Gör så här
Gröp ur avokadon och mixa den tillsammans med kikärtor och vitlök. Blanda ner olja och kryddor efter smak. Servera som dip eller pålägg! Känner du att du vill lyxa till det och, som det så käckt heter, unna dig lite, ta två avokados.


En annan grej som man knappt kan tro är sann, är det faktum att jag snart kan lägga undan cykellamporna och ännu viktigare, den förskräckliga reflexvästen (den är gul, den är ful, men jag vill inte dö). Dagsljus!

35 kommentarer:

  1. Haha, ja den avokadon som är helt perfekt finns nog inte... Sambon är en rackare på att hitta bra avokado men på något vis lyckas de ju alltid ha någon akilleshäl. Det räcker ju att man tänker på den för att den ska få en brun fläck... Suck :) Men du, nu blev jag nyfiken - hjälper det verkligen att ha avokadokärnan i röran medan den "väntar" för att röran inte ska mjukna? Ryktena och din bild tyder på det :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det svåra är ju att tajma den så att den är perfekt när man väl ska använda den...
      Du, jag vet faktiskt inte om det stämmer med kärnan. Men tycker det är lite tjusigt att ha den där.

      Radera
  2. Jag kan nog faktiskt självutnämna mig till lite av en avokadovetare (eller klämmare, fniss!) för nästan varje gång jag delar en avokado är den perfekt! Finns ju undantag, givetvis, men dom är ju inget att skryta över! Ibland tar jag dom när dom är hårda och låter mogna hemma (fast en gång mognade dom där tre aldrig). HUR SOM HELST, jag måste prova denna hummus snart! Och du bör baka jordnöts- och chokladpajen bums ;)

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kräver en steg-för-steg-guide i din blogg!

      Radera
  3. Heja dagsljuset! Här har Anki cyklat både till och från jobbet de senaste två dagarna utan ljus på cykeln, fast för Håkans del är det fortfarande mörkt när han tar sej hem så där är lampan tänd. Men det anas ett ljus i slutet på vintern, tack och lov!

    Ja, perfekt avokado är det många som letar efter och i sitt letande trycker och trycker på de små gröna så de blir mer eller mindre kvaddade... Gäller att köpa hem omogna och sedan låta dom mogna fram hemma i köksfönstret istället. Fast om det är akut läge så är det ju förstås kanske lite svårt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallelujah osv!

      Ja det bästa är ju att köpa hem ett gäng omogna, men matplanering och jag...? nja.

      Radera
  4. Låter fantastiskt gott!! Ja avokado är riktigt svårt att få hem bra. Och hittar man en skapligt mjuk så är den ofta sönderklämd och brunfläckig...
    Ha en toppenkväll
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja alla andra klämmer ju också som galningar! Kan ni sluta upp med det? ;)

      Radera
  5. Ja att planera en rätt som ska innehålla mogen avokado är ine helt lätt. Man får göra det omvända. Köp avokado, gärna flera, om du råkar springa på några som är mogna. Anpassa maten oavsett vad hade planerat från början utifrån din avokado. Tack för ditt avokadotips! den kombon har jag inte sett förut. Ser väldgt gott ut! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan man ju faktiskt göra... bra idé.
      Kul att variera hoummusen lite.

      Radera
  6. Vilken häftig hoummus! Spännande grejer i den. Jag blir gräsänka här i slutet av veckan. Kanske ska testa den då MED vitlök :-)

    Jag brukar göra det lätt för mig och köpa det något dyrare tvåpacket med mogna avokado. Funkar varje gång, utom när de är övermogna - ha ha. Nej, seriöst. De brukar vara perfekta men den förpackningen finns inte överallt. Speciellt inte i butikerna jag handlar i när vi är på landet...

    Måste vara ljuvligt att få skippa prylar som beror på mörker. Som små tydliga tecken på att det händer saker. Lika ljuvligt som när vi äntligen får vatten på landet igen. Då är det vår och nästan sommar :-)

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl många vitlöksrätter du får passa på att äta i helgen?

      Ja tvåpacket brukar vara okej, men som sagt, det är inte alltid man hittar dem. Och snordyra är de också va?

      Hurra för säkra vårtecken. Kram!

      Radera
  7. I Singapore är det lätt att hitta bra och mogna avokadon. Jag har köpt många och någon enstaka har inte varit bra eller inte mognat. Hummus är otroligt gott! Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  8. Lycka! Avokado är bästa, godaste och mest användbara frukt jag vet. Ibland har jag ett "avokado-flow" men så blir jag liksom stursk och tror mig "veta" hur en perfekt avokado ska se ut och kännas. Sen kommer likt örfilar den ena dåliga avokadon efter den andra i vad som verkar vara en aldrig sinande ström.
    Längtar tillbaka till Santa Barbara där avokadoträden fanns i var och ens trädgård som om det vore äppelträd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk om man hade kunnat ha ett alldeles eget avokadoträd som levererade perfekta avokados året runt?! Vilken dröm.

      Radera
  9. Jag äter avokado en masse, just nu, om det finns avokado på Tobago nu ska jag säga åt sonen och smuggla hem, de är stora och fina!

    SvaraRadera
  10. mums mums mums kram på dig finis/ Sofia

    SvaraRadera
  11. Cykellampor av, västen hänger med ett tag till. Den är bra även i dagsljus. Man syns fantastiskt bra!
    Ja, avocado har jag lärt att man ska köpa omogen och låta mogna själv i rumstemp utan att massa människor går och känner på den. Funkar ibland...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den är inte snygg, men den syns!
      Ja det är väl det bästa, men det är inte alltid man har den tiden...

      Radera
  12. Ett tips när man fått med sig en för hård avocado hem:
    Kör den i micron en stund (ej på max-effekt), man får prova sig fram

    /Anna

    SvaraRadera
  13. Gott med avokadohummus, måste testas! Och du har rätt, dagsljus är underbart underbart!

    Jag har hittills bara en gång fått med mig en dålig avokado hem under alla dessa år. Brukar känna på toppen och försiktigt trycka in den. Tycker man känner där om den är bra/mogen eller ej. Hoppas din helg har varit fin, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det bästa av två världar: avokado OCH hoummus!

      Ja, det brukar funka hyfsat, men det är ett jäkla klämmande ;)

      Radera
  14. Den där avokadojakten alltså, jag kan bli tokig ibland när man vet vad man vill äta, det inkluderar avokado och inte ens de "ätmogna" avkadona är mogna. Avokadohommus har jag aldrig smakat, men jag tror att jag skulle tycka om.

    SvaraRadera
  15. Varför har jag aldrig kommit på detta innan. Skandal, men tack för att upplyser mig! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser det som min uppgift att informera er om detta!

      Radera
  16. Det ser riktigt gott ut! Jag har haft en avokadosvacka det senaste men nu blev jag sugen att ge mig ut på jakt :)

    SvaraRadera
  17. Oj vad spännande med avokadohummus! :)

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails