tisdag 18 oktober 2011

Mina guldklimpar

Ibland undrar jag vad jag gjorde innan den här bloggen kom in i mitt liv. Sen tänker jag att jag nog: såg ganska mycket på tv och slösurfade mer. Det gör väl ingen lycklig? Rastlös kanske.

Utöver sysselsättning, matidégenerering, skrivövning och fotoövning har det gett så mycket mer. Främst från alla andra mat- och bakbloggare. Inspiration, idéer, skratt och igenkänning för att nämna något. Men det sociala, det som pågår i kommentarsfält, mail och nu på senare tid våra IRL-träffar är nog det bästa. Med risk för att bli smörig här, men jag känner mig väldigt glad att jag började blogga och mötte alla goa (vi säger så här på västkusten) människor.

Som en bonus, grädde på moset så har jag även erhållit något materiellt. Moma skickade för någon vecka sedan en liten påse med tre gula habaneros. Jag ska göra mitt bästa för att förvalta dessa guldklimpar väl. Starting with:

Rotfruktscurry
5 portioner

½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 kruka koriander
3 cm färsk ingefära
4 citrongrässtjälkar
saft av 1 lime
1 msk fisksås
1 grön pepparfrukt
1 lillfingernagel gul habanero

olivolja
1 ½ gul lök
1 msk bruna senapsfrön
1 burk lätt kokosmjölk
1 burk vatten
gurkmeja

2 morötter
3 fasta potatisar
2 sötpotatisar
2 dl kålrot
1 burk kikärtor
salt

Limeklyftor
Mezeyoghurt
Färsk koriander

Gör så här
Börja med att mixa ihop kryddpastan: kör lök, vitlök, fisksås, ingefära, pepparfrukt, habanero, citrongräs, koriander, limejuice och fisksås i en mixer till då får en smet.

Skala och dela rotfrukterna i kuber.

Fräs pastan tillsammans med resten av löken i olja i en gryta. Tillsätt bruna senapsfrön och låt fräsa med. När det börjar lukta riktigt gott, då tillsätter du en burk kokosmjölk och lika mycket vatten. För färgens skulle kan du tillsätta lite gurkmeja.

Släng i alla rotfrukter och låt sjuda under lock en tio minuter. Tillsätt kikärtorna och låt koka med. Smaka av med salt. Låt småsjuda tills kålroten är klar (den tar längst tid).

Servera med en klick matyoghurt, limeklyftor och färsk hackad koriander. Även ett styck naan kan nog smaka fint. Det här är en gryta som gör sig bäst dagen efter egentligen, då smakerna satt sig ordentligt.


Jag blev lite skakis faktiskt när grytan stod på kokning, jag tyckte inte det smakade så mycket alls, trots den sjukt smakrika kryddpastan. Men det tog sig helt plötsligt och fick riktigt djup smak. Inte dumt alls! Jag var kanske lite feg med habaneron, men bäst att ta det säkra före det osäkra när man inte känner varandra så väl...

Svenska rotfrukter möter karibisk hetta möter indiska kryddor. Ja tack!

Och så lite quiz! Vad i hellsike är det här som fanns hos grönsakshandlarna i Trapani?


En jättestor böna? Någon?

12 kommentarer:

  1. Hahaha, kul att kunna bidra i gåvoträsket!

    Svar: En sabeltand?

    SvaraRadera
  2. Åh, vad spännande med rotfruktscurry - speciellt med habanero i! Jag hade också varit feg! Hade nog skakat den lite över curryn och sedan känt mig färdig - jag är SÄ feg när det kommer till starka saker!

    Ja, jag vet då inte heller vad jag gjorde innan bloggen (och så länge har jag ju inte haft den!) men saknar det gör jag ju inte i alla fall, så det var nog inget viktigt ;)

    Och jag har inte en aning om vad det där är för något du! Ser läskigt ut...

    SvaraRadera
  3. Oh jaaa, jag håller med dig precis angående bloggandet :D Det är här det händer grejer.
    Tror förresten att det finns gul habanero på Indian House (Backaplan). I fryst format.

    Men vad är det där? Ser ut som en homongous enorm rättika. Fast lite grönare.

    SvaraRadera
  4. Jag har oxå funderat kring vad jag gjorde tidigare. Funderade mycket kring att jag borde starta en blogg... ;)
    Det ska bli himla roligt att ses på skördefesten snart igen och det ser ju ut som om du har funnit världens största jordnöt i Trapani!

    SvaraRadera
  5. Åh, fina, vad glad jag blir av att läsa! =D

    SvaraRadera
  6. Visst ger bloggandet så mycket tillbaka, som man aldrig hade räknat med när man startade. Och det är det som gör det så roligt att fortsätta.
    Jag vet att jag tittade mycket mer på TV innan jag började blogga. Nu har jag så svårt att förstå alla dessa serier som alla följer slaviskt.

    SvaraRadera
  7. Hej, jag är rätt så ny i bloggandet men tycker det är jättetrevligt precis som du skriver! :)

    Jag kanske kan upplysa om vad det är... ingen böna! En grönsak som heter Dudhi och vi har det i Indien vet jag. Formen kan variera lite men oftast har dom formen som större squash/zucchini. Googla på Dudhi på bilder så ser du. Man kan göra jättegoda bhajia mm på det. Äter det mycket hos min mamma! :)

    SvaraRadera
  8. Try this one
    http://www.alltomtradgard.se/tradgardslistor/gronsaker-frukt-bar/herculeskalebass-lagenaria-/

    //Pa

    SvaraRadera
  9. så gott det låter, och inte fega hörru! det ska ju vara staaarkt, så håller sig förkylningarna borta :) jag skulle nog gjort tvärsom och öst på så det inte gick att äta sen, hehe.

    eran sicilien-tripp såg finfin ut, jag blir avundsjuk! fint att pistagepeston föll dig i smaken. men etna-vatten höll ni er ifrån hoppas jag ;)

    SvaraRadera
  10. Moma, keep 'em coming!

    Alexandra, ha ha då är du lite fegare än vad jag är...

    Åsa, ska absolut kolla in Indian House, där har de massa skojigheter.

    Ann-Louis, ahaaa det var det vi gjorde! tänkte på bloggandet! Ja vad kul det ska bli att ses.

    Plommonet, bra, man ska vara glad tycker jag :D

    Remsan, nej vem hade kunnat ana? Jag försöker hinna med lite serier, men de får bortprioroteras oftast.

    Amy och Pa: tjoho, det verkar vara den!

    Pernilla, ja jaaaa. Får väl fega mindre nästa gång... Inget Etna-vatten. Vad jag minns.

    SvaraRadera
  11. Nej, vad sjutton gjorde man innan bloggen? Förmodligen som Remsan, tittade (eller slöglodde) på tv en hel del... Men du har så rätt i det du skriver om att man får så många nya härliga bekantskaper i bloggvärlden, att det finns så många härliga typer bakom tangentborden!

    Vad det är i korgen hade vi en avancerad gissning på, någon form av Kalebass??? Och det verkar nästan som vi var på rätt väg:)

    SvaraRadera
  12. Mårtenssons, alltså... jag vet inte. Men mer skit-tv gissar jag också på.

    Kalebass var alldeles korrekt, hemskt vad ni kan!

    SvaraRadera
Related Posts with Thumbnails