lördag 22 oktober 2011

När man är den främmande

Idag ska min kompis Josefin få "främmat". Vi är tre tjejer som jag besöka henne i Lidköping, dit hon flyttat för sin AT-tjänst. Jag har aldrig tidigare varit i staden och skulle nog aldrig åkt dit om inte hon flyttat. No offence Lidköping. Men trevligt ska det bli!

Cookies in a jar, det tror jag att de flesta har sett. Torra ingredienser till kakor varvas i en stor burk och ges bort med vidare instruktioner hur kakorna tillagas. Jag har länge tänkt att göra en variant på filmjölksbröd på samma sätt. Bread mix in a jar! Äntligen fick jag en ursäkt att testa. Nu hoppas jag bara att brödet blir gott och att Josefin inte hinner tjuvkolla här på bloggen innan vi är framme på "schlätta"

Bread mix in a jar
1 bröd (grundrecept härifrån)

1 en-liters fin burk
lite drygt 3 dl grahamsmjöl
½ dl vetemjöl
1 dl rågkross
1 dl solrosfrön
½ dl linfrö
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
torkade tranbär
torkade aprikoser i bitar
hackade valnötter

(½ dl mörk sirap
5 dl fil eller naturell yoghurt)

Gör så här
Häll i ingredienserna en efter en i burken, avsluta med frukten och nötterna. Skriv på en lapp: Tillsätt 1/2 dl sirap och ~5 dl fil/yoghurt, blanda. Grädda längst ner i ugnen, 175 grader, 90 minuter.


Och för er som undrar varför solrosfröna kan bli gröna i sådana här bröd, så läste jag precis att de reagerar med bikarbonaten och får färgen. Inget mögel alltså!

Den här burken passar ju utmärkt bra till Söta Sakers månadsutmaning med temat Ge bort.

Och kolla vad jag precis kom på att vi har i fönstret i vardagsrummet! Det här måste väl ändå vara ett typiskt kalebass-instrument! Ha ha, vad trög man kan vara ibland...


Trevlig helg! Må ni få äta och dricka mycket gott!

Uppdatering 26/10: I veckan gjorde jag ett bröd från samma recept som ovan. Success, I tell you!

Uppdatering 31/10: Jag har fått rapporter från Lidköping att det var "Supergott! Går det att få receptet". Bra betyg eller hur?

10 kommentarer:

  1. Ätbara presenter är det finaste! ha det så trevligt!

    SvaraRadera
  2. Nä, Lidköping hänger man inte ofta i. Men tror att det är fint. Speciellt på sommaren. De har en stor Rörstrand-outlet som är värd ett besök.

    Superbra present!

    SvaraRadera
  3. Jamän vilken kul idé. Det måste jag prova nästa gång jag ska ge bort en present.

    SvaraRadera
  4. Vilken bra ge-bort-present! :)
    Om du har vägarna förbi Småland får du gärna kika in med en sådan här! ;)

    Haha, ja se vad som finns på fönsterbrädan ;D

    SvaraRadera
  5. Det var en trevlig gå bort present. Att jag inte kikade in hos dig innan jag bakade bröd och gav bort till en basar idag. Kunde ha bidragit med ett par sådana här burkar.

    SvaraRadera
  6. Helena, japp så tänker jag! Tack, helgen var mycket trevlig.

    Sofie, det var mysigt i Li'köping. Och outlet:en hanns med!

    Tant Gul, ja jag tyckte själv att det var en grym idé, hoppas bara att brödet smakar bra...

    Amy, vem vet, Småland är ju inte så långt borta...

    Remsan, next time!

    SvaraRadera
  7. Jahaja, där låg det en kalebass:)

    Ser riktigt fint ut där det ligger i burken, mycket bra och säkert uppskattad present.

    SvaraRadera
  8. Hahaha, jag är nog sist i Sverige att upptäcka alla kul grejer som sprider sig över landet, som tex. cookies in a jar, det hade jag aldrig sett. Men det var ju en himla kuligt och bra gå-bort-present!! :-)

    SvaraRadera
  9. Härligt med bröd i burk, receptet låter hur gott som helst <3 Haha, ja, om jag visste att du skulle komma på besök skulle jag då rakt inte kunna hålla mig borta från bloggen - jag är för nyfiken ;)

    SvaraRadera
  10. Mårtenssons, ha ha ja den var lite oväntad. Burken gjorde succé by its looks... vi får väl se om den gör succé även som ätbar.

    Moma, ha ha någon måste ju vara sist eller hur? ;)

    Alexandra, Ja jag hoppas att receptet är gott och inte bara fint!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails