torsdag 19 maj 2011

Halv åtta hos Kim III

En kavalkad i färgerna grönt, rött, orange och gult. Det visade det sig bli när undertecknad bjöd på halv åtta-middag och tog med övriga deltagarna på en karibisk kryssning.

Några gånger under kvällen undrade jag om jag inte tagit mig vatten över huvudet. Jag menar, vad vet jag om karibiskt, det närmaste jag varit Västindien är New York (och det är inte ett dugg nära jag vet).

Varför då detta tema på middagen? Jo, jag blev helt hooked på den karibiska fisk- och skaldjursgrytan hos Torsk på Lax, och sedan fanns det ingen återvändo. Det fick bli till att bygga upp menyn kring den. Tur då att jag kunde konsultera Moma på Momas Kitchen! Tackar ödmjukast för recepttips, inspiration och support!

Kvällen startade med en drink baserad på rom såklart. Caribbean Passion bestämde jag mig för att döpa den till. Härlig färg och exotisk smak.

Caribbean Passion

4 cl mörk rom
2 cl lime sour mix*
1 cl Sockerlag
Passionsjuice

Gör så här

Häll ingredienserna i en shaker. Skaka och servera i Highball-glas fyllt med is.
* 2 1/2 dl färskpressad lime, 2 dl sockerlag, 1 äggvita, 2 dl kallt vatten skakas om i en flaska. Håller upp till en vecka i kylen.


Karibiskt småplock blev ledorden för förrätten: stekt matbanan med två dipar (dips?) och en kall fruktig sallad. Salladen serverades i stora musselskal som jag hittade på loppis (20 för en tjuga).

Robinsonsallad
2 avokados
100 gram tärnad mango
1 röd chili
3 stänger palmhjärtan
1 liten färsk lök
salt
saft från en lime
färsk spenat

Gör så här

Slica upp palmhjärtat, finhacka chilin och tärna avokadon. Blanda med mangon och limesaften. Låt stå en stund och smaka av med salt. Vid servering lägger du salladen på en bädd av några spenatblad.

Stekt Plantain
matbanan
olja
salt

Gör så här
Skala och skär bananen i skivor. Stek i olja tills de får färg. Låt svalna och platta till dem med stekspaden. Vid servering steker du upp dem ytterligare och saltar rikligt.

Creamed cassava
1 cassava
~ 1 dl grädde
1 vitlöksklyfta

Gör så här
Skala bort det tjocka skalet på cassavan, skär i bitar och koka mjuka. Låt grädden koka upp med pressad vitlök och slå blandningen över cassavan. Mosa med elvisp eller potatisstöt till en len kräm. Salta och klicka i lite smör.

Kryddig tamarinddip

1/2 dl tamarindpasta
1 tsk finhackad koriander
1 liten klyfta pressad vitlök
1 tsk finhackad röd chili
1 msk socker
1/2 tsk salt
1/2 dl vatten
limesaft

Gör så här
Blanda allt i en skål. Se till att smaka av så att det inte blir för sött, en del tamarindpastor är sötade från början. Dipen ska vara lika söt som syrlig, pepprig och sur.


Tamarinddipen blev en favorit hos mig, jag gillar det kryddiga. Dock var nog cassavamoset ändå populärast. I ärlighetens namn smakade inte palmhjärtat speciellt mycket, lite som bambuskott, men det var mest bara ett roligt inslag.

Huvudrätten har jag som sagt lagat och ätit förr och kan verkligen rekommendera. Sötpotatis är en ny favorit hemma, så gott! Kryddig gryta med fräschören från lime och matighet med fisken. Veggien fick belugalinser i sin gryta. Alla verkade vara nöjda och åt snällt upp sin mat, trots att det fanns massor av färsk koriander i (haha, där lurade jag er allt).

Karibisk fisk- och skaldjursgryta

kryddpasta
1/2 gul lök
2 tsk sambal oelek
1 msk tomatpuré
3 cm ingefära
1/2 dl färsk koriander
1/2 citron, saften

gryta
1/2 gul lök
5 cm purjolök
1 röd chili
1 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
2 sötpotatisar
chiliflingor
lime
socker
3 dl vatten
2 dl kokosmjölk

300 gram fast vit fisk
500 gram räkor med skal

tillbehör
limeklyftor
finhackad purjolök
koriander
ris

Gör så här

Gör en kryddpasta genom att mixa ingredienserna. Hacka de två sorters lökarna och finhacka chilin. Fräs dessa med i olja i en gryta. Häll på kryddpastan och fräs lite till. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljong. Skala och dela sötpotatisen i munsbitar. Lägg dessa i grytan och låt småkoka i ca 30, eller tills potatisen är mjuk.

Skala under tiden räkorna och dela fisken i bitar. Marinera fisken i salt och lime, och räkorna i chiliflingor och lime.

Smaka av grytan med limesaft, socker och eventuellt chiliflingor. Häll i kokosmjölk, blanda runt och smaka av. Lägg sedan i fisken och stäng av plattan, låt stå några minuter tills fisken är klar.

Servera med ris, strössla över rikt med finhackad purjolök, koriander, limeklyftor och en näve räkor. Till grytan serverades det Red Stripe, direkt ur flaska.



Dags att knäppa upp brallorna, för här kommer desserten!

Piñacoladapaj

150 gram smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

1 burk sötad kondenserad mjölk
saft och zest från en lime
1 1/2 dl kokosflingor
1 msk rom
1 ägg
1 stor burk avrunnen krossad ananas

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa ihop smöret, sockret, mjölet och bakpulvret till en deg. Tryck ut degen i en 24 cm form (eller som jag gjorde i portionsformar) och ställ in i kylen i minst en kvart.

Rör ihop kondenserad mjölk med lime, rom och kokos. Blanda sedan i ägget och ananasen. Häll i formen. Grädda i ca 40 minuter i mitten av ugnen, lägg över folie när pajen fått färg. Servera med löst vispad grädde.


Jag gillar den krämiga fyllningen där ingen ingrediens tar överhanden, utan man får känna efter lite för att hitta dem. Och jag älskar mina portionspajformar (något i största laget dock)

Överlag är jag nöjd och hoppas och tror att övriga tre också är det.Som alltid en trevlig kväll, och nu kan jag pusta ut och se fram emot Lottas middag!

2 kommentarer:

  1. Mums, vad fint allt såg ut och gott! Nu undrar jag bara... kom min inbjudan till Halv åtta bort på posten..? :-)

    SvaraRadera
  2. Ja det blev riktigt bra, couldn't have done it without you.
    Åååh, posten alltså, aldrig kan man lita på dem! ;)

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails