Varje gång jag är på besök måste jag bläddra i den minst en gång. Bläddra, humma och fnissa.
Det är alltså en receptbok som måste vara uppåt en trettio år gammal. Där finns handskrivna recept, maskinskrivna (alltså på skrivmaskin) recept, papperskopior och urklipp ur diverse tidningar. Handstilar från grannar, bekanta, föräldrar you name it.
Det är lite som en tidsresa att titta i den här boken. Den första delen tror jag vi kan härleda till sent 70- eller tidigt 80-tal, då den är fylld med tidsenliga recept såsom Pizzeriasallad, Köttgryta med ananas och Gurksallad med kiwi. Och nu får ni "som var med" rätta mig om jag har fel, men Punschparfait måste ju varit en riktig klassiker?
Den senare delen från nittiotalet och fram, den kan vi inte skratta åt riktigt än, men där flimrar en del pastarecept förbi. Det är en välanvänd bok det här! Många av familjens klassiker hittar vi här, som till exempel: Eva-Lenas senapsstekta fläskfilé, Leifs Musselgratäng, Pasta Mia, Sussies Delikatess och givetvis också favoriten Gravad oxfilé. Det dyker också upp tvivelaktigheter som Rödbetsvin och PlayDoo...
Vi kan även hitta något som man kan se som en liten indikation på vad som komma skulle, nämligen ett recept skrivet av undertecknad. Spana in det här! Jag skrattar varje gång!
Jag bjuder på ett recept härifrån i Bokens ära, en rätt som enligt gulnat tidningsurklipp blivit framröstat till bästa skolmat!
Den som ändå fått Sussies delikatess i bamba...
400 gram köttfärs
200 gram champinjoner
120 gram majskorn
1 purjolök
1 gul lök
1 röd paprika
1/2 dl chilisås
1/2 dl tomatpuré
5 dl buljong
250 gram creme fraiche
salt
peppar
aromat
Gör så här
Hacka champinjonerna, purjolöken, löken och paprikan. Bryn samtliga grönsaker och blanda i majsen. Ställ åt sidan. Fräs färsen med chilisås, tomatpuré, salt, peppar och aromat. Blanda färsen och grönsakerna i en stor form. Blanda ljummen buljong med creme fraichen och häll över formen. Grädda i 175 grader i ungefär 20 minuter. Servera med pilaffris.
Det är alltså en receptbok som måste vara uppåt en trettio år gammal. Där finns handskrivna recept, maskinskrivna (alltså på skrivmaskin) recept, papperskopior och urklipp ur diverse tidningar. Handstilar från grannar, bekanta, föräldrar you name it.
Det är lite som en tidsresa att titta i den här boken. Den första delen tror jag vi kan härleda till sent 70- eller tidigt 80-tal, då den är fylld med tidsenliga recept såsom Pizzeriasallad, Köttgryta med ananas och Gurksallad med kiwi. Och nu får ni "som var med" rätta mig om jag har fel, men Punschparfait måste ju varit en riktig klassiker?
Den senare delen från nittiotalet och fram, den kan vi inte skratta åt riktigt än, men där flimrar en del pastarecept förbi. Det är en välanvänd bok det här! Många av familjens klassiker hittar vi här, som till exempel: Eva-Lenas senapsstekta fläskfilé, Leifs Musselgratäng, Pasta Mia, Sussies Delikatess och givetvis också favoriten Gravad oxfilé. Det dyker också upp tvivelaktigheter som Rödbetsvin och PlayDoo...
Vi kan även hitta något som man kan se som en liten indikation på vad som komma skulle, nämligen ett recept skrivet av undertecknad. Spana in det här! Jag skrattar varje gång!
Jag bjuder på ett recept härifrån i Bokens ära, en rätt som enligt gulnat tidningsurklipp blivit framröstat till bästa skolmat!
Den som ändå fått Sussies delikatess i bamba...
400 gram köttfärs
200 gram champinjoner
120 gram majskorn
1 purjolök
1 gul lök
1 röd paprika
1/2 dl chilisås
1/2 dl tomatpuré
5 dl buljong
250 gram creme fraiche
salt
peppar
aromat
Gör så här
Hacka champinjonerna, purjolöken, löken och paprikan. Bryn samtliga grönsaker och blanda i majsen. Ställ åt sidan. Fräs färsen med chilisås, tomatpuré, salt, peppar och aromat. Blanda färsen och grönsakerna i en stor form. Blanda ljummen buljong med creme fraichen och häll över formen. Grädda i 175 grader i ungefär 20 minuter. Servera med pilaffris.
Konstigt att man har missat den boken, men recepten är förstås välbekanta. Allt som ätits hemma hos oss har ju alltid provlagats hos familjen Russin först.
SvaraRaderaMåste erkänna att flera av rätterna fortfarande uppskattas, Lax med färg, Leifs musselgratäng och Pasta Mia...mmm.
Hoppas semestern blir härlig!
Den är ju inlåst i kassaskåpet givetvis :)
SvaraRaderaHaha vilka klassiker! Gravad oxfilé har jag aldrig smakat, kanske något för nästa halv åtta :) Vad är det förresten som ska vara med sist i halsbullarna, rasim?
SvaraRaderaDet är smarrigt smarrigt smarrigt!
SvaraRaderaOj, jag måste skrivit fel. Bloggen ska ju heta "Tant Rasims bak"!
See you thursday!