måndag 27 december 2010

Filén som inte kommer gå i graven

Som jag nämnde i julaftonsinlägget finns det något på julbordet som har en given plats hos oss, nämligen den gravade oxfilén. Låter kanske som en något märklig rätt, men den har alltid funnits där och inte bara för "att så har vi alltid gjort" utan för att den är utomjordiskt god! Och det bästa med den är att det inte behöver vara jul för att man ska få avnjuta den, den passar nämligen när som helst. Så varför inte testa som förrätt på nyår?

Gravad oxfilé
500 gram oxfilé
1/2 dl socker
1/2 dl salt
1 msk nykrossad svartpeppar
4 msk finhackad lök
1 tsk basilika
1 msk matolja

1 msk vit vinäger
1 msk senap
2 msk socker
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl rapsolja
1/2 tsk riven pepparrot
1 vitlöksklyfta
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad gräslök

Gör så här

Blanda kryddorna med löken och rör i oljan. Bred blandningen på filén och lägg den i dubbla plastpåsar. Låt ligga i kylen i 2-3 dygn, vänd filén 2 gånger per dygn. Skiva mycket tunt och servera med såsen.

Såsen: blanda alla ingredienser utom oljan, persiljan och gräslöken. Tillsätt oljan i fin stråle under omrörning. Blanda till sist i persiljan och gräslöken.

Fantastico!

2 kommentarer:

  1. Jag skulle ge mycket för en skiva just i detta nu, ser magiskt gott ut.

    SvaraRadera
  2. Du, den är magisk! Får mig att längta efter jul!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails