söndag 19 september 2010

Bakbesatt?

Jag vet inte om det är hösten eller någon slags besatthet, men soppa är något det ätits tämligen ofta hemma hos oss på sistone. Eller är det bara en ursäkt att få baka bröd?

Den legendariska linssoppan serverades igår med ört och pestofyllt vetebröd. Mycket smak, saftigt och ganska festligt utseende (för att vara bröd).

Örtsnurror med röd pesto
12 bullar
25 gram jäst
50 gram smör
2.5 dl mjölk
1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

25 gram mjukt smör
örter, helst färska
röd pesto
flingsalt

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Häll vätskan över jästen och rör om tills jästen löst upp sig. Blanda i salt och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i bunken i 30 minuter.
Kavla ut degen till en fyrkant, ganska tunn, som när du gör kanelbullar. Bred ut smöret, strö på godtyckligt med örter och bred även på den röda peston i ett tunt lager. Rulla ihop den till en rulle och dela i 12 bitar. Lägg i muffinsformar, helst även i en muffinsplåt. Låt jäsa 30 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader.
Strö över flingsalt och grädda i 10-15 minuter. Njut med soppa, eller kanske till picknick, buffé eller vad som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails