måndag 16 augusti 2010

Man får änna passa på...

...att fira menar jag. Det dröjer trots allt ett år till nästa gång man fyller. Ett födelsedagskalas ger chans att inte bara träffa sina vänner utan även att pröva sina kokkonster på andra. Att kalaset gick av stapeln på söndagen innan första jobbdagen efter semestern, och att det därmed motade bort ångesten en aning, var bara en bonus.

Serpentiner och plasttallrikar inhandlades, lägenheten städades, håret tvättades, matmuffins gräddades, sallad hackades. Delar av resultatet kan ni beskåda nedan.


Matmuffins med soltorkade tomater, basilika och mozzarella
12 st
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl gräddfil
1 dl mjölk
1 dl matolja
1 dl soltorkade tomater
10 blad färsk basilika (kan med fördel ökas)
svartpeppar
1 mozarella, skivad

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna. Vispa sedan ihop ägg, gräddfil, mjölk och olja, blanda med mjölblandningen. Vänd i hackade tomater, strimlad basilika och svartpeppar. Skeda ner i muffinsformar som står i en muffinsplåt, fyll till ungefär 2/3 av formen. Toppa med en skiva mozzarella. Grädda i knappt 20 minuter (kolla dem efter 15 min).

Matmuffins med rökt lax och ruccola

12 st
4 dl vetemjöl
1 dl gramhansmjöl
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
1 ägg
1 dl olja
1/2 dl flytande honung
3 1/2 dl filmjölk
100 gram strimlad kallrökt lax
50 gram ruccolasallad
svartpeppar
sesamfrön

Gör så här

200 grader på ugnen. Blanda som i receptet ovan de torra och de blöta ingredienserna för sig, och blanda sedan dessa. Vänd ner lax, sallad och peppar. Klicka ut i formar och toppa med sesamfrön. Grädda i knappt 20 minuter.

Läckerbitarna serverades med oliver, mozzarella och tomatsallad, hovmästarsås (till laxmuffinsen) och svartpepparcreme (till de italienska).


Lax-och ruccolamuffin samt italienskinspirerad muffin

Och tårtan då? Hallonmousse på knäckig chokladbotten. En riktig godsak det. Jag var lite nervig där ett tag ifall moussen skulle få rätt konsistens eller ej, men det gick vägen. Botten var knäckig, chokladig och seg och i ärlighetens namn skulle man kunna minska lite på smeten, moussen var len, söt och samtidigt lite syrlig.

Hallonmoussetårta med chokladbotten

200g Smör
3 Ägg
4 ½ dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker
½ dl Ljus Sirap
1 dl Kakao
2 krm Salt
3 dl Vetemjöl
½ dl Mjölk
2 hackade Dubbeldaim

4 Gelatinblad
250g frusna hallon
2 msk Vatten
2 dl Strösocker
2 msk Vaniljsocker
4 dl Vispgrädde
3 dl Turkisk Yoghurt

Gör så här

Botten: Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, sirap, kakao, salt och mjöl. Tillsätt smöret, mjölken och hackad daim. Klä botten på en rund springform och häll i smeten. Grädda i mitten av ungen på 175 grader i ungefär en timma. Ta ut och låt kallna ordentligt.
Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Koka undertiden upp hallon, vatten och socker. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner dem i hallonsåsen. Låt svalna en stund. Vispa grädden hårt och vänd ner yoghurten. Häll i hallonsåsen pö om pö i smeten, under kraftig vispning. Häll moussen i formen, som du har täckt på sidorna med bakplåtspapper (jag klickade lite sirap på pappret så att det skulle fastna i formen). Frys över natten. Ta upp tårtan ur frysen 12 h (för upptining i kyl) eller 5 h (om upptining i rumstemperatur) innan servering.

Feast your eyes on this!

Tack alla: Chris, Elinor, Veronica, Johanna, Emma, Lii, Michael för att ni ville komma och fira mig!

1 kommentar:

  1. Hej,
    Sag att du ar jatteduktig pa moussetartor. Skulle behova lite rad pa hur man handskas med browniebotten. Om man bakar i springform - ska man ha bakpatspapper under och lamna det dar tills hela tartan ar fardig (den jag gor ska in i frysen med mousee etc i flera omgangar). Hur far man bort papperet om det fastnar? Halsningar Carrie

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails