Grön ärtsoppa med mynta
600 g frysta gröna ärtor
1 msk olivolja
10 g smör
1 finhackad lök
1 vitlöksklyfta
1 l grönsaksbuljong
salt
vitpeppar
2 msk hackad färsk mynta
1 burk lätt creme fraiche
1 dl färskriven parmesanost
Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja och smör i en tjockbottnad kastrull. Fräs löken sakta i matfettet tills den blir transparent. Slå på grönsaksbuljongen och låt det koka upp. Stjälp i ärtorna och ge det ett uppkok, låt sedan koka i 3 minuter. Strö över hälften av myntan, mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med salt och peppar. Rör i 1 dl creme fraiche och låt koka upp igen. Toppa med en hög parmesan, lite creme fraiche och strö över det sista av myntan.
Spenat- och getostfyllda bröd
1/4 paket jäst
1,5 dl fingervarmt vatten
1 nypa salt
1 msk olja
3.5 dl vetemjöl
250 g fryst hel spenat
100 gram getost
sesamfrön
Gör så här
Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt salt, olja och arbeta ner mjölet. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk. Tina spenaten och fräs den i smöret. Dela degen i två lika stora delar och baka ut till två runda plattor med en tjocklek på typ 1/2 cm, tänk pizzabotten. Bred ut spenat och bitar av getosten över halva. Vänd över andra halvan av degen. Pensla med vatten, strö över sesamfrön, skär några skåror och grädda i 250 grader i ungefär en kvart.
Receptet på brödet kan vi tacka Pickipicki för. Tack!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar