fredag 6 augusti 2010

Halvtraditionell torsdag

Vi är väl inte så mycket för traditioner här i hushållet (skulle väl isåfall vara tacos & rödvin som bör serveras varje fredag). Av en händelse blev det ändå soppa igår, torsdag. Och till och med ärtsoppa. Inga torkade ärtor, inget fläsk, inga pannkakor men väl gröna ärtor, fyllt bröd och folköl till. Soppan var superlätt att fixa till, och fick en tjusig färg till på köpet, inget som den traditionella ärtsoppan kan skryta med direkt. Till en slät soppa tycker jag att det behövs ett matigare tillbehör, och med hjälp av getost och spenat gick ingen hungrig från matbordet.

Grön ärtsoppa med mynta

600
g frysta gröna ärtor
1
msk olivolja
10
g smör
1
finhackad lök
1
vitlöksklyfta
1
l grönsaksbuljong
salt
vitpeppar

2
msk hackad färsk mynta
1 burk lätt creme fraiche
1
dl färskriven parmesanost

Gör så här

Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja och smör i en tjockbottnad kastrull. Fräs löken sakta i matfettet tills den blir transparent.
Slå på grönsaksbuljongen och låt det koka upp. Stjälp i ärtorna och ge det ett uppkok, låt sedan koka i 3 minuter. Strö över hälften av myntan, mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med salt och peppar. Rör i 1 dl creme fraiche och låt koka upp igen. Toppa med en hög parmesan, lite creme fraiche och strö över det sista av myntan.

Spenat- och getostfyllda bröd

1/4 paket jäst
1,5 dl fingervarmt vatten
1 nypa salt
1 msk olja
3.5 dl vetemjöl
250 g fryst hel spenat
100 gram getost
sesamfrön


Gör så här

Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt salt, olja och arbeta ner mjölet. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk. Tina spenaten och fräs den i smöret. Dela degen i två lika stora delar och baka ut till två runda plattor med en tjocklek på typ 1/2 cm, tänk pizzabotten. Bred ut spenat och bitar av getosten över halva. Vänd över andra halvan av degen. Pensla med vatten, strö över sesamfrön, skär några skåror och grädda i 250 grader i ungefär en kvart.

Receptet på brödet kan vi tacka Pickipicki för. Tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails