söndag 27 juni 2010

Fint ska fint ha





Det är inte ofta man får så fint besök som jag fick i tisdags. Då passade jag självklart på att bjuda på trerätters. Besöket, som bestod av tre små tanter, gav middagen 10 poäng av 10 möjliga

Till förrätt serverades kokt kronärtskocka med chili och vitlökssmör.
Om du också vill bjuda på en kocka så gör du så här:

Recept till 5 personer

Ingredienser
5 kronärtskockor
Vatten att koka i
0,5 st citron
2 tsk salt

Gör så här
Skölj kronärtskockorna väl. Bryt av kockornas stjälkar så följer dom grova trådarna med. Lägg kockorna i en stor kastrull och täck med vatten. Ha i citron och salt och låt koka tills bladen släpper lätt. (ca:30 minuter)Ta upp dom med hålslev och låt dom rinna av väl upp och ner. Servera som de är med lite smält smör med chili och vitlök vid sidan om att doppa bladen i.




Till huvudrätt körde jag en klassiker som man ofta fick i skolan när man var barn. Det blev kokt torskrygg med äggsås. Till det serverade jag färskpotatis och smörfrästa sockerärtor. Behöver jag tillägga att min torsk var en sensationell smakupplevelse om man jämför med det sönderkokta torskblock man serverades i skolmatsalen. Receptet räcker till 6 personer.


Ingredienser

1200 gr torskrygg eller filé
3 kryddpepparkorn
1.5 lagerblad
flingsalt
6 ägg
6 dl mjölk
1.5 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
1.5 dl hackad persilja
salt peppar
3 msk smör

Gör så här
Skölj filéerna och gnid in dem med flingsalt runt om, lägg i en bunke. Krossa kryddpepparn grovt och lägg ner i bunken med ett lagerblad. Låt fisken ligga och "rimma" i en timma innan tillagning. Koka upp en kastrull med vatten och en grovt hackad lök. När vattnet stormkokar, lägg ner fisken, sätt på ett lock och dra av från plattan. Låt sedan stå och dra i 12 minuter. Sedan är fisken klar. Sedan är det dags för äggsåsen. Hårdkoka äggen i ca:10 min. Skala och hacka dom. Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet. Rör runt tills det har blivit en slät röra. Häll i mjölken och grädden och rör om. Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar, ha i ägget och den hackade persiljan.




Som avslutning blev det pistasch och choklad parfait. Parfait är ju franska för perfekt och det är precis det ord som beskriver kvällen på bäst sätt. Receptet är beräknat till 8 personer

Ingredienser

150 g skalade, osaltade pistaschnötter
4 st äggulor
1 dl florsocker
4 st äggvitor
4 msk strösocker
4 dl vispgrädde
100 g mörkchoklad

Gör så här
Mixa nötterna och chokladen fint i en matberedare. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa äggvitorna tillsammans med strösockret till ett vitt och fast skum. Vispa grädden. Blanda pistaschnötterna med äggulesmeten. Blanda i grädden och vänd till sist ner äggvitorna. Häll smeten i en form, cirka 1.5 liter. Jag klädde formen med plastfolie, då är det enkelt att lyfta upp parfaiten och man slipper allt krångel med att skölja formen i hett vatten för att parfaiten ska lossna. Täck formen och frys minst 4 timmar. Ta ut parfaiten i god tid före servering. Dekorera med grovt hackad choklad och pistaschnötter.




I nästa inlägg får ni en rapport om alla godsaker som intogs på midsommarresan till Riga.

3 kommentarer:

  1. De måtte blivit nöjda, dina besökare!
    Vilka var de söta tanterna (jag kände bara igen en tant, den längst upp till höger i bild)?

    SvaraRadera
  2. Tanten längst upp till höger är the main tant. Dom andra är hennes possy, alla tanterna är släkt.
    Pussar och krammar från da main master tant

    SvaraRadera
  3. Jag ser fram emot nästa inlägg. Det finns en del saker angående Riga-besöket jag vill ha info om...! Puss på dig

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails