Midsommarafton, denna matens dag. I matväg bättre än alla andra högtider tycker jag. Sill och färskpotatis är oslagbart alla kategorier.
Dagen spenderades på idylliska Brännö.
Vi öppnade starkt med midsommarlunch bestående av potatis, fyra olika sorters sill, rökt lax, gräslök, falafel, gräddfil, tre sorters bröd, öl och Hallands Fläder.
Sen blev vi sittandes en tag, göttade oss i solen.
Pliktskyldigt spelade vi en omgång kubb, vilket ingen egentligen tycker är speciellt kul, innan det blev tillåtet att sätta i sig efterrätt. Jag "offrade" mig på uppdraget att fixa sötsakerna. Kladdig, krämig rabarber- och jordgubbskaka, som serverades med vaniljvisp.
Kvällen upptogs att operation grillning: halloumi, champinjoner, paprika, färsk timjan, sockerärtor, smålök, rådjur, baconbananer and it goes on and on... Mätt och uppsvullen var ordet.
Rabarber- och jordgubbskaka
30x40 cm
200 gram smör
5 dl socker
1 dl ljust muscavadosocker
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
300 gram rabarber
250 gram frusna jordgubbar
Gör så här
Värm ugnen till 175 grader. Lägg två bakplåtspapper omlott i en långpanna (ca 30x40) cm. Smält smöret på svag värme i mikron. Rör ner socker, råsocker, ägg, mjöl och vaniljsocker med smöret i en bunke. Fortsätta röra tills du har en slät smet. Häll den i långpannan. Ansa, skala och skiva rabarbern, tina jordgubbarna och pressa bort en del av saften. Strö ut frukten över kakan. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig när den är klar. Dra kakan ur pannan med hjälp av bakplåtspappret och stjälp över långpannan. Låt svalna. Skär kakan i bitar. Servera med vaniljvisp - mycket!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar