söndag 20 juni 2010

Halv sju hos Kim

Jag ska försöka att skriva ett objektivt inlägg och inte förblindas av tävlingsinstinkten.

I onsdags var det nämligen dags för undertecknad att bjuda på sitt bidrag av den interna versionen av Halv åtta hos mig. Det blev en supertrevlig onsdagskväll, där vi påtalade flera gånger att "det är synd att det inte är fredag".

Vi mjukade upp våra mitt i veckan-nerver med en klassisk vindrink: Saint Tropez. Hälften rosévin och hälften apelsinläsk. Pimpade den med granatäpplekärnor, citronskivor och isbitar med myntablad.


Sparris fick spela huvudrollen i förrätten. Smaskens!

Rostad sparris med parmesankex
4 förrättsportioner

500 gram färsk sparris
olivolja
salt och peppar
hylvad parmesanost
1 st liten rödlök
4 skivor lufttorkad skinka

Dressing
0.5 dl färsk basilika
0.5 msk färskpressad citronsaft
2 msk olivolja
salt och peppar

Parmesankex
75 gram parmesanost
0.5 dl solrosfrön

Gör så här
Börja med att riva parmesanosten till kexen. Lägg små högar av en matsked riven ost på en plåt med bakplåtspapper. Strö på fröna och tryck till lite lätt. Grädda på 200 grader tills kexen är gyllene. Låt dessa svalna på plåten.

Mixa ihop alla ingredienser till dressingen med en stavmixer, glöm inte att salta och peppra.

Skär bort den grova träiga delen på sparrisarna. Rosta sparrisen med olivolja och kryddor på 200 grader i ca 10 min. Låt dessa svalna till rumstemperatur. Skär undertiden upp löken och hyvla parmesanen. Blanda lök, sparris och ost i en bunke tillsammans med en del av dressingen. Lägg upp salladen på tallrikar och ringla över resten av dressingen. Servera med krispiga parmesankex och lufttorkad skinka.


Den somriga förrätten följdes upp av den något tyngre huvudrätten. Potatis, quornfile, mozarella och röd pesto fick sätta prägel på den italienskinspirerade rätten.

Italienska fileér med potatiskaka
6 portioner

6 quornfiléer
1 aubergine
1.5 paket mozarella
1/2 burk röd pesto

500 gram mjölig potatis
1 paket frysta italienska örter
1/2 dl soltorkade tomater
3 ägg
2.5 dl mellangrädde
1.5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Börja med att göra potatiskakan då den kräver tid i ugnen. Skiva potatisen tunt och blanda i en bunke med strimlade soltorkade tomater, örter, salt och peppar. Klipp en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på en vanlig springform. Lägg i potatisblandningen. Vispa ihop grädde och ägg och häll över. Grädda i 200 grader i 60 minuter. Låt kakan svalna något innan servering.

Skär auberginen på längden i tunna skivor. Lägg sedan ut dem på hushållspapper och salta lätt för att dra ut vätskan. Låt dem ligga så ca 30 minuter. Pensla en ugnsform med olivolja och lägg i aubergineskivorna. Pensla rejält med olivolja på och salta igen. Låt dem stå i ugnen på 200 grader tills de mjuknat och fått färg.
Tina quornfiléerna och dela dessa så du får två tunnare fileér. Skär mozarellan i tunna bitar. Lägg en bit mozarella och en liten klick pesto på häften av fileérna. Lägg de resterande på som lock. Linda runt en skiva aubergine och lägg i en ugnsfast form som är smörjd med olivolja.
Låt stå i ugnen på 200 grader tills quornfiléerna och mozarellan börjat få lite färg, det vill säga ca 20 min.

Servera hela anrättningen med en fräsch sallad och några glas rödvin.


Vi började bli rejält mätta, men som alla vet så finns det alltid plats för efterrätt. Parfait är perfekt om man vill göra något glassliknande men inte har någon glassmaskin. Om det är något recept jag vill pusha lite extra för är det detta. Sjukt gott! Om man gillar lakrits förstås. Annars kan man smaksätta med något annat, bär, choklad, nötter you name it.

Lakritsparfait med marshmallows

4 port

0.5 dl strösocker
0.5 dl vatten
1 msk honung
4 äggulor
2 dl grädde
50 gram krossad turkisk peppar
16-20 minimarshmallows

Gör så här

Koka upp vattnet tillsammans med socker och honung. Vispa ner sockerblandningen i äggen och vispa till en ljus fluffig smet. Vispa grädden och vänd ner äggvispet i grädden tillsammans med turkisk peppar och marshmallows. Fyll små koppar med smeten och frys in i ett par timmar. Ta en parfaiten några minuter innan servering. Vänd upp och ner på tallrikar och servera med ytterligare krossad turkisk peppar, marshmallows och flarn.


En lyckad kväll tyckte jag och jag hoppas att de andra håller med mig! Nästa gång är det Lotta som står för maten. Det ser vi fram emot!

5 kommentarer:

  1. Kan inte hitta någon poängställning i ....hos mig-tävlingen. Fuskar ni eller är det sluten omröstning?
    Förresten ekar kakburken oroväckande tomt!
    // Pa

    SvaraRadera
  2. Kul att det finns intresse av tävlingen!
    Vi tänkte rösta i slutet av tävlingen, förhoppningsvis kan man återkalla minnen då. Annars kan man ju gå in här ock kika.

    Jag ska försöka ordna leverans så snart som möjligt. Kan man skicka kakor med post? ;) Eller så ni helt enkelt ta och susa förbi här någon dag framöver.

    SvaraRadera
  3. Får väl bli med rekommenderad post i så fall, så att det säkert kommer fram. Finns ju upprepade exempel på att Tant Russin har problem med svenska postverkets tjänster.
    // Pa

    SvaraRadera
  4. Tack för den fantastiskt goda middagen, efterrätten ska definitivt lagas hemma hos oss inom en snar framtid!
    Hmmm...undrar om det är en bra idé att gå in här och läsa ifall man är osäker på vem som ska vinna...det finns ingen risk att tant russin förhöjer sin egen prestation med flest superlativer eller? :o)

    Om du bakar snabbt, typ tills ikväll, finns det möjligt till en personlig kakleverans till Violvägen 9 imorgon...

    SvaraRadera
  5. Det är inte jag som har problem med postverket, det är postverket som har problem med mig. Nu har jag dock lärt mig hur jag ska handskas med dem...

    Jo - att jag inte tänkt på det innan! Blir ju svårt att passa in den aktiviteten i kvällens schema. När det gäller poängsättningen så finns det absolut ingen baktanke med att det dokumenteras här...! Hrm ;)

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails