måndag 13 april 2015

Fiskfantasier

Ni vet när man har ätit något och en tid efter kommer på sig själv att sitta och dagdrömma om just det? Den perfekt balanserade sältan och kryddigheten, hur den frasiga paneringen mötte krämig frisk dipsås och hur väl den beska ölen passade till. Att vi avnjöt dessa små firrar av perfektion i strålande solsken på en vindstilla altan gjorde ju inte saken sämre direkt.

Vansinnigt gott helt enkelt!

Pankofriterad ansjovis
1 burk ansjovisfiléer
vetemjöl
uppvispat ägg
pankoströbröd

1 dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt
citronzest av 1 citron
2 msk kapris
1/2 kruka dill
salt
svartpeppar

Gör så här
Börja med dipsåsen: blanda majonnäs med yoghurt och citron. Hacka kapris och dill, vänd ner. Smaka av med salt och peppar. Låt stå och gotta till sig till servering.

Ta upp ansjovisen och låt dem rinna av lite. Doppa dem först i vetemjöl, sen i ägg och till sist i pankoströbröd. Värm olja i en kastrull till 170 grader, fritera ansjovisen, några i taget, tills de är gyllenbruna. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Klipp över lite dill och servera med dipsås och klyftor av citron.


All heder åt pappa PeHå som övertalade oss att detta var det utlimata pre-påsk-lunch-snackset!

13 kommentarer:

  1. Alltför sällan friterar jag fisk....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltför sällan jag friterar överhuvudtaget...

      Radera
  2. Jag har en märklig relation till ansjovis. Jag älskar den lilla fisken i Janssons frestelse men har svårt för den när den ligger "rå" på en liten smörgås. Friterad skulle den nog slinka ner utan problem låter det som.

    SvaraRadera
  3. Men alltså, är det dom där fiskfiléerna man köper på glasburk och har i Janssons? Varför har ingen berättat för oss tidigare att dom är så goda att fritera? Vi som ääääälskar ansjovis? Hrmf:)

    Fast någon vindstilla altan har vi inte, går det ändå tro?

    Kramar på daj!

    SvaraRadera
  4. alltså ansjovis och jag är ju inte kompisar egentligen. men jag och friterat är ju jävligt tighta, speciellt om dipsås också är med så jag kan nog tänka mig ett en och annan av de här små firrarna skulle kunna dyka ner ändå!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var fler som var skeptiska, men de fick se sig överbevisade, så jag tror du skulle gilla det.

      Radera
  5. Åh vad gott det ser ut!! Spännande rätt som jag gärna skulle testa :D

    Kram Madame Edith - Inredare och Matbloggare

    SvaraRadera
  6. Låter ju riktigt gott! Jag är annars lite feg när det gäller hel ansjovis, men äter det gärna i saker och ting, men nu får jag väl vara modig och testa! Tack, russinet!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails