tisdag 3 februari 2015

Ho ho

Den här enastående ugglan som det pratats om?
Superb owl. *badabish*

Okej förlåt. Jag återgår till det jag kan: laga mat. HÄR har ni en riktig Super Bowl.

Het linssoppa med ananas
(minst) 4 port

1 gul lök
1 liten purjolök
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
1 rågad tsk stark curry
1 rågad tsk spiskummin
1 msk färskriven ingefära
1 lagerblad
2 dl röda linser
1 1/4 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk sambal badjek
1/4 huvud blomkål i små buketter
2 dl färsk ananas i små tärningar
1 msk rödvinsvinäger
saften av 1 lime
färsk koriander

Gör så här
Finhacka lök, purjo, vitlök och chili. Låt dessa stekas mjuka i olja i en gryta. Tillsätt curry, spiskummin, ingefära och lagerblad. Fräs tills kryddorna doftar mycket. Tillsätt sköljda linser, vatten, buljong. Låt småsjuda under lock tills linserna är nästan klara.

Tillsätt sambal, blomkål, ananas och lime och låt sjuda några minuter. Smaka av med vinäger, svartpeppar och salt. Toppa soppan med en klick yoghurt och färsk koriander.


Jag har historisk sett varit oerhört skeptisk till frukt i mat. Men jag är ju inte sämre än att jag kan ändra mig. Halvvägs där vi är nu kom jag på att det egentligen bara är frukt i varm mat som jag inte gillade. Men nu vet jag vad det riktiga problemet är: varm banan i mat. Satans avkomma. Vad säger ni? Jej eller nej till frukt i mat?

Färsk ananas i soppa däremot - det var riktigt lyckat. Den blir så söt och bryter av hettan på ett väldigt bra sätt. Testa! Ursprungsreceptet hittade jag hos fröken Dill - hennes smaklökar kan man lita på.

22 kommentarer:

  1. Haha, superb owl kunde jag bry mig om mer känner jag. Din soppa låter mer lockande. Och frukt i mat - yay!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hellre soppa än sport som jag brukar säga!

      Radera
  2. vi har också ätit linssoppa idag, då tänkte jag på dig faktiskt. tänker alltid på dig. mjaaauuu. (eh. sorry. jag sover för lite.)

    men jag har kommit fram till samma sak som dig faktiskt, har också trott att jag avskyr frukt i mat, och sedan varm frukt i mat och sedan kommit fram till att det är varm banan som är äckligt. speciellt ihop med curry. tvi vale.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I like the sound of that!

      Varm banan och curry kan vara det värsta som finns. Fo real.

      Radera
  3. YTTERST tveksam till frukt i mat, precis som russin i müsli (HU!!!!) eller frukt i bröd.

    SvaraRadera
  4. Haha! Jag instämmer - varm banan är inget jag frivilligt äter. Däremot gillar jag bär och frukt i matiga sallader, och aprikoser i en marockansk gryta är super tycker jag, liksom varm ananas i gryta/på pizza. Låter gott att ha den i linssoppa också!

    SvaraRadera
  5. Hihihi!

    Frukt i mat... Hm, vet inte riktigt. Blir jag bjuden på en Flygande Jacob, så äter jag den. På pizza tar jag gärna ananas. Men ogillar russin i mat eller bakverk, går fetbort!

    Kram kram

    SvaraRadera
  6. Oj vilken Göteborgshumor! ;-)

    Frukt i mat är ingen hit för min del, inte heller i bakverk, eller med choklad. Jag är nog inget frukt-fan. Godast naturellt, med eller utan glass/vispgrädde. Kram!

    SvaraRadera
  7. haha mums låter gott! Jag kan tänka mig frukt i mat, fast helt utan ;) kram på dig fina Kim! /Sofia

    SvaraRadera
  8. Great minds think alike- frukt i alla dess former är ju KALAS!!

    SvaraRadera
  9. Bowl och owl och vi sitter som frågetecken, vilka trögfattade typer vi är... eller rättare sagt osportliga:) Så raskt över till frukt i mat. Ja säger vi båda två, till allt utom banan. Huga så räligt det är med varm banan, det blir ju så kleggigt och klibbigt och geggigt och slemmigt... nope det går bortbort!
    Och soppan, ja det kan vi tänka oss att dyka ner i mer än en gång, häpp!

    Kramar på dej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kanske var lite långsökt ha ha.
      Kram!

      Radera
  10. Haha! Den hade du suttit och funderat på hela dagen på jobbet, va? Rolig i alla fall. Frukt i mat inte några problem för mig, Inte heller en värmande linssoppa eller gryta.

    SvaraRadera
  11. Snygg ordlek - du försvarar göteborgshumorn!!! Heja!

    Jag är heller inget fan av varm banan i mat. Som tillbehör funkar det men varm banan eller äpple - brrr! När jag var barn fanns det mycket spännande rätter (70-tal) med konserverad frukt. Historieätarna ringade in det ganska bra. Skinkskivor med banan och curry och äppleris och gud vet vad för läbbigheter...

    Men precis som du tycker jag att ananas är gott i mat - gärna grillad med chili och muscovadosocker till grillat kött. Kan det inte bli VÅÅÅÅR nån gång!? Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart!!

      Åh, nu vill man allt grilla!

      Radera

Related Posts with Thumbnails