torsdag 9 oktober 2014

Proaktiv

Ibland vet man (jag) redan innan att om man (jag) kommer spendera den här söndagen ensam så kommer det inte bli så bra. Då kommer den där känslan av olust som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med. En rastlöshet men ändå en trötthet. Känner ni igen den?

Men då får man ju göra något åt det: man bjuder hem sina bästa vänner och ber dem ta med sina män och eventuella barn och så håller man tummarna att alla kan komma. Och har man riktigt tur så kan de det. Så man sätter långkoket på spisen. Då vet man att det blir en riktigt bra söndag istället. Ibland är det så enkelt.

Mean bean chili
8 portioner

500 gram torkade svarta bönor
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1 msk malen koriander
3 stjärnanis
1 tsk råsocker
2 tsk torkade chiliflingor
2 burkar hela cocktailtomater + 1 burk vatten
1/2 dl kaffe (eller whisky)
drygt 3 tsk salt
30 gram mörk choklad

vitkål
salsa
gräddfil
guacamole
mangosalsa
limeklyftor
libabröd
nachos
picklad lök
majs

Gör så här
Blötlägg bönorna över natten. Hacka lök och finhacka vitlök. Stek mjuk i olja i en stor gryta. Addera spiskummin och koriander och låt fräsa med någon minut. Mortla stjärnanis med socker och chili. Tillsätt i grytan och rör om. Häll på tomater, vatten och kaffe. Låt puttra under lock i minst två timmar.

När bönorna är tillräckligt mjuka tillsätter du salt efter smak, eventuellt mer hetta från chili/tabasco och rör ner grovhackad choklad. Låt sjuda några minuter till. Servera med all världens tillbehör! Som dryck rekommenderar jag Margarita men som ni ser funkar det bra med Corona också.


Det här kan mycket väl vara världens fulaste gryta. Men döm inte vinflaskan efter etiketten för det här är nämligen också en av världens godaste grytor. Det är sant. Elin kan intyga.

14 kommentarer:

  1. Hu ja, den där söndagsångesten är inget att leka med - usch! Tycker att en middagsbjudning i glada vänners lag låter som ett alldeles förträffligt botemedel!
    Margarita får oss alltid att tänka på Sheldon (i vårt favoritprogram Big Bang) när han låter tärningen bestämma över hans liv... not a good idea:)

    Hoppas denna helgen har varit bra och att söndagskrypet är lite bättre.
    Kramar på dej, bästaste russin!

    SvaraRadera
  2. Sötnos! Jag älskar recept med "En kopp kaffe ELLER whisky" Det betyder att man kan göra med rom också!

    SvaraRadera
  3. Långkok är fina grejer, och vänner som gör att man glömmer bort tid och rum och i synnerhet söndagsångest. Den där chilin kanske jag kan laga hemma och omvända M att förstå att vegetariskt går (minst) lika bra som kötträtter - han är lite svåromvänd på den punkten.

    Hoppas att du hade en riktigt bra helg och att just denna måndagen är den bästa på länge!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla gillade den - köttisar eller ej! Så prova på M.
      Kram!

      Radera
  4. UNDERBAR lösning! Den ska jag också prova, för jag känner igen mig - det vet du. Vilka lyckliga gäster som fick bli inbjudna av dig!

    Visst är det så lätt att säga "man" när man menar jag... Som att man, jag menar jag, alienerar sig från det hela. Hörde BTW att det förs någon slags kampanj för att ersätta ordet "man" i sådana här sammanhang med "en" för att göra det könsneutralt. Orka...

    Kram - snart ses vi igen :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Prova den! Funkar finfint!
      Att använda en känns ju inte som en nyhet direkt, används väl en hel del...?
      Kram!

      Radera
  5. Gahhh lycka att få komma hem till dig! Tack för gullig kommentar om min Hollywood outfit : ) gulle dig! puss Sofia

    SvaraRadera
  6. Bra initiativ och finfin gryta! Önskar också att någon kunde bjuda hem mig på söndagsmiddag haha! :D

    SvaraRadera
  7. När man inte vill vara själv är söndagarna absolut värst. Och idag ville jag vara ensam och det kändes som huset var fullt från det jag steg upp. Söndagsmiddagarna bör annars göra ett återintåg i de svenska hemmen tycker jag. Jag har testat två olika varianter på vegetarisk bönchili som båda blivit uppskattade, även av de inbitna köttätarna.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails