Väl där började det kämpiga uppdraget att bocka av ett gäng obligatoriska Gotlandspunkter: bad i Blå lagunen, utflykt till Fårö med Engelska kyrkogården och Langhammars raukområde, crêpes i Hablingbo (som på grund av omständigheter istället blev crêpes i Fide), loppis i Tofta, bad i Djupvik med Stora och Lilla Karlsö i bakgrunden, traskande kring Visby ringmur, inmundigande av Saffranspannkaka med salmbärssylt och grädde (GOTT!) och sex fantastiska (alltså f-a-n-t-a-s-t-i-s-k-a) sichuanrätter på Surfers.
Grillen gick varm nästan varje kväll och Matilda påminde mig om ett av mina recept som hon bjuder på med jämna mellanrum. Således: en favorit i repris!
Stugans sotade lax
4 port
700 gram laxsida med skinn
2 vitlöksklyftor
2 tsk malen kryddpeppar
2 tsk grovmalen svartpeppar
3 msk rostad lök
1 tsk torkad timjan
2 tsk chiliflakes
1 tsk mald kanel
1 msk farinsocker
1 msk flingsalt
2 msk rapsolja
Gör så här
Pressa vitlöken och rör ihop med övriga ingredienser (utom laxen då). Mosa inte ihop det, då den rostade löken fortfarande ska vara hel. Vik grillfolie dubbelt och lägg på laxen. Bred kryddröran över hela laxen. Grilla under lock tills laxen är klar, det tar ungefär 15 minuter. Kryddbladningen ska bli nästan svart. Servera med kall gräddfilssås.
Tack alla inblandade för dagar jag inte kommer att glömma. Jag kommer plocka fram dessa minnen och foton för att värma ett fruset vinterhjärta.
Mums för sotad lax och hurra för Gotland. Det är verkligen ett litet paradis, fast man hör ju inte vad de säger.
SvaraRaderaSå sant!
RaderaFar till gotland imorgon jag! Tack för påminnelsen om saffranspannkakan, måste ju äta det nu. Så jäklans gott.
SvaraRaderaOch grattis i efterskott! Hurra, hurra!
Tackar tackar! Såg ut som om du hade det fint på ön!
RaderaVisst är Gotland härligt! Jag har varit där men inte haft förmånen att få uppleva alla de där "måstena" som du fick tack vare folk på plats. Nästa gång åker du och jag!
SvaraRaderaTack för favoriten i repris, den får bli min premiärfavorit - ska absolut testa den på grillen på landet!
Kram!
Perfekt för på-landet-grillning :)
RaderaJag har aldrig varit på Gotland faktiskt, skäms på mig! Ser ju ut att vara alldeles underbart ljuvligt! KRAM!
SvaraRaderaDet var det!
RaderaJa den där ön vill jag också uppleva. Jag har varit där två gånger. En gång i jobb över dagen och en gång hälsade jag på en kompis där under några dagar. Vi hann väl bara med att peta på Raukar, känna av ett Visby lite off season mm. Inser att jag måste åka dit igen och bocka av resten av listan.
SvaraRaderaRekommenderas!
RaderaHurra hurra för dina 31! Och hurra för favoriter i repris, bra att bli påmind själv också ibland om rätter andra lagat och uppskattat.
SvaraRaderaTack! Och visst behöver man bläddra i sina egna arkiv ibland. Många guldkorn där.
RaderaGotland är helt underbart! Det är som att åka utomlands. Lika exotiskt och så fattar man inte vad de säger, ha ha...
SvaraRaderaJag har dock ett mindre trevligt regnigt minne från ön när Berra och jag på motorcykelsemester med tält prickar i det dygn det föll lika mycket regn som det vanligtvis faller på ett helt år på Gotland. Vi kom inte ens ifrån ön. Annars är det ett ljuvligt ställe på jorden.
Ja men det kändes som en utlandssemester!
SvaraRadera