fredag 18 oktober 2013

The power of salvia compels you

Har vi fått svar på hur många lingon det finns i skogen? Och hur många kramar det finns i världen? Då tycker jag vi övergår till den högst aktuella frågan: Hur mycket snor kan det finnas i en kropp egentligen?! Sacre bleu och Merde, den franska förkylningen är inte att leka med. Men nu är jag iallafall ganska pigg, bra timing - det är ju helg!

Jag har försökt exorcista ut förkylningen genom flertalet metoder: whisky, frukt, näsdroppar och salvia. Lönlöst. Ett tag funderade jag över att försöka få tag i Profetsalvia istället. Det verkar ju vara en... eh, festlig växt (ett gram av plantans aktiva ämne kan räcka för att berusa 7000 människor).

Nej, jag nöjde mig med att steka lite vanlig salvia i smör tillsammans med potatispasta. Färsk gnocchi är en av mina livbojar. Alltid gott och snabbare än de snabbaste snabbmakaronerna. Man kanske inte blir mindre förkyld men man blir iallafall mätt och glad.

Gnocchi med salvia och kantareller
1 port

1 portion färsk potatisgnocchi
1 schalottenlök
5 salviablad
smör att steka i
100 gram kanatreller
1 näve ruccola

parmesan
salt
nymald svartpeppar

Gör så här
Finhacka löken och stek den mjuk i smör. TIllsätt strimlade salviablad och delade kantareller och fortsätt stek på låg värme. Koka gnocchin nästan klar, lägg ner den i pannan och vänd runt några varv. Salta och peppra. Riv ruccolan i bitar och fördela på en tallrik. Lägg på gnocchin och avsluta med en hel del parmesan.


Täljaren smak delat med nämnaren tidsåtgång är lika med en ruskigt hög succékvot (har ju gått NV-programmet så jag kan ju det här med matte (sa hon som googlar "hur man räknar ut arean på en cirkel" (varje gång))).

Glad fredag på er!

22 kommentarer:

  1. Jag älskar också gnocchi! Den känns omöjlig att misslyckas med och med kantareller kan det ju inte gå fel! Din version verkar sagolik och den typen av matte är den bästa sorten :) Fortsätt krya på dig och ha en riktigt god helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Linda. Gnocchi är en life saver - en god sådan!

      Radera
  2. Det där med snor har jag funderat galet mycket på i mina dagar, och du vet ju hur gammal jag är så du fattar... Hur snabbt kan det produceras är en annan fråga? Har fler frågor på lager, men kan vara så att någon stackars äckemagad läsare slutar följa dig pga moi. Och det vill vi inte.

    Förresten maten låter och ser galet god ut! ;-)

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många frågor finns det - oerhört spännande ;)

      Radera
  3. Snor är läbbigt och just när jag slutat snora efter fyra veckors svensk förkylning, fick jag magproblem och hamnade på Sahlgrenska. Här ligger jag och kan inte annat. Skickar dig en kram iaf.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men jag såg detta. Din stackare. Hoppas att du mår bättre och det snart! Kram

      Radera
  4. Åh din stackare! Hoppas verkligen att det är över snart. Stekt Gnocchi är gott och en jättebra livräddare när man vill få till något gott snabbt och enkelt. Kram!

    SvaraRadera
  5. Det där ser riktigt gott ut! Och krya på dig!

    SvaraRadera
  6. Usch, din stackare, jag har känt förkylningen jaga mig hack i häl, men än så länge har jag klarat mig!

    SvaraRadera
  7. Gnocchi är GOTT till skillnad från vanlig pasta som jag faktiskt inte ger så mycket för. Det är bara utfyllnad :p Om salvia hjälper mot förkylning vetefanken men god mat får väl vem som helst att må liiiite bättre i alla fall?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vanlig pasta kan vara gott ibland, men gnocchi är gott jämt!

      Radera
  8. pi-r-kvadrat! Det kan jag i sömnen, även vid svår förkylning. Fast så gick jag ju N-linjen innan det blev program o konstigheter. ;)
    Gnocchi däremot, det verkar mer avancerat än matte. Tror jag ska ge mig på det nångång, men det är tur det finns andra som gör den från scratch ibland. Det där med salvia låter intressant, det är inte en vanlig krydda här. Måste nog testas framöver.

    Krya på dig! /Trollmamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någon gång ska även jag göra gnocchi från grunden!

      Radera
  9. Och jag undrar hur mycket host det kan finnas i kroppen egentligen?
    Hoppas du är på bättringsvägen nu. Förhoppningsvis är det ingen manlig förkylning du dragit på dig, du vet en sån där som dödar ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej tacka gudarna att man inte drabbades av en sådan!

      Radera
  10. Vilken underbar liten rätt - så ljuvligt god i sin enkelhet. Gnocchi blir jag mer och mer förtjust i efter att ha haft ett visst motstånd mot det då jag blev magsjuk en gång efter att ha ätit det på ett flyg... Sicken tur att motståndet gett med sig!

    Skönt att du repat dig, det där med mängd snor när man är förkyld tror jag är omöjligt att mäta. Usch... Om du inte är riktigt kry ännu så krya på dig - nu! Man känner sig ju inte särskilt sexig heller med röd näsa och rinnande snor och det är ju inte kul när man är nykär :-)

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Urk. Det tar lång tid att jobba bort en sån känsla. Det har jag över ost- och skinkpaj. ryyyys.

      He he alltid lika romantiskt när man får höra: "Du har lite snor där". KRAM

      Radera
  11. Me liki gnocchi, me liki alott! Salva däremot, not so much... Men hey, man kan ju säkert byta ut den mot någon annan smak på ört.

    Hoppas förkylningen är bortblåst,
    kramar

    SvaraRadera
  12. Men salvia stekt i smör - det är ju jättegott ju! Annars är timjan nog fint till kantarellerna...
    Kram på er.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails