onsdag 23 oktober 2013

Höst etc.

Okej okej. Det finns vissa fördelar med hösten. Att det blir lite ordning och reda med rutiner och mat och motion och kanske även bloggandet. Att man kan plocka in lena kastanjer att pynta med. Att man kan okynneselda värmeljus. Att det känns helt legitimt att snurra in sig i en filt som en burrito. Att det efter en kall cykeltur är helt okej att duscha så länge att fingertopparna blir skrynkliga.

Men kanske framför allt för att sopporna och grytornas tid är här. I söndags vaknade jag och kunde inte sluta tänka på fisksoppa (har vi någon diagnos på denna matfixering?). Då finns det bara en sak att göra. Ge efter.

Fisksoppa för en söndag
5-6 portioner

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 nypa chiliflingor
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
1/2 dl hackad färsk timjan
1/2 dl hackad dill
2 dl vitt vin
1 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 burk lätt crème fraiche
salt och peppar
1 nypa socker
400 gram torskfilé
300 gram laxfilé
200 gram skalade räkor

Gör så här
Finhacka lök och vitlök. Stek mjuk tillsammans med chiliflingor i en gryta modell större. Tillsätt tomatpuré, tomater, timjan, dill, vin, vatten och buljong. Låt småsjuda länge under lock, förslagsvis en timme. Rör ner crème fraiche och värm på. Smaka av med salt, peppar och socker. Dela fisken i bitar och låt sjuda i bara några minuter. Vänd ner räkorna det sista du gör. Servera med (vitlöks-)bröd.


Fisksoppa är ju bara för gott. Speciellt den här matiga nästan grytliknande varianten. Chilin satte en fin stuns i soppan och vinet gjorde verkligen sitt. Gott sa Bull. Inspirationen hittade jag hos Tina.

Idag har jag haft matbloggsmaffian här. Lika trevligt och gott som alltid. Mer om det framöver!

Ps. Men det här jävla höstmörkret, hur ska man överleva? Ljusterapi? Sjukskrivning? Fly landet? Självhjälpsböcker? Knark? Hjälp!

23 kommentarer:

  1. Om jag ändå fått ordning på det där med motionen... Allt det andra löser jag, men motionen går jag bet på. Fastnar liksom i burriton, eller i mitt fall morgonrocken. Tänker mer åt hållet "Beach 2014 is far away..." Vet att jag borde, men det stora MENet.

    Fisksoppa lagas galet för sällan här. Tar hellre och gör en fisksoppa än motionerar. Ok på den?

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. äh, det behöver ju inte innebära att man springer milen eller kör ett två timmars cross fit pass, utan bara vara ute och promenera lite. Eller cykla. Allt är bättre än inget!
      Vi satsar kanske hellre på Bitch 2014? ;)
      kram!

      Radera
  2. Hur du ska överleva? Precis som du skriver - med grytor, burritofilten och mängder av värmeljus. Och kärlek!!!:)

    Tack för i går. Nu blev jag också sugen på fisksoppa!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. När du säger det så så... då känns det som om det kommer funka.
      Kram! och tack själv.

      Radera
  3. Jag kör burrito med armar jag - världens mysigaste, stickade morgonrock... Den lever jag i. Stackars Daniel. Det är länge till vi ska flasha fläsket igen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En Burrito med armar, ha ha vilken syn jag fick nu.
      Kram!

      Radera
  4. Mums, älskar fisksoppor och den där såg jättegod ut =) Ny grym tävling på min matblogg så kika gärna in där och tävla om produkter värda över 1000 kr =)

    SvaraRadera
  5. Lakrits! Jag har storhandlat idag för 500 spänn! Känns genast bättre... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skriver upp lakrits på överlevnadslistan. Tack för tipset :)

      Radera
  6. Soppor, grytor, äppelkakor och kärlek- det är så vi gör det!

    SvaraRadera
  7. Den där fiskgrytan ser helt ljuvlig ut! Borde väl vara lite terapeutisk ändå? Annars brukar det funka för mig att punda tv-serier så här års (bättre än knark tror jag). Streaming kan mycket väl vara det bästa botemedlet mot höstdeppighet. Igår hängde jag i baren på Hagabion och det funkade också fint. Även om jag är lite seg idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svt's öppna arkiv kan det nog bli. Hörde att SPUNG fanns där!
      Hänga i barer - det skriver vi upp på listan.

      Radera
  8. En sån här fisksoppa är så himla gott nu i höstrusket!!
    Kram

    SvaraRadera
  9. Mycket fisksoppor och -grytor nu. Det känns som att jag inte kan värja mig. Börjar bli dags att göra något med fisk (och kanske skaldjur också) snart. Jag har ett par månader på mig att uppfylla min målsättning...

    Ja, vad gör man. Stora koppar med te - prova olika smaker. Titta på film. Varma bad. Laga och äta middag ihop med vänner. Bio. Restaurang. Det funkar ju ett tag. Sen är det nog bara en fet solresa som funkar :-)

    Och så träning. Funderar på att simma. Då kan jag i alla fall inte skylla på vädret :-) Ha en jättefin vecka och hoppas stormen inte drabbar för hårt...

    Kram!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Come on, you can do it! Vi kan ha träningsläger när du kommer hit :)

      Radera
  10. Åh, jag som älskar hösten och mörkret! (kanske inte så mkt i februari som nu förstås). Håller i övrigt med Sofie och dig själv, om bästa tricken att lura bort mörkret :) Läsa böcker funkar också fint.
    You can do it!
    Glöm inte cykellyset bara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läsa böcker - upp på listan!
      Och lampan är alltid med, oavsett tid på dygnet.

      Radera
  11. Men oj så gott det ser ut, blir till att köpa fisk imorgon

    SvaraRadera
  12. Kan inte mer än hålla med dej på allt ovanstående, visst ä det mys på hög nivå - så länge man slipper ta sig ut i stormarna, ösregnet och iskylan så är det ju fantastisk mysigt. Men vem tusan har den möjligheten, inte vanliga arbetande människor i alla fall...:) Nej då på med galondräkten, sadla stålhingstarna och trampa fram o tillbaka varenda dag. Mysigt? Pytsan!

    Höstkramar på dej!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails