lördag 26 februari 2011

Som att stjäla godis från ett barn

Länge har detta problem gäckat mig. Det gäller det nya (nåja) jobbet. Ingen organiserad fredagsfika, kan ni tänka er! Hur ska jag då få min feeder-gen mättad? Att spontanbjuda 100 personer känns inte heller speciellt aktuellt.

Men så en dag. Det bestämdes att vi skulle ha en liten intern fika på vår lilla avdelning. Hurra! But there’s always a catch…

Hälften av karlarna på avdelningen har bestämt sig för att gå på diet (inte banta, väldigt viktigt!), GI. Till den här fredagen fick det bli en GI-vänlig fudge.

Egentligen ett typsikt julgodisrecept, men funkade lika bra en kall fredagsmorgon i februari. Receptet kommer ursprungligen från Nigella. Resultatet blev en krämig, "lagom" söt tryffelliknande godbit.

Jag tror att det kan vara en idé att tillsätta lite lite (kanske 1 krm) salt i smeten för att lyfta den ett ytterligare snäpp, alternativt att strö på flingsalt innan smeten stelnat (Tänk Lindt Havssalt – mmmm). Även fler nötter hade inte gjort någon skada.

Jäkligt lätt recept det här, känns som en bra mjukstart för mig som i princip har varit borta från köket i en månad. Minsta möjliga insats, mesta möjliga utfall - perfekt.

Chokladfudge med pistage
300 gram mörk choklad, 70 procent.
1 burk sötad kondenserad mjölk
100 gram skalade saltade pistagenötter
30 gram smör

Gör så här
Bryt chokladen i bitar och lägg i en stor kastrull tillsammans med mjölken. Låt smälta på svag värme. När bladningen smält, rör ner smöret och blanda ordentligt. Ta av kastrullen från plattan och rör ner nötterna, hela eller hackade väljer du själv. Häll ner smeten i en form som är klädd med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur, och ställ sedan in den i kylen för att stelna ordentligt. Några timmar senare kan du skära upp den i bitar.

Perfekt till en stark espresso

Precis så här enkelt är det att bli omtyckt på jobbet! Som att stjäla godis från ett barn, fast lite tvärtom.

6 kommentarer:

 1. Om det var den här fudgen som låg i den fina asken som Johanna fick i helgen, så kan jag intyga att den var sjukt god! Cecilia

  SvaraRadera
 2. Japp det var den! Sjukt god och sjukt enkel!

  SvaraRadera
 3. Oooh, det där såg inte helt fel ut, precis...

  SvaraRadera
 4. Filippa: den blev populär vill jag lova.

  SvaraRadera
 5. Det var en fantastiskt god fudge, kan meddela att den var uppäten redan i söndags (utan att B fick smaka). Tack!

  SvaraRadera
 6. Varsågod kära Jo. Bättre betyg kan man ju inte få! Synd om B bara...

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails