tisdag 22 februari 2011

Ojämnt utfall

Hur många varianter på recept finns det inte på rostade kikärtor? Många, I tell you. Buden är olika. Blötlagda över natten, kokade, konserverade. Ugnstemperaturer från 225 till 70 grader. Tid från 15 minuter upp till 3 timmar. Tur då att Tant Russin kommer till undsättning, testar och misslyckas, bara för eran skull!

Första försöket: Enligt mästerkocken Alexandra Zazzi skulle bönorna blötläggas i 24 timmar, och sedan rostas i 200 grader först i 20 minuter och sedan upp till två timmar i 70 grader. Mitt utfall blev följande:


Zazzi, du får min röst i veckans ö-råd!

Andra försöket: 24 timmars blötläggning, sedan dryga timmen i ugnen på 150 grader. Utfall ojämnt. Några blev perfekta, andra för mjuka eller för hårda (tänk opoppade popcorn). Kanske är det något knas med våran ugn?

Tredje försöket: Återstår att se om det blir något. Eventuellt Hemköp.

Andra batchen gick iallafall att äta, och smakade delvis riktigt bra. Smaksatta med örtsalt, flingsalt, paprikapulver och cayennepeppar (och olivolja). Jag tvivlar inte på att de, sin ojämna kvalitet till trots, kommer vara försvunna ur skafferiet inom en snar framtid.

2 kommentarer:

  1. Åh det är så gott! Älskar rostade kikärtor, men det var länge sedan jag åt det sist nu. - Får ta och göra det någon dag!

    SvaraRadera
  2. Ja snälla, gör det. Och rapportera om hur du gör! Som du ser behöver jag ju alla tips jag kan få...

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails