torsdag 9 februari 2012

Nääästa!

Som andra rätt ut från Middagsfridkassen var ”Chèvrekyckling med äppelsallad”. Och det var ingen dålig utmaning som just den rätten hade framför sig, för juryn idag bestod nämligen av två kycklingskeptiker: Lotta och jag (traumatisk kycklingfiléupplevelse anno 2008). Inte nog med att vi sällan äter kyckling, frukt i maten är vi inte heller förtjusta i. Nu kanske det låter som om jag är väldigt kräsen, man faktiskt är dessa två saker nästan det enda som inte faller mig i smaken. Så, det var två hårda kritiker som tog sig an följande kycklingrätt:

Chèvrekyckling med äppelsallad
ca 600 gram kycklinglårfilé
180 gram chèvreost
2 majrovor
200 gram morötter
1/2 purjolök
1 äpple
1 buljongtärning
1 msk smör
1/2 tsk timjan
1/2 tsk dijonsenap
salt
svartpeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Halvera kycklinglårfiléerna och lägg dem i en gunsfast form. Krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Smula över chèvren (jag skar dem i rundlar) och gratinera i mitten av ugnen i 25 minuter.

Koka ris/gryn till 4 personer. Koka upp 1 liter vatten med 1 buljongtärning i en kastrull. Skala och skär majrovorna och morötterna i stavar. Koka i tre minuter, häll av buljongen (spara 2 msk) och lägg grönsakerna åt sidan.

Skölj och strimla 1/2 purjolök. Kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor. Fräs purjon och äpplet i smör på medelhög värme i 3 minuter.

Blanda buljongvatten, timjan, senap, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i en skål. Tillsätt grönsakerna och frukten. Blanda.

Servera kycklingen med riset/grynen och äppelsalladen.


Vad blev då utfallet? Det smakade ganska gott, no more no less. Vi saknade någon form av sås till, den smälta osten gjorde det krämigt, men ändå blev det lite torrt. Ett stort plus att det var kycklinglårfiléer istället för vanliga filéer (Broilervarning!). Frukt i mat, det funkar sällan för mig, speciellt inte om den är varm/ljummen. Förövrigt föll salladen mig i smaken, speciellt den fina och bortglömda majrovan.

Jag hade nog valt att krydda kycklingen mer, samt att ha smulat på osten efter halva tiden, den förångades nästan helt. Osten förresten bidrog till ett plus i kanten för: ost är ost och ost är gott!

Sammanfattningsvis: Ingen rätt direkt skapad för mina smaklökar, men helt okej. 2,5 av 5.

Nu är det snart helg hörreni, vad gött va? Något annat som är himla trevligt är att när jag cyklar (dubbdäck ftw) hem från jobbet runt 16-tiden, då behöver jag inte ens ha på cykellampan. Oh the Joy!

Jag är gräsänka fram till måndag, så vi får se vad som händer och sker i helgen, jag kanske borde passa på att komma hem klockan 05 varje morgon, äta pizza och dricka folköl? Eller så somnar jag i vanlig ordning i soffan strax efter Skavlan, men ett halvt glas rödvin bredvid mig. Hursomhelst, så tror jag att det här med gräsänkandet är klart överskattat.

14 kommentarer:

  1. Äta pizza och dricka folköl är en klockren sysselsättning på helgen;-D

    SvaraRadera
  2. Ha ha känner igen det där med att somna framför tv;n med ett glas vin när man och son är bort någon enstaka gång..trots att planen kanske var en bra film va uppe och mysa länge osv..:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att höra att man inte är ensam om det!

      Radera
  3. Alltså, det här har ingenting med mat att göra, men anpropå gräsänka - en av mina bästa vänner var gräsänka förra helgen och så bestämde vi att gå ut och kalasa. Både hon, jag och den tredje som följde med är också somna-i-soffan-klockan-10-på-kvällen-människor (vi konstaterade att vi börjar bli gamla...), så döm om alla vår förvåning när vi först var ute tills Nef stängde vid 4 och kvällen slutade klockan 6 på efterfest hemma hos mig. Vi var förvånade över oss själva alla tre. ^^ Så, om du vill återupprepa något av min förra helg så rekommenderar jag en Irish Coffee hemma, en Bloody Mary ute och så Nefertiti. Se bara till att du återhämtar dig till på måndag! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mat är inte allt här i livet, det finns ju dryck också ;)

      Vilken härlig historia, det blir som bäst när man minst anar det! Ses snart!

      Radera
  4. Eftersom jag så ytterst sällan är helt själv hemma så är det inte underskattat i mina ögon snarare efterlängtat. Men i mat- och dryck sammanhang är det alltid trevligare med sällskap.
    Tycker maten ser jättegod ut. Fast såsoman som jag är hade jag nog också velat ha sås till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En dag eller två är rätt trevligt, men sen blir jag sällskapssjuk.
      jag tror absolut att rätten kan göra sig riktigt bra (men inte just i mitt kök tyvärr...). och sås - JA.

      Radera
  5. VA?? INTE äta kyckling, hur är det möjligt? chevrén däremot kan du få behålla! Kram påre och ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. INTE äta chevre? Är du galen? ;)
      Det är framförallt kycklinfiléer som jag undviker, hel grillad osv är gott!

      Kram kram!

      Radera
  6. Tyckte nog också att salladen såg roligast ut på den tallriken. Men bra att det var kycklinglårfilé än kycklingbröst, det är ingen favorit här alls, men lår tycker jag om.

    Njut av gräsänkelivet så gott du kan. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  7. Såsen hade vi också absolut saknat och efterlyst på tallriken, vi gillar vårt klegg:)

    Kanske ta en kväll av var sort, somna framför tvn för att sen kvällen efter vara utvilad och ta en seeeeen hemkomst?
    Hur du än gör så hoppas vi att du får en riktigt skön helg!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails