tisdag 28 juni 2011

Open cake

Min kille, han ”jobbar med data” han. Att han är bra på det han sysslar med har jag aldrig tvivlat på, och ytterligare bevis på detta fick vi förra veckan då det roddes hem en finfin affär. Mer specifik än så har jag svårt att vara, men det var tydligen så bra att det krävdes bakverk för att fira. Och det är där jag kommer in i bilden!

Jag fick fria händer att kreera något ätbart och sött, men villkoret att det skulle ha ZFS-anknytning. Och ja, även om det går att blanda ihop med världens roligaste fotbollstvprogram (FCZ) har det inget med unga herrar med bristfällig motorik att göra. Om intresse finnes kan du läsa mer om ZFS här (och FCZ här).

Först tänkte jag tårta. Sen tänkte jag bokstavskakor. Sen över till tårta igen. Men bara att tänka på tårtor som skulle garneras och pyntas för att sedan transporteras gjorde mig nervös. Men cheesecakes då? Där har jag lyckats förr så det borde gå hem även den här gången.

ZFS-firandet resulterade i tre varianter av amerikansk cheesecake: hallon & lakrits [lackriss], blåbär & vanilj och choklad & vanilj.

Tre varianter av cheesecake
1 kaka

250 gram digestivekex
100 gram smör

400 g Philadelphiaost
200 g tinade blåbär eller hallon eller smält choklad
3 ägg
1 1/4 dl strösocker

3 dl creme fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Krossa digestivekexen med en mixer tills det bara är smulor. Smält smöret och blanda med smulorna. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en normalstor springform, och klipp bort resterande papper. Tryck ut smulorna i bakformen. Grädda mitt i ugnen drygt 5 minuter.

Mixa philadelphia, din smaksättning, ägg och den större mängden socker till en jämn smet. Häll i formen med kexbotten. Grädda i nedre delen av ugnen, samma temperatur, i 25-30 minuter, fyllningen ska ha stannat.

Blanda creme fraiche, strösocker och vaniljsocker och bred på kakan, grädda ytterligare ett par minuter. På hallon & lakritsvarianten bytte jag ut vaniljsockret mot lakritspulver.

Ställ in kakan i kylskåpet när den har svalnat helt. Låt den gärna stå över natten innan den serveras. Jag skar bokstäverna ur ett färdigkavlat grönt marsipanlock.

Cheesecakes färdiga för leverans

Jag fick tyvärr inte möjligheten att smaka dessa skapelser själv, men med tanke på bilden jag fick MMS:ad så verkade de gå hem hos de flesta.

Jag fick liveuppdatering från kak-ätandet
Blåbär & vaniljvarianten har jag bakat och smakat innan och ödmjuk som jag är vet jag att den är grym. Hallon & lakrits vet vi ju alla är en match made in heaven, även om jag misstänker att jag var lite för feg med lakritspulvret. Och choklad. Ja choklad är ju alltid choklad, på det bra sättet.

6 kommentarer:

  1. Jag som hade förmånen att få äta dessa skapelser tackar för insatsen. Har varit på din hombre om att han ska uppmuntra (läs:hetsa) dig till att baka till oss på jobbet...detta efter att han visat mig alla goda bakverk på din blogg, dreggel dreggel. Lyckades dock bara klämma i mig cheesecake F och S...de var precis lagom mäktiga, precis som en bra cheesecake ska vara. Är ju en sucker för lakrits och gillade din variant skarpt, även om jag inte hade backat för mer lakritspulver...men jag vill alltid ha mer lakrits :-). Blåbär/vanilj var 2-die-4, verkligen. Där var jag riktigt ledsen att magen sa stopp. Nästa vecka samma tid?

    SvaraRadera
  2. Varsågod Marie! Kul att du tittade förbi. Kan absolut tänka mig att göra om det, med allt detta smicker. (keep it coming).

    SvaraRadera
  3. Smart och snyggt! Bra jobbat tant Russin!

    SvaraRadera
  4. Tack Ann-Louise! Jag är väldigt nöjd själv, synd bara att man inte fick smaka...

    SvaraRadera
  5. Förbaskat goda bakverk, vänligen skicka fler! :)

    SvaraRadera
  6. Carlander, inte omöjligt alls...

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails