lördag 17 januari 2015

30 graders skillnad i januari

Den här veckan har bjudit på kontraster. Söndag till tisdag var jag i Sevilla och dess omgivningar. Mest av allt reste jag till och från staden på grund av världens sämsta flygrutter. Det var i tjänsten, men jag lyckades (mest tack vare världens sämsta flygrutter) få ganska mångar timmar fritid i Sevilla. Det visade sig vara en otroligt mysig stad, med mycket historia och en getost att dö för. Att det sen var någon form av rekordväder med nästan tjugo grader och sol - det ser jag som en tjänsteförmån.

I onsdags flängde jag vidare till Stockholm för att sen ta tåget några mil norrut till Gästrikland. Där låg snön tung och Söderhamn bjöd på 10 minusgrader. Jag är som ni vet inget fan av snö men här kommer en bekännelse: Det var vackert som tusan.

Jag landade på Stigbergsliden i torsdags kväll och har varit hemma så mycket som möjligt sedan dess. Är så glad att jag trivs så fantastiskt bra i mitt hem. Att jag sen levt på knäckebröd, smoothies och köpemat i två dygn är väl inget att varken skryta med eller skämmas över. Ibland orkar jag bara inte. Men OM jag hade orkat så hade jag rullat linsbollar, ätit hälften på stående fot och sen fryst in den andra hälften.

Röda linsbollar 
ca 20 st

200 gram röda linser
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3 msk olivolja
40 gram havregryn
1 tsk paprikapulver
1 nypa cayennepeppar

Gör så här
Skölj linserna och koka dem mjuka i buljong. Låt dem rinna av ordentligt, pressa gärna ut lite vätska. De är säkert lite lagom mosiga efter det. Finhacka lök och vitlök, stek dem mjuka i olja tillsammans med tomatpurén. Blanda linserna och löken med övriga ingredienser. Smaka av och salta eventuellt.

Låt stå i kylskåp i minst 30 minuter (min smet stod över natten då jag blev erbjuden att följa med på stand-up - vem säger nej till det?). Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ca 20 bollar och lägg på en bakplåtspapperslädd plåt. Baka i mitten av ugnen i 15 minuter. Vänd bollarna då och då så att de får jämn färg.


Ursprungsreceptet hittade jag i Unionens medlemstidning. Det är alltså bara fördelar med att vara med i facket, glöm inte det.

16 kommentarer:

  1. Mm, jag gillar linser så det här måste vara en rätt för mig! Snabbt och enkelt dessutom.
    Härligt med en tripp till Spanien vid den här tiden på året. Värme och god mat är ju aldrig fel! :-)

    SvaraRadera
  2. Du är underbar! Vilken vecka kontrasternas vecka! ja choklad för män haha only in Russia :( jösses det är ett galet land! På många sätt! kram fina Kim/Sofia

    SvaraRadera
  3. Facket är bra och det ska man inte glömma! Ibland orkar inte jag heller laga mat. Hela jul- och nyårshelgen levde vi på köpemat, restaurangmat och hembesöksmat. Perfekt för trötta människor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är okej det med, inte heller det ska man glömma.

      Radera
  4. det är ju det jag alltid har sagt, snö är vackert!! riktig snö alltså, inte det här slaskiblasket som ligger på gatorna i den här stan. huvva.

    fast det där med +20 låter ju inte heller så himla tokigt, det gör det inte. och linsbollar låter inte heller så dumt, jag har nyss upptäckt linsbiffen. den är fin!

    kram på dig kimpa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Slaskiblaskte visar sig ordentligt idag! Linsbiff? Ge mig!

      Radera
  5. Visst är det vacker med snö, speciellt när man kan resa från den ganska fort:) Den där tjänstereseförmånen hade vi inte tackat nej till, Sevilla gör ju inte ont någonstans. Det gör inte heller bollarna eller tipset om att dom kan frysas in, varför blir vi så förvånade över det egentligen...

    Kramar på sej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bollarna passar bra i frysen men bäst i munnen! Kram!

      Radera
  6. OM du hade stannat till i Stockholm lite hade du kunnat få vägkrogsmat i det karibiska köket!

    SvaraRadera
  7. Jag har efter lång tids velande gått med i facket idag. Får kanske fira det med lite linsbollar någon dag för det låter väldigt smarrigt.
    Lite sol och värme hade jag gärna tackat ja till!!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails