lördag 26 november 2011

Det här med kött

När katten (Michael) är borta (spelar flipper-SM) dansar råttorna på bordet (lagar Kim kött).

Men det här med kött är för mig ganska komplicerat. Vi är väl många som tampas med samvete och moral när det gäller den frågan. Jag tänker inte ha någon större utläggning om detta och jag är inte ute efter att skapa någon form av diskussion, men jag vill bara berätta om något jag hörde på radio i tisdags. Lotta Lundgren var på besök hos Morgonpasset och det pratades om just kött och köttkonsumtion.

Hon hade ett resonemang som jag fastnade för: Köp och ät kött som är så dyrt att du inte har råd att köpa så stora mängder. Dyrt kött är lika med bra kött (eko och närproducerat). Köper du och äter mindre mängd kött, så blir allt liksom lite bättre. Låter det rörigt? Det lät väldigt logiskt när Lotta sa det, så gå in och lyssna här (ungefär 1 h 35 min in i programmet).

Jag tänker anamma detta, ska jag köpa kött ska det vara bra (dyrt) kött. Igår blev det således en Boeuf bourguignon på ekologiskt nötkött och eko-bacon.

PK- Boeuf bourguignon
120 gram eko-bacon
500 gram eko-grytbitar av nöt (helst högrev)
1 rågad matsked mjöl
2 dl vatten
4 dl rött vin
2 msk viltfond
1 gul lök
1/2 kruka färsk timjan
1 lagerblad
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
två stora nävar torkad svart trumpetsvamp
(eller motsvarande färsk svamp)
12 steklökar

Gör så här
Klipp baconet i bitar och stek på. Ta upp och låt rinna av på papper. Skölj inte ur pannan utan stek grytbitarna, några i taget, i baconfettet. Ta upp och lägg i en gryta. Strö över mjölet och rör om. Häll vattnet i stekpannan och fånga upp stekskyn. Häll skyn och rödvinet i grytan, tillsätt fond, timjan, lagerblad, tunt skivad lök, tomatpuré, pressad vitlök, salt och peppar. Låt koka lätt under lock i ungefär två timmar eller tills köttet är mört. Ju längre desto bättre! Stek på löken och svamparna. Låt dessa, tillsammans med baconet, koka med de sista tio minuterna.



Det här blev precis så gott som jag hade hoppats på! Svampen och fonden gav grytan en vild touch. Rödvinet, timjan, och det salta från bacon. OMG. Har inte du turen att få årliga leveranser av "svampens Rolls Royce" (alltså svart trumpetsvamp) så funkar nästan vilken annan svamp som helst.

Jag serverade med ugnsstekt potatis i pommes strips-form och en extra knippa timjan. Och resten av rödvinet såklart. Avnjöts framför På Spåret.

Idag mina vänner står tvätt på schemat - vilken lördag va? Det bättrar sig till kvällen för då är det Halv åtta-middag hos Emma. Utan att berätta för mycket kan jag avslöja att några av beståndsdelarna i middagen är trattkantareller, hemgjord bea och chokladmaräng...

14 kommentarer:

  1. Du, nästa gång katten är borta så kan du ringa mig!! Och visst är det ett klokt resonemang, som jag dessvärre sällan följer, mest pga av det dåliga utbudet på bra kött där jag bor. Fast det kanske blir ändring på det när/(om) jag flyttar nu!! :-)
    Trevlig helg på dig och heja, heja för Michael på flipper-sm!!

    SvaraRadera
  2. Tycker det är ett mycker bra resonemang. Även om det kan vara knepigt att få tag på bra kött. Din boeuf bourguignon ser väldigt fin ut.

    SvaraRadera
  3. flipper-sm? coolt!

    jag tycker det var ett väldigt bra resonemang där faktiskt, även om jag inte alls gör så själv... men jag försöker minska våran köttproduktion iaf. det är lite svårt dock när den andra halvan tycker att det måste vara kött i maten för att vara en komplett måltid, men han börjar bättra sig!

    hoppas ni får en fin halv åtta-middag! själv är jag ensam hemma och tittar på läskiga criminal minds-avsnitt där en kille styckmördar folk när det stormar, vilken bra idé när det är typ storm ute och jag är mest lättskrämd i världen ;) det blir nog att sova med alla lamporna tända inatt!

    SvaraRadera
  4. Gillar den köttresonemanget. Lite ska det vara så ska det vara, annars kan det vara. Fina bilder!

    SvaraRadera
  5. Moma, ja det är lättare sagt än gjort... Hoppas hoppas på flytt snart!

    Remsan, ja tyvärr är det så. Egentligen skulle man vilja åka direkt till bonden.

    Pernilla, ha ha då har vi motsatt problem kan man säga! Hoppas du kunnat sova något inatt i stormen.

    Tina, hear hear! Tack!

    SvaraRadera
  6. Jag ger mig inte in i köttdiskussionen, vegetarian som jag är. Kan flika in med att ur miljöhänsyn är det bra att en gång i veckan byta ut mot helvegetarisk mat (har jag hört) ;)

    Åh er halv åtta hos mig middag, pics please! :D

    SvaraRadera
  7. Bra tänkt tycker jag. Din boeuf ser jättegod ut. Fina bilder. Och tack för ditt fina inlägg hos mig :-)

    SvaraRadera
  8. Det ser väldigt, väldigt gott ut!

    Jag önskar ofta att jag inte vill äta kött men så slår det mig - det är ju så hjumlans gott!

    SvaraRadera
  9. Verkligen en fin tanke <3 Om jag åt kött skulle jag försöka tänka så också, och inte göra som mina föräldrar och leta upp det billigaste billiga så man kan äta mer *mutter* Men jag förstår dem också, de har svårt för att se kedjan mellan levande, gosigt djur och liten, förpackad kotlettbit. Tyvärr...

    SvaraRadera
  10. Bra tanke, vi köper ju det mesta i affären där Håkan jobbar så vi vet att vi äter närproducerat i alla fall.

    SvaraRadera
  11. Din gryta ser fantastisk ut! Det är just sån mat man ska kosta på sig lite extra bra kött, tycker jag. Vi har minskat ner väldigt på köttet i vår familj, mest för att det är så dålig kvalitet på det som säljs i vanliga matbutiker. Ibland går vi till lokala slaktaren och köper kött som är 1000 gånger bättre!

    SvaraRadera
  12. Det resonemanget låter bra. Det finns bara en enda mataffär jag köper kött i, just för att kvaliteten är så mycket bättre där, men allra bäst är det att köpa av en slaktare. Och din boeuf bourguignon ser underbart god ut!

    SvaraRadera
  13. Amy, du har rätt, och det vet alla vi köttätare innerst inne... :) Halv åtta-middagen coming up!

    Tant Gul, TACK! och varsågod :)

    Helena, jag veeeet. Kunde det inte smaka dåligt?

    Alexandra, påminn oss inte!! ;)

    Mårtenssons, det är inte dumt det!

    Helena, tack. Smakade underbart. Vem är din lokale slaktare? Kanske kan han även bli min slaktare?

    Matarkivet, Den var underbar! Det är värt en extra omväg för bra kött tycker jag.

    SvaraRadera
  14. Jag blir glad av kött! Inget dåligt samvete här inte. Köper oftast svenskt, men även billiga klipp från mystiska fjärran länder såsom irland, Ungern och Danmark:) Jag äter viltkött, jag äter häst, jag äter kanin, anka, och om det skulle ramla in en antilop i köket skulle jag banne mig äta den också. Smakar säkert kyckling^^

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails