onsdag 30 maj 2012

Vad skulle det vara i sa du?

Jag har virrat bort mig lite på dagarna i den här veckan. Måndagen hann jag knappt reflektera över innan den var över, tisdag kändes alltså som måndag och imorgon känns som helg för då kommer Michael hem! Men idag vet jag att det är onsdag, för ikväll är det bokcirkelonsdag. Och inte vilken bokcirkelonsdag som helst utan sommaravslutning. Vi har uppehåll juni-augusti, för att det skulle bli dålig uppslutning under sommarträffarna och för att vi ska hinna läsa extra mycket. Sommaravslutning är nästan som skolavslutning, med skillnaden att vi dricker vin helt lagligt... Äter gott brukar vi också göra såklart, vad kvällens värdinna bjuder på återstår att se. Men mat och ätande för oss osökt in på det här inläggets recept!

Vissa recept får man läsa mer än en gång för att fatta. Till exempel när ordet vanilj smyger sig in i maträtten. Men så läser man mottagandet av maten i kommentarerna och inser att det här får jag bara inte gå miste om. Dessutom har jag fullt förtroende för upphovskvinnan, Lotta L. Jag snodde det här rakt av, och det skäms jag inte för. Lika lite som den här grytan borde skämmas för sig.

Potatisgryta med spenat och vanilj
4 port

2 vitlöksklyftor
1 gul lök
4 stora potatisar, fast sort
1 burk kokosmjölk
1 burk kikärtor
1 1/2 tsk spiskummin, mald
1 1/2 tsk koriander, mald
1 krm vaniljpulver (alltså inte vaniljsocker)
1 tsk socker
200 g fryst hel spenat
1 granatäpple eller näve gula russin eller bitar av grönt äpple

Gör så här

Skala lök och vitlök, skär den gula löken i båtar och finhacka vitlöken. Låt lökarna svettas i en stund i olja i en gryta. Skala och tärna potatisen och låt den steka med en stund. Häll på vatten så att det knappt täcker och låt puttra under lock tills potatisen är mjuk. Tillsätt kikärtor, kokosmjölk, kryddor och socker. Låt puttra ytterligare tills du får en krämig konsistens. Tina spenaten och addera till grytan. Låt allt bli genomvarmt och servera med granatäppelkärnor och/eller russin och/eller äpple.


Först och främst, det smakar faktiskt inte vanilj. Men en subtil hint smyger sig in och gör kokosmjölken och potatisen lenare än lenast. Matigt av kikärtorna och spenaten, och smakrikt av de malda kryddorna. Testa nu, detta kan bli din nya favorit.

20 kommentarer:

  1. Låter onekligen spännande fast jag förstår din skepsis... Vanilj dyker upp i allt möjligt tycker jag. Kanske dags att sluta se det bara som en smaksättare i desserter och bakverk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dags att börja gå utanför trygghetszonen, det här var en bra början!

      Radera
  2. Helt klart en ovanlig ingredienslista. Inga äpplen i min gryta tack men gärna granatäpplekärnor. Jag slukar spenat i alla dess former för tillfället och helst utan merjeriprodukter så att detta receptet kommer som ett brev på posten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade inget granatäpple hemma, annars hade jag också föredragit det. Men det här bör bli ditt nästa spenatprojekt :)

      Radera
  3. Visst låter det lite ovanligt, men ack så trevligt:)

    Bokcirkel låter också väldigt trevligt, bra som sporre att få till det där med läsningen som annars så lätt försvinner i vardagen. Ha en fin avslutningskväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väldigt gott, och kändes lite "vågat". Man får en sån massa inspiration på dessa träffar.

      Radera
  4. Detta ver verkligen en annorlunda gryta, spännande med vaniljpulver... vet inte om jag vågar testa dock...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kom igen! :) Kan man ha kanel, kan man ha vanilj!

      Radera
  5. Det låter ju himla trevligt och gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du tycker det, alla verkar inte lika övertygade :)

      Radera
  6. Men det var en udda kombination. Men som sagt jag litar på dig. Säger du att det är ett bra recept så är det så. En Bokcirkel skulle jag gärna vilja vara med i. Älskar att läsa och diskutera böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Udda, men trevligt udda. Bokcirkeln är guld värd.

      Radera
  7. jag tycker det låter lite läskigt jag... men så tycker jag ju å andra sidan inte så himla mycket om vanilj heller. jag tänker bara på i masterchef när de alltid gör palsternacksmos med vanilj i och domarna klagar på att det smakar som en dessert fast det är huvudrätt. men å andra sidan, kan man ha rabarber i maten så borde man ju kunna ha i vanilj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du, palsternacka och vanilj lät inte alls gott. Men rabarber och kanel funkar ju i mat, så vanilj kan nog allt passa i vissa rätter. Den här tex.

      Radera
  8. Alltså... Låter verkligen annorlunda med vanilj i måste jag säga... Håller med de andra om att det är lite läskigt - men måste ju prova nu när det är du som bloggar om det! Och det där med bokcirkel tycker jag låter fantastiskt! Det borde jag starta en också <3

    SvaraRadera
  9. chokladtossig? titta gärna in i min chokladvärld! :)

    SvaraRadera
  10. Det där med vanilj i mat... Jag älskar vanilj, men äter det bara i sötsaker (eller åtminstone sånt som man förknippar med sött). Du skriver väldigt övertygande så jag känner att jag måste prova!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var också vääääldigt skeptisk. Men är nu övertygad.

      Radera

Related Posts with Thumbnails