onsdag 9 maj 2012

Släpp sparrisen loss - det är vååår

Snygg, god och bra för dig. Även jag skulle kunna prata om mig själv (fast då får vi förstås lägga till ödmjuk till listan) så gör jag inte det. Jag pratar om måndagens middag. Jag fick ett gäng sparris i min Ekolåda, som för övrigt är helt tom nu. Vad göra med dem?


Det bästa jag vet är nog att grilla dem och äta godingarna rätt upp och ner, men jag ville inkludera dem i middagen. Få dem att känna sig välkomna. Så det blev en matig ugnsomelett och jag studsade i princip upp och ner i det ögonblicket jag insåg hur bra det skulle bli. Jag ger er: vårens bästa omelett!

Sparrisfrittata
4 portioner

4 (eller fler) stora färskpotatis
en näve brytbönor
1 gul lök
ett knippe grön sparris
olivolja
8 ägg
5 msk vatten salt
svartpeppar

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva potatisen i femmillimetersskivor och låt koka mjuka. Skär av sparrisknopparna och låt dem koka med de sista minutrarna. Lägg knopparna åt sidan. Skär sparrisen på längden, två gånger. Dela brytbönorna i tre delar. Finhacka löken. Stek grönsakerna i olivolja tills de mjuknat något. Vispa äggen lätt med vatten, salta och peppra. Smörj en form (ca 20x30 cm) eller gör som jag och lägg i ett flergångsbakplåtspapper. Sprid ut potatisen och sedan resten av grönsakerna. Häll över äggsmeten och grädda i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter. Skär i bitar och toppa med sparrisknoppar och färsk timjan. Servera med sallad.


Ikväll är jag på bokmingel med författaren och journalisten Olle Lönnaeus. Min andra grej efter just mat är ju som ni vet böcker. Ser fram emot lite guldkant på den här annars så regniga torsdagen. Dessförinnan ska jag träna också... 8 juli och Vansbro börjar närma sig och jag har inte ens kommit igång... ooops.

Smell ya later!

31 kommentarer:

  1. Jag älskar den här typen av mat, och vilket bra sätt att använda sparrisen! Vad snygg den blev också, frittatan!

    Menar du att du ska plaska Vansbrosimmet den 8 juli?! Huga... Jag är glad om jag kommer ut på en rask promenad någon gång i veckan, eller snarare i månaden, eller med handen på hjärtat i kvartalet :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Värsta snyggot ju. :)

      Ja det menar jag... tror jag...

      Radera
  2. Jag håller med Lotta, snygg blev den! Gott med sparris, en av mina just-nu-favoriter!

    SvaraRadera
  3. Ja i den tjusingen måste de ju ha känt sej väldigt välkomna!

    Och vi är lika impade som Lotta, Vansbrosimmet!!! Är inte det jättekallt och jättelångt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha Joooo. Men så det är ju det som är grejen ;)

      Radera
  4. Frittata var väl ett ypperligt val att använda sparrisen till. Håller med de andra, vad snygg den blev.
    Alltså... simma långt (3 km?) och simma i kallt vatten... Njae... Men heja duktiga Kim!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spara hejaramsorna, jag har ju inte gjort det än!

      Radera
  5. Ser och låter mycket gott!

    SvaraRadera
  6. Älskar sparris, så denna omelett ser helt underbar ut. Blir en lunchrätt bara för mig ;). Vansbrosimmet, usch vad kallt tänker jag bara.... respekt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfekt att ta med i matlådan och värma. Förra året var det 19 grader, men det var tydligen nästan rekordvärme.

      Radera
  7. Det där ser riktigt gott ut! Finns ju så mycket gott att göra med sparris!

    SvaraRadera
  8. Den omeletten ser fantastisk ut! Har du kvar rester så kan jag komma förbi i helgen och äta upp dem. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lägger nyckeln under dörrmattan. Diskar du?

      Radera
  9. Hejsan,

    Jag har precis startat My Sweet Party och jag skulle mer än gärna vilja att du bidrar. Kika in på min blogg för mer information. Temat för maj månad är choklad.

    http://www.meandmysweets.blogspot.co.uk/2012/05/my-sweet-party-chocolate-cake-love.html

    XXX Johanna

    SvaraRadera
  10. ja allt som har med sparris och göra är ju så gott! Hoppas du har det trevlig på bok-minglet. Och att du börjat med din träning. Läser Malin Ewerlöfs bok Bli en bätte löpare.Kan jag rekommendera som inspiration. Även om man är en duktig löpare är det roligt och inspirerande att läsa hur hon tänker och så får men en del tips. Lycka till med träningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är härligt nu när den är i säsong.

      Kanske man skulle testa någon peppig bok, kan vara bra för sinnet. Tack för tipset.

      Radera
  11. Se där ja, där kom sparrisen till slut ;-)

    SvaraRadera
  12. Frittatan ser god ut (tyvärr så kan jag inte äta sparris även om jag tycker om det).

    Bravo så duktigt av dig Kim, way to go girl!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åhnej, stackare. Svartrot brukar ju kallas för fattigmanssparris, men den går ju inte upp mot äkta varan.

      Radera
  13. Heja primörer! Sparris är ju underbart mumsigt:-)

    Vansbrosim låter imponerande!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkomnar alla primörer med öppna armar!

      Tack, hoppas jag genomför det bara.

      Radera
  14. Åhh, sparris! Gjorde ju en risotto för ett tag sen med dessa ljuva primörer. Inte helt tokigt! Den här frittatan såg inte dum ut den heller! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju så fantastiskt gott. I risotto också!

      Radera
  15. Vilken bra ide att ha i omelett

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det smakade verkligen super. Omelett är ju så gott bara som det är, men med sparris blev det finemang.

      Radera

Related Posts with Thumbnails