måndag 28 maj 2012

Flyttfågel

Nu vart sommaren här, för nu har nämligen Flemming fått flytta ut på balkongen!


Inte mycket kan matcha hans präktiga fjäderskrud, men jag försökte nå upp till hans färgelegans med en somrig efterrättssoppa. Hela bloggosfären/twitter verkar ha drabbats av rabarber-mania, och så även jag. Jordgubbar och rabarber är ju bekanta sedan förr, och möts här i en somrig fusion. Således: mitt bidrag till Månadens sötsak - tema: Sommar.

Rabarber- och jordgubbssoppa
400 gram rabarber
200 gram jordgubbar
1 tsk vaniljpulver
~2 dl råsocker strö (ju surare rabarber, desto mer socker)
~3 dl vatten

Gör så här
Skiva rabarbern tunt, skala den om den är grov. Dela jordgubbar i kvartar. Lägg frukt, vanilj, socker och vatten i en kastrull. Vattnet ska drygt täcka frukten. Låt småkoka tills rabarbern nästan har kokat sönder. Sila soppan genom en finmaskig sil, pressa ur saften ur fruktköttet. Låt soppan svalna, och ställ sedan in den i kylen tills den blivit kall. Servera med en kula vaniljglass, som efterrätt eller kanske ett syndigt mellanmål.


Det här är ett recept som blev till väldigt mycket på en höft: en bit rabarber där, några nävar gubbar där, ni vet säkert hur det kan vara. Håll koll på sötman och syran, smaka av så att det passar dina smaklökar. Blir soppan för tunn, red den med lite potatismjöl. Viel glück!

24 kommentarer:

  1. Funderade just på vad jag ska med mina jordgubbar. Nu vet jag. Tack :)

    SvaraRadera
  2. Åh så söt han är din Flemming! Jag stod och fingrade på en sån för någon sommar sen och ångrar bittert att jag inte tog med honom hem! Hoppas ni får många långa år tillsammans;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hoppas jag med. Jag tror att han kommer att överleva mig.

      Radera
  3. Haha, ja Flemming har varit med både här och där! ;) Gott med rabarber- och jordgubbssoppa.

    Japp, snart så ses vi yay!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, har man inga husdjur så...

      Radera
  4. Men hallå Flemming, nice to meet you!
    Visst har det verkligen varit rabarbermania, men det verkar som det är ett väldigt överflöd på just rabarber i år. Gör iofs inget för gott är det:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gäller att passa på vid säsong. Vad blir nästa -mania tror ni? Jordgubbar?

      Radera
  5. Det fullkomligen sprutar rabarber ur ena ögat och jordgubbar ur det andra av all läsning i mat- och bakbloggar och tidningar med recept där detta ingår. Men det betyder ju inte att det är något negativt :-) Det här låter urgott! Bara att spara det här receptet. Också.

    Vi har alla våra vår- och sommartecken. Din pippi är av det mer exotiska slaget måste jag säga. Kitschigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man har ju en gedigen bokmärkeslista att beta igenom...
      Kitsch är grejen!

      Radera
  6. Den som ändå hade en flamingo på balkongen, jag säger då det!

    SvaraRadera
  7. Kan tänka mig att den soppan gjorde Flemming på gott humör :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han är inte så mycket för känsloyttringar, men jag tror han är glad.

      Radera
  8. Ja, det är verkligen rabarberhysteri, men ditt recept går inte omärkt förbi!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra, man vill ju inte försvinna i mängden...

      Radera
  9. Oooo... jag har 2 rabarerstjälkar kvar i kylen som jag kan slänga ihop lite soppa på. Ska bara köpa hem jordgubbar oxå. Länge leve rabarberhysterin!

    SvaraRadera
  10. Välkommen, Herr Flamingo!

    SvaraRadera
  11. Whoop, whoop, Flemming is back!! Hurra, gott med soppa, jag tycker vi ska hålla de många gamla dessertrecepten i liv, som saftsoppor, krämer, kompotter och annat gott!

    SvaraRadera
  12. Sötaste Flemming. Han ser riktigt nöjd ut tycker jag.
    Jordgubbar och rabarber är ett trevligt par. Jag tycker man ska frossa i sommarens frukter och bär så man boostar inför vintern.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails