onsdag 10 augusti 2011

Den bästa

Ingen middag är riktigt komplett utan en god efterrätt. Och en god efterrätt fanns det i lördags. Jag hade provbakat den ett par veckor innan och visste vad som väntade, så jag hade helt ärligt svårt att tygla mig under middagen. Grundreceptet hittade jag hos Blod, svett och svartpeppar, tack tack tack för att du introducerade den här desserten i mitt liv. Det kan vara något av det godaste jag skapat. Men nog snackat nu!

Chokladmarängbakelser med lakritskräm
8 portioner

5 äggvitor
150 g socker
75 g hackade hasselnötskärnor
3 msk kakao

5 äggulor
125 g socker
1 ¼ dl grädde
100 g mörk choklad
150 g smör
lakritspulver efter smak

flingsalt

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och mjöla bakplåtspapper (på plåt alltså).
Blanda nötter, socker och kakao i en bunke. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner nötblandningen försiktigt.
Klicka ut 16 kluttar, smeten ska vara cirka 1 cm tjock. Jag fick köra det på två plåtar i omgångar, så då ställde jag in hälften av smeten i kylen så länge. In i ugn och grädda i 30 minuter. Lossa kakorna medan de är varma.

Blanda äggulorna med socker och grädde i en rostfri kastrull och koka tills krämen är tjock. Blanda ner sönderbruten choklad i den varma krämen och rör tills chokladen smält. Låt nu krämen svalna och rör ner rumsvarmt smör. Rör i lakritspulver efter smak, jag tog ungefär 5 teskedar.

Klicka ut lakritskrämen mellan och ovanpå två bottnar, fortsätt med resten. Servera med vaniljglass, hallon och lite flingsalt. Eller varför inte grädde och blandade bär? Salt, sött, krämigt, marängit. Allt det bästa på en gång!

Sleva i dig, skrapa emaljen av tallriken, njut.


Det här blir mitt bidrag till Månadens Matutmaning - choklad hos Kalasgott. Klart jag vill vinna de fina priserna, men helst av allt vill jag sprida ordet om detta underverk.

8 kommentarer:

  1. Jasså, du har varit hos Ulrika och hälsat på :-) Den där skapelsen såg ljuvligt god ut!!

    SvaraRadera
  2. Låter ju helt fantastiskt gott!

    SvaraRadera
  3. Älskar lakrits!! Låter ju såå gott!!

    SvaraRadera
  4. Vilken blandning av så smarriga smaker, we löv! Lakritspulver ska letas upp snarast.

    SvaraRadera
  5. Grymt gott!
    Lakritspulver hittade jag på Panduro.

    SvaraRadera
  6. Ooh; goda smakkombinationer!!! Och härlig bild, det ser riktigt gott ut.

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails