Sommaren har tågat in, och med var fjärde sommar kommer även fotbolls-VM. Vilket leder oss in på de utslagna brassarna, vilket i sin tur ger oss ämnet för kvällens första inlägg: Kaka!
Närmare bestämt två sorters småkakor. Den ena en modifierad variant av Pappa-kakorna, den andra en PMS-vänligare variant.
Kolakakor med stjärnanis och apelsin
ca 25 st
150 g rumstempererat smör
1,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
30 gram syltat apelsinskal
1 stjärnanis
3,5 dl vetemjöl
1 nypa salt
3/4 tsk bakpulver
Gör så här
Sätt ungnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap krämigt. Rör ner finhackat apelsinskal. Mortla stjärnanisen fint och blanda med salt, bakpulver och mjöl. Rör ner blandningen och knåda tills du har en hanterbar deg.
Dela degen i två delar och rulla till rullar som är så långa som din plåt. Lägg på plåt med bakplåtspapper och tryck ut rullarna lite med fingarna. Räffla längderna med en gaffel och grädda i mitten av ugnen tills de är gyllene, vilket är mellan 12 och 15 minuter. Låt svalna lite och skär sedan längderna på snedden. Låt snittarna svalna på plåten. Ät.
Chokladsnittar
ca 25 st
100 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/2 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
50 g grovhackad mörk choklad
Hantera på liknande sätt som ovan. Knåda i den hackade chokladen i slutet av degskapandet.
Hå, hå, hå...chokladsnittar. 12 poäng av 10 möjliga!
SvaraRaderaDe med stjärnanis är något förvirrand. Först en subtil apelsinsmak, sedan kommer det en udda eftersmak.....vad kan det vara? Lakrits förmodligen. Inte riktigt min favorit. Föredrar de klassiska Pappa-kakorna.
I vilket fall, härligt med en välfylld kakburk!
/Pa
Jag håller med jag. Pappakakorna är de bästa!
SvaraRaderaMums mums mums!! Glöm inte att vara med i månadens kökskreation!
SvaraRadera