söndag 18 juli 2010

Halv åtta hos Lotta

Jag vet att ni har suttit som på nålar och väntat in den tredje delen av halv åtta. I onsdags var det dags att styra kosan mot Hisingen. Där bjöd Lotta till fest. Vi fick svalka oss med en fördrink på tequila, fläder, lime och bubbelvatten. Den satt fint!

En fin sommarsoppa stod på menyn, gjord på spenat, ärtor, sparris och creme fraiche. Grönt är skönt! Den serverades med fina sparrisknoppar och rom. Slurp!


En riktigt tjusig lammstek med potatis och chevrecreme var nästa rätt och här kommer Lottas recept:

"Köttet marinerade man först i ett dygn i 2 dl olja, 1 dl rödvin tillsammans med en hackad schalottenlök och en hackad vitlöksklyfta. Sen tog man upp det och torkade av innan man brynte det runt om. Sedan hade man på örtfraset som bestod av hackad basilika och persilja, typ 1 dl, 100 g smält smör och 10 g vitt bröd, det var lite mindre än en rostbrödskiva utan kanter, man körde allt i mixern. Sen satte man in det i ugnen på 175 grader tills kött-termometern visade 70 grader. Det skulle vila i 10 min efteråt. Potatisarna kokade man och stekte sen i olja. När det nästan var klart la man i en näve hackad persilja. Chevrekrämen var bara chevre, en rulle... och kanske 1 dl creme fraiche samt lite salt och peppar. "



Veggot fick squashplättar med fetaost, som smakade riktigt fint de med (måste ju provsmaka å bloggens vägnar).


Mätta var vi givetvis, men det hindrar inte intagandet av efterrätten, eller ska jag säga efterrätterna. Hur söta som helst var petit chouxerna som ni ser. FYI så betyder choux kålhuvud, men smakade bättre än så! Fyra små kålhuvuden med fyra smaskiga fyllningar. Citronvarianten var min favorit.


Petit choux med Lottas fyra fyllningar3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg

Gör så här

Koka upp vatten och smör. Rör i mjölet och låt massan koka under kraftig omrörning tills den släpper kastrullens botten. Ta kastrullen från värmen och låt smeten kallna. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt mellan varje ägg. Klicka eller spritsa ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen, 200°, ca 20 minuter. Eftersom petit chouxer är känsliga för drag, öppna inte ugnsluckan de första 10 minuterna. Ta ut och låt svalna. Dela petit chouxerna och fyll dem enligt ned

Fyllning I:
100 g choklad, 72 procentig
1.5 msk whiskey, rumstempererad
150 g grädde
Smält chokladen, vispa grädden. Rör ut spriten i grädden. Vänd snabbt ner hälften av grädden i chokladen och blanda väl. Vänd ner resten av grädden. Låt svalna i kyl i 3 timmar.

Fyllning II:
Jordgubbar och vispad grädde

Fyllning III:
Vaniljkesella och vispad grädde

Fyllning IV:
3 ägg
2 dl strösocker
2 citroner, rivet skal och saft
100 g rumsvarmt smör
Blanda ägg, socker, skal och saft från citronen i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills blandningen tjocknar och första bubblan syns. Lyft kastrullen från värmen och vispa i smöret lite i taget. Låt krämen kallna.

TACK Lotta för en härlig kväll! Nu dröjer det ett tag innan finalomgången, men den som väntar på något gott...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails