En riktigt tjusig lammstek med potatis och chevrecreme var nästa rätt och här kommer Lottas recept:
"Köttet marinerade man först i ett dygn i 2 dl olja, 1 dl rödvin tillsammans med en hackad schalottenlök och en hackad vitlöksklyfta. Sen tog man upp det och torkade av innan man brynte det runt om. Sedan hade man på örtfraset som bestod av hackad basilika och persilja, typ 1 dl, 100 g smält smör och 10 g vitt bröd, det var lite mindre än en rostbrödskiva utan kanter, man körde allt i mixern. Sen satte man in det i ugnen på 175 grader tills kött-termometern visade 70 grader. Det skulle vila i 10 min efteråt. Potatisarna kokade man och stekte sen i olja. När det nästan var klart la man i en näve hackad persilja. Chevrekrämen var bara chevre, en rulle... och kanske 1 dl creme fraiche samt lite salt och peppar. "
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg
Gör så här
Koka upp vatten och smör. Rör i mjölet och låt massan koka under kraftig omrörning tills den släpper kastrullens botten. Ta kastrullen från värmen och låt smeten kallna. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt mellan varje ägg. Klicka eller spritsa ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen, 200°, ca 20 minuter. Eftersom petit chouxer är känsliga för drag, öppna inte ugnsluckan de första 10 minuterna. Ta ut och låt svalna. Dela petit chouxerna och fyll dem enligt ned
Fyllning I:
100 g choklad, 72 procentig1.5 msk whiskey, rumstempererad
150 g grädde
Smält chokladen, vispa grädden. Rör ut spriten i grädden. Vänd snabbt ner hälften av grädden i chokladen och blanda väl. Vänd ner resten av grädden. Låt svalna i kyl i 3 timmar.Fyllning II:
Jordgubbar och vispad grädde
Vaniljkesella och vispad grädde
3 ägg
2 dl strösocker
2 citroner, rivet skal och saft
100 g rumsvarmt smör
Blanda ägg, socker, skal och saft från citronen i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills blandningen tjocknar och första bubblan syns. Lyft kastrullen från värmen och vispa i smöret lite i taget. Låt krämen kallna.
TACK Lotta för en härlig kväll! Nu dröjer det ett tag innan finalomgången, men den som väntar på något gott...
TACK Lotta för en härlig kväll! Nu dröjer det ett tag innan finalomgången, men den som väntar på något gott...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar