fredag 11 maj 2012

Om böcker

För drygt ett år sedan reggade jag en blogspotadress för en bokblogg. Namnet? Tant Russins Bok, såklart. Funderar även på om jag ska regga tantrussinsbyk (för framtida blogposter om tvätt) och tantrussinsbuk (om jag skulle få för mig att bli på smällen).

Jag har inte skrivit något på bokbloggen sedan dess. Men den ligger ju där om jag skulle få tid och lust framöver. För böcker är ett av mina större intressen. Förutom att följa tusen tv-serier, pilla mig i naveln och kolla på themetapicture.com förstås.

Igår var jag på författarmingel på Bokia Avenyn. Författaren och journalisten Olle Lönneaus var där och berättade lite om sin nya bok En enda sanning.
Jag fick boken skickad till mig innan och har läst den med mer behållning än vad jag trodde. Deckare har aldrig varit min grej. Jag tycker att de ofta är klyschornas högborg. En enda sanning innehåll en del av detta också, men hade en annan sida som jag tyckte var intressant. Det behandlar nämligen känsliga ämnen som extremister och terrordåd. Dessutom var inte kriminalkommissarien en alkoholiserad manlig tjockis med hemska familjebekymmer - kan ni tänka er?

Innan Olle gick på scen bjöds vi inte bara på vin och tilltugg utan också presentationer av en del nyheter ur förlagets sortiment. Sju sorters sommarkakor, grillhandboken Fixa grillen, Sommar med systrarna von Sydow (som vi känner till sedan innan) och, håll i er nu, en kokbok av Tony Irving. Jag har knappt sett Let's Dance, och inte bläddrat i hans kokbok heller men: ha ha ha ha ha, vad fan?! Upplägget i boken är tydligen att han matchar olika danser med recept. Det dyker upp så många frågor: Syfte? Målgrupp? Hur? När? Men som sagt, jag har ju inte tittat i den, så det kanske är en riktig superbok.

Har inte det här med kändisar som ger ut kokböcker gått liiiite för långt nu? Vilken offentlig person skulle ni vilja se göra en kokbok? Prins Daniel ("det är mat lite all over the place") kanske? Och vem vill ni inte se som kokboksförfattare?

På nattduksbordet just nu.

Det bästa med mingelkvällen var (förutom vinet då) att man efteråt fick 20% rabatt på hela butiken. Äntligen fick jag med mig Desserter med stil med mig hem, en bok jag tallat på ganska länge. Jag har inte mer än kastat ett öga på den än, men det var kärlek vid första ögonkastet! Det blir till att ta på sig hakklappen när jag ska läsa den.

Den andra boken har anknytning till vad jag gjorde i förrgår, nämligen bokade sommarens semesterresa. Island har så länge jag kan minnas alltid hägrat lite i resehorisonten och i sommar blir det av! Michael och jag kommer köra Island runt på dryga veckan, för att sedan avsluta med ett par dagar i Reykavik. Hurra hurra för att förverkliga sina drömmar! En guidebok till Island blev det således.


När vi ändå är inne på böcker och mingel, jag fick von Sydows bok skickad till mig av förlaget, trots att jag (nästan) dissat den. Det tyckte jag var lite fint faktiskt. Tack Sophie på förlaget! Jag lovar att jag ska läsa den med öppet sinne.

Trevlig helg ska ni ha! Jag ska på två utflykter (wiho), en lite kortare och en lite längre. Lika mysigt ska det bli på båda.

12 kommentarer:

  1. Vilken bra länk, den där Meta-sidan, där fastnar man ju hur lätt som helst! Bokmärkt:)

    Men Tony Irving och kokbok, hur passar de samman... och varför? Ja, än är inte överraskningarnas tid förbi!
    Minglet låter väldigt trevligt, rabatt och mingelmat är ju aldrig fel.

    Hoppas du får en härlig helg på resande fot, mys på bara!
    Kramar från Mårtenssons

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha eller hur!? Mycket dumheter där..
      Jag ställer mig väääldigt frågande till Irving och mat, men vem vet?

      Radera
  2. Tony Irvings KOKBOK?! HAHAHAHA, jag DÖR av skratt!^^
    (host hrrm...) ja... hoppsan. Det var bara lite oväntat, för jag har ladrig i livet förknippat honom med mat. Vad sägs om hon väder-Tine som nästa stopp? "Tines solskensstunder", låter inte det som en FANTASTISK titel på en bok?


    ... kill me. XD
    Grattis till Islandsresan förresten! Grymt avis, jag hoppas ni får en jättefin resa! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Först trodde jag att det var ett skämt faktiskt!
      Tack!

      Radera
  3. Regga alla adresser fort som tusan! Fyndigt värre :-) Tant Russins bak - luktar bäst kan man ju också tolka på lite olika sätt, eller?

    Hörrö! Deckare är min passion. Men inte de klyschiga varianterna. Elisabeth George är en favoritförfattare med en smal, mörk och snygg engelsman som utredare. Dessutom är hon fantastisk på att beskriva miljöer, både inom- och utomhus.

    En kokbok som jag inte vill se på hyllorna är om den är signerad med Björn Ranelid. "Solens mat" eller "Kärleksmat" skulle väl den heta...

    Vad härligt det låter med en massa utflykter inplanerade. Enjoy och ha en riktigt trevlig helg!

    PS: Island! Dit vill jag verkligen åka. Lyllo dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaaa, det är fritt för tolkning :)

      Jag kanske får ge mig i kast med George, jag gillar ju välskrivna böcker, deckare eller er.

      Mirakelmat kanske?

      Radera
  4. Island!! Tänk att få åka dit... himmel! Böcker har lästs mycket tidigare men nu så blir det inte så mycket sådant längre... familjen och kidsen tar sin tid. Väntar med spänning på tantrussinsbuk! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får ta och läsa mer när barnen växt upp. Island känns sååå bra!

      Radera
  5. vad fint med island! tror ni kommer att få en riktig toppenresa :)

    haha, ja tony irving och mat det är ju en given kombo. jag tror att e-type blir nästa att släppa en kokbok, med vikingamat. har inte han redan en vikingarestaurang kom jag på nu förresten... då är det ju inte så konstigt om han skulle göra det. vad sägs om att alla i big brother-huset släpper en kokbok med sina favoriträtter? "ööööh, jag gillar pasta och ketchup. bakispizza är gott också." "hööhöö, min favoritmat är grogg!"

    fan, du kom på mig, det finns inga minisockerkakor, bara gigantiska jordgubbar, skedar, fat och berg av vispgrädde!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det blir fint det.

      BB-kokboken, vilken förträfflig idé! Ha ha, grogg, det är ju nyttigt (med lime) och enkelt att variera - fantastiskt.

      I knew it!

      Radera
  6. Låter som ett toppenmingel med bra böcker som extra tilltugg. Eller ja, bra och bra?? håller med Tony Irving, hallå vart är vi på väg?? vad har han med mat att göra?? Fast å andra sidan så vann väl MatTina lets dance ett år eller? Ja ja hur som bra boktips är aldrig fel så Tant Russins bok blogg tycker jag låter perfekt! Jag skulle inte vilja se en kokbok av gängen på CSI... ja du förstår ju själv... maginnehåll.. urk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hälften av boken köpare kommer ju ha köpt den av ren jävelskap till någon stackars kompis som de ska skoja med...

      Kan Irving, kan väl CSI? :)

      Radera

Related Posts with Thumbnails