söndag 23 maj 2010

A tribute to the sun

I ett tappert försök att matcha helgens väder bestämde jag mig för att baka så kallade solbullar. Egentligen något så simpelt som vetebröd med vaniljkrämsfyllning. Tog ett par timmar i anspråk även om jag gjorde vaniljkrämen av halvfabrikat (någon måtta får det ju vara).

Solbullar
16 st

1 ½ tsk malen kardemumma
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl

3 dl Vaniljkräm

smält smör
strösocker

Gör så här
Värm kardemumman med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen under bakduk i bunken till dubbel storlek, i cirka 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 16 bitar och runddriv bitarna till runda bullar. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till bullarna lite och jäs till dubbel storlek under duk, cirka 30-40 minuter.

Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, tryck ner spetsen i varje bulle och fyll med lite vaniljkräm, fortsätt spritsa även lite på bullen.

Grädda bullarna i 7-8 minuter, i mitten av ugnen. Låt svalna, pensla sedan med smält smör och rulla i strösocker. Ät utan att slicka dig om munnen.

Solbullar på skuggig balkong

5 kommentarer:

  1. mmm solbullar, ser redigt smaskigt ut. Dock får du minus poäng för färdiggjord vaniljkräm... Köss!

    SvaraRadera
  2. Smakade inte kattpiss!

    Guilty as charged till halvfabbe... det är nyttigt med lite e-nummer.

    SvaraRadera
  3. Ser väldigt proffsiga ut! när får jag smaka
    mamma!

    SvaraRadera
  4. tackar för detta :D gjorde en dubbeldeg av det hela men blev bara 20 bullar haha så ganska stora :D men JÄVLIGT goda mvh jonas

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails