I ett tappert försök att matcha helgens väder bestämde jag mig för att baka så kallade solbullar. Egentligen något så simpelt som vetebröd med vaniljkrämsfyllning. Tog ett par timmar i anspråk även om jag gjorde vaniljkrämen av halvfabrikat (någon måtta får det ju vara).
Solbullar
16 st
1 ½ tsk malen kardemumma
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl
3 dl Vaniljkräm
smält smör
strösocker
Gör så här
Värm kardemumman med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen under bakduk i bunken till dubbel storlek, i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 16 bitar och runddriv bitarna till runda bullar. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till bullarna lite och jäs till dubbel storlek under duk, cirka 30-40 minuter.
Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, tryck ner spetsen i varje bulle och fyll med lite vaniljkräm, fortsätt spritsa även lite på bullen.
Grädda bullarna i 7-8 minuter, i mitten av ugnen. Låt svalna, pensla sedan med smält smör och rulla i strösocker. Ät utan att slicka dig om munnen.
mmm solbullar, ser redigt smaskigt ut. Dock får du minus poäng för färdiggjord vaniljkräm... Köss!
SvaraRaderaSmakade inte kattpiss!
SvaraRaderaGuilty as charged till halvfabbe... det är nyttigt med lite e-nummer.
Ser väldigt proffsiga ut! när får jag smaka
SvaraRaderamamma!
tackar för detta :D gjorde en dubbeldeg av det hela men blev bara 20 bullar haha så ganska stora :D men JÄVLIGT goda mvh jonas
SvaraRaderaJonas! Fint att höra!
Radera