Receptet kommer från tant russins favorit Leila. Själv är jag inte så förtjust i Leilas bak utan föredrar Jamie Olivers, men som sagt smaken är ju som baken: delad.
Hur som helst blev baglarna mycket lyckade, en av provsmakarna beskrev det som en fantastisk explosion av smaker i munnen. Vill du också explodera i munnen? Följ då detta recept:
Ingredienser
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2.5 tsk salt
2 msk flytande honung
13.5 dl vetemjöl special Vatten till kokningPensling och garnering
1 st Uppvispad äggvita
1 dl Solrosfrön, linfrön, sesamfrön eller blå vallmofrön
Till Kanel & russinbagels
1.5 dl russin
1 msk malen kanel 1 dl vetemjöl special (kanel & russinbagels behöver mer mjöl)

Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung. (vill man göra kanel & russinbagels ska russin och kanel tillsättas nu) Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter(jag knådade ca 10 minuter för hand). Degen skall vara stum och ganska hård. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas. Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ugnen på 175 grader.. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida. Låt dem torka av på en ren kökshandduk. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön (kanel & russinbagels ska bara penslas med äggvita, alltså inga frön). Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Resultatet:

Jäklar, nu levererar Stockholm!
SvaraRadera