tisdag 12 juni 2012

En tidsmaskin

Häromsistens när vi var förbi Ma&Pa utbröt en liten diskussion hurvida en viss tårta serverades på min dopdag eller ej. Jag hade ju av någon outgrundlig anledning ingen aning om vem av mor och far som hade rätt.

Den ena parten trodde att tårtan serverats på mitt dop, medan den andra parten trodde att den dykt upp via en släkting när denne satt barnvakt åt syrran och mig. Rafflande. Då plockade mamma från facit. Facit är en bok, där recept är skrivna och inklistrade i kronologisk ordning. På så sätt kunde vi reda ut när receptet kom i familjens ägo. Jag har berättat om den innan, denna guldgruva, denna "rädda-vid-eldsvåda-bok".

Jag lade aldrig på minnet hur det låg till med tårtan, men jag tog däremot en mental anteckning av ett recept som Ma&Pa fått av ovan nämnda släkting. Så ingen doptårta här inte, men väl en god omelett.

Kurts ugnsomelett med krabba
2 portioner

1 burk (120 gram avrunnen vikt) krabbkött
2 ägg
1 dl grädde av valfri fetthalt
1/2 dl hackad dill
1 msk tomatpuré
salt
peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop krabba, ägg, grädde, dill och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar. Smörj en liten form och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen tills omeletten har stannat, i runda slängar 20 minuter.


Jag gillar verkligen krabba, det kan till och med vara mitt favoritskaldjur, så det här man mycket väl bli en favorit. Servera med en stor fräsch sallad, så har du en fullvärdig middag. Passar även som brunch- och bufférätt. Kanske något till midsommar? God både kall och varm, det har ni mitt ord på. Mvh kylskåpsätaren.

Förutom omeletter och tårtor kan man hitta det här i receptboken. Jepp, en liten försmak om vad som komma skulle...


37 kommentarer:

  1. Hej! Boktjuven här.
    Det var nog du som var matbloggs-damen,jag. :)
    Skrev du något inlägg om det? Länk till det?

    SvaraRadera
  2. Wow vilken häftig bok - förstår att den vårdas ömt. Mvh kylskåpsätaren står det, är det receptförfattarens hälsning eller är det du som äter kylskåp :-) Ha ha ha...

    Det det nerplitade receptet med barnbokstäver, är det russinet själv som ligger bakom? Och är det "1 dl rusin" det står längst ner, eller läser jag fel? Rolig koppling i vilket fall till Tant Russins bak idag.

    Ugnsomelett är för övrigt bland det bästa man kan laga och äta. Fast inte med krabba, urk....

    Fin kväll önskas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har samma humor ha ha!
      Japp, det är ett tidigt russin-recept, i båda bemärkelserna.
      What!? Krabba är ju smaskens!

      Radera
  3. Åh, mamma hade liknande bok. Tyvärr bor hon typ 100 mil härifrån och vi är väl inte heller de bästa vänner men oj så mkt kul jag skulle kunna hitta bland hennes grejer. Dessväre har hon med all sannolikhet slängt plastlådan med alla receptkorten från Allt om mat - du vet sådana "Den bruna maten" bloggar om. ...

    Och på tal om punschparfait så var det och romrussinglass päronens favoritefterrätter då det begav sig. Urk säger jag ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den recept-lådan hade man allt velat kolla i.
      Punschparfait har jag börjat gilla, men inte romrussinglass... än :)

      Radera
  4. Gott, kul med gamla familjeskatter! Du får komma till Tobago, då bjuder jag på curry crab and dumplings som är deras nationalrätt! :-)

    SvaraRadera
  5. Ååååååh, krabba... Detta ljuvliga stycke elände som är så gott och pilligt att jag ibland vill slänga iväg krabbbesticken åt fanderns... men SOM det är värt det. Blev vansinnigt sugen på omelett med skaldjur av alla de slag nu. Mmmmm... jag tror det lutar åt att det blir en sån här lunch i veckan! :)

    SvaraRadera
  6. Vilken härlig bok att ha... önskar att man hade sådana gamla receptböcker själv att tillgå... men icke (vad jag vet om!).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är för rolig, jag brukar bläddra i den flera gånger om året. Alltid hittar man något nytt.

      Radera
  7. Alltså krabba. Jag gillar krabbkött men slipper gärna att sitta och gräva i en färsk krabba. Hellre hummer!:)

    SvaraRadera
  8. Mm krabba men gärna räkor, de är lättare att skala tycker jag, men så är jag lite lat också;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ännu latare och köper krabbkött på burk jag...

      Radera
  9. Haha, vilken fantastisk bok! Och är det kål som är sådär lila! :O Vet inte om jag sett sån i såna fall!

    Svar; Sicken tur! Jag som precis gjort ett helt inlägg om det :) Synd att du inte var med, men det blir nog snart igen! :)
    Haha, ja :) Men eller hur! Jag sa till Tobbe idag att nästa vecka ska vi banne mig göra frittata igen. Så fruktansvärt enkelt, snabbt och gott!

    SvaraRadera
  10. Mums med omelett och vad kul att du sparat recepten från barndomen : ) kramar Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag tacka mor och far för, även det :) Kram kram!

      Radera
  11. Svärfar fiskar krabbor, och nån gång då och då dyker det upp en balja med kokta krabbor. Vad som är lyxigt då är att jag kan välja att bara äta klorna. Mumsfillibaba!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  12. En sådan bok är helt ovärderlig. Finns en liknande hemma hos min mor. Men nu blev vi lite nyfikna på den där tårtan också ;).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får se om jag kan få med mig det hem snart!

      Radera
  13. Ha ha ser ditt recept nu, de där hastbullarna finns i min receptbok också, måste ha varit riktigt poppis ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kanske ska ta och testa receptet? Se vad det går för?

      Radera
  14. Vilket härligt recept på omelett.

    SvaraRadera
  15. Men en så god omelett! Vi som äter så mycket sånt nu. Det receptet vill jag prova någon dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör så! Går säkert fin med andra skaldjur också.

      Radera
  16. Jag dör lite så gulligt! Och då menar jag INTE krabban, utan ditt fina lilla recept här ovanför. Måste vara ungefär samma grej som när jag hittade min Nalle Puhs kokbok för något år sedan. Haha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet, jag var bedårande... ;) Tror jag får testa receptet framöver, se om det håller än.

      Radera
  17. Hehe, det är ju för väl att det fanns "facit" redan före matbloggens intåg. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja eller hur? Nuförtiden kan man ju bara söka i bloggen :)

      Radera
  18. Krabbomelett, ja tack! Sedan tror jag att jag bjuder in mig med armbågen på din och Momas Tobago-date ;-)
    Det är så kul med de där receptböckerna. Betydligt charmigare än dagens datorversion. Sista receptet är urgulligt!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails