torsdag 14 juni 2012

Halv åtta hos Johanna V

Det är ju torsdag och allt, så vi tar väl och värmer upp lite inför helgen? Det gör man på bästa sätt med en sammanfattning av Johannas halv-åttamiddag som vi bjöds på för några veckor sedan. Temat var Asien. Njut av detta, det gjorde vi!

Fördrinken var helt i min smak, det var som en god kombo av banan-smoothie och sprit. Kan icke gå fel! Smaskigt värre.

Banana Colada
4 st mogna bananer
1 dl sockerlag (2 delar socker/ 1 del vatten)
1 st citron, saften
2 dl mjölk el. kokosmjölk
1.2 dl mörk rom
is

Gör så här
Skala bananerna och lägg i mixer med övriga ingredienser och is. Mixa slätt och häll upp i glas.


Vi satte oss sedan till bords och blev serverade vårrullar med allsköns godsaker i. Mycket smak av den goda svampen, och en riktigt fin dipsås. Vi käkade dem som sig bör med händerna.

Vårrullar med dipsås, Hanoi style

8 st
vårrullar
1 ägg
8 ark rispapper, vietnamesiskt
8 shiitakesvampar
2 dl böngroddar
1 bambuskott
2 morötter
8 salladslökar  
svartpeppar  
olja  
några droppar sesamolja  

dipsås
1-2 klyfta(or) vitlök
2 msk limejuice
2 msk vinäger
3 msk fisksås
1/2 tsk salt
1 msk socker
1/2 dl  vatten

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Strimla svamp, bambuskott, morötter och salladslök. Ge grönsakerna ett snabbt uppkok i vatten spola dem sedan kalla. Lägg ut grönsaksfyllningen på diagonalen på rispapper och rulla till små paket. Pensla kanterna på papperet med uppvispat ägg innan paketen rullas i hop. Ägget fungerar som klister.

Lägg upp vårrullarna på en plåt. Pensla med matolja blandat med några droppar sesamolja. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Till såsen: Krossa eller hacka vitlöken. Blanda allt i en skål. Smaka av och blanda i mer socker eller vinäger efter smak. Om såsen görs i förväg räcker det med en vitlöksklyfta eftersom smaken blir starkare efter att tag.

När det är dags att äta vårrullarna virar du in dem i några salladsblad tillsammans med mynta. Servera med dipsåsen.


Mer asiatiska smaker följde: en finfin glaserad kyckling med nudelsallad. Jag uppskattar verkligen de rena smakerna i sådana här rätter. Fräscht och bra avvägt av Johanna. Pippin blev så fin och mör, den måste varit nöjd med hur den slutade sina dagar...

Glaserad kyckling med nudelsallad
kyckling

1 hel kyckling
2 dl kikkoman soya
3 msk risvinäger
1 st ingefära, en bit riven
4 st vitlöksklyftor
3 msk sesamolja
2 st chilifrukter, hackade

nudelsallad

250 g glasnudlar, vermicelli
0,5 st gurka
2 st tomater
1 dl koriander, hackad
4 st isbergssallad, hela blad
1 dl fisksås, thailändsk
1 dl lime, pressad
1 dl strösocker
2 st vitlöksklyftor, rostade
0,5 st grön och röd spansk pepparfrukt

Gör så här
Blanda ihop marinaden. Lägg kycklingen i en stekpåse och slå på marinaden. Vänd runt så fågeln blir helt täckt av marinaden. Låt den ligga i stekpåsen med marinaden, cirka ett dygn i kylskåp. Vänd någon gång så marinaden kommer åt ordentligt. Lägg in stekpåsen med kycklingen och marinaden i ugn, cirka 100 grader, och tillaga tills innertemperaturen är 72 grader. Det tar ungefär 2 timmar.

Nudelsallad: Koka upp vatten. Lägg i glasnudlarna, koka 1 min. Sila av vattnet och spola dem i kallt vatten tills de kallnat. Skala gurkan. Dela och kärna ur den med en sked. Skiva den i 1/2 cm tjocka skivor. Dela, kärna och skär tomaterna i tunna klyftor. Blanda nudlarna med gurka, tomat och hackad koriander. Häll dressingen på nudlarna och blanda. Ta loss isbergssalladsblad. Fördela nudelsalladen däri.


Efterrätten som vi bjöds på var nog min favorit tillsammans med fördrinken. Supergod glass, med smak av kokos och nästan lite kola-hintar. Passionsfrukten och mangon som vi fick till gifte sig, som det så fint heter, med glassen. Ett glas dessertvin till satt som en järv runt ankeln (dvs som en smäck)!

Cocosglass

8 port

400 g osötad kondenserad mjölk
400 g sötad kondenserad mjölk
400 g kokosmjölk
1/2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
1 krm riven muskotnöt

Gör så här
Blanda samman de olika mjölksorterna i en skål. Rör i farinsocker, vaniljsocker och muskot. Ställ in skålen i frysen i 1-2 timmar. Tag ut skålen med den halvfrusna massan och vispa kraftigt med elvisp till nästan dubbel volym. Sätt in glassmassan i frysen igen och låt stå i minst 5 timmar. Vid serveringen läggs glassen upp i kulor som strös med kokosflingor. Servera med exotisk frukt.


Mätta och goa som vanligt jäste vi framför ESC-finalen. Jag var nära att smita in i köket för att sno lite mer av glassen, men fick ta mig i kragen... Tack Johanna för en trevlig resa till Asien!

Imorgon fredag bär det av mot nya destinationer: mot Lottas middag och Spanien. Arriba!

24 kommentarer:

  1. Mums, så mycket gott! Banana Colada och Kokosglassen är helt i min smak :)

    SvaraRadera
  2. Damn vilken måltid! Banana Colada petar lätt undan Piña Colada för min del. Bra helgkänsla redan där!

    Och sen bara fortsätter det. Men jag är så dålig på asiatisk mat så jag måste se till att bli bortbjuden på det jag också, annars blir det inte av. Förstår inte varför egentligen. Beror nog på att jag är så ovan vid det köket, smakerna, kryddorna och beger mig ut på okända vatten då. Men man lever så länge man lär, så det är väl bara att kasta ankar och prova - man kan väl inte annat än drunkna i värsta fall!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där var inte den sista Bananacoladan jag ska dricka, sanna mina ord.

      Det är nog bara att slänga sig överbord!

      Radera
  3. Vilken kanon meny, både finfin start som avslutning!
    den där glassen... vi säger bara den där glassen låter förrädiskt god!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var den! Och alldeles utmärkt att göra utan glassmaskin visade det sig.

      Radera
  4. En middag helt i Remsans smak! Banana colada är så sjukt gott! Allt det andra från middagen ser också farligt gott ut. Snyggt jobbat Johanna! En liten petitess bara... nästa gång kan du väl skicka inbjudan även till mig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska tala med Johanna om detta...

      Radera
  5. Hmm Emmy har redan skrivit mitt inlägg.... jag menar det var precis så jag tänkte med. Kan man komma imorgon? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan se det framför mig: en hel matbloggsmob står utanför dörren en vacker dag.

      Radera
  6. Asiatiskt som röd tråd genom hela kvällen är ju underbar! Själv hoppar jag gärna sötisdrinkar, not for me:-)

    ha det bäst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var finemang, men man kan ju inte gilla alla drinkar :) (eller?)

      Radera
  7. åååh, den glassen måste jag tvinga jimmy (det är ju trots allt han som är glassgubben i hushållet) att laga! jag älskar kokosglass. mmm, kokosglass.

    SvaraRadera
  8. Alltså era halvåtta middagar... jag är avis inget snack om det! Allt låter unerbart gott, har själv inte testat banana colada och kokosglass men det låter så så gott mmm. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ännu godare än vad det låter (om möjligt).

      Radera
  9. Johanna, jag kan tänka mig att flytta in hos dig, det ser gudomligt gott ut!

    SvaraRadera
  10. Banana colada, nej tack. Resten köper jag rakt av, vietanmesiska vårrullar är ju ungefär det godaste som finns! Kokosglass låter spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är du svår på banandrinken Tina? Det trodde jag inte om dig ;)

      Radera
  11. Det där glassreceptet snor jag rakt av. Inget jockel med äggulor och vitor hit och dit. Enkelt och skitgott(verkar det som)!:D Trevlig söndag på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha helt rätt, enkelt är bäst! Enjoy!

      Radera
  12. Åh vad gott allt ser ut! Tema Asien är ju inte för ofta någon i mina kretsar vågar ge sig på. Får nog ta tag i det själv i så fall....hmm..vi ska ju ha en tjejträff snart. Kan kanske vara något. Och glassen funkar bra att göra utan glassmaskin, såg jag i kommentarerna lite högre upp. Då vaknade jag till, trots att det är måndag och klockan bara är halv sju, kan jag lova. Tack för inspirationen. Ha en bra vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Go go go :) Ja precis, funkar utan glassmaskin. Glad jag kunde pigga upp dig!

      Radera

Related Posts with Thumbnails