måndag 25 juni 2012

VIP

Jag har återhämtat mig efter midsommar. Jag hoppas att ni också har återhämtat er efter att jag outade mina dancemoves på bild.

Såhär efter en frossar-helg med HCHFHPHA (higcarbs-highfat-higprotein-highalcohol) längtar iallafall jag efter grönsaker, vitaminer och snäll mild mat. Om jag har ett recept för det? Det kan ni lita på.

Jag fick ett gäng späda purjolökar i min Ekolåda sist, och jag ville ju inte bara hacka ner dem i småbitar utan njuta av dem lite mer. Med stöd av Husmorsornas recept rördes det ihop en klassisk svensk soppa.

Ängamat
(eller "att äta den här soppan är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött")

drygt 4 portioner

1 liter vatten
800 gram blandade fina grönsaker
(jag hade sugar snaps, rädisor, färskpotatis,
späd purjo, bladspenat, morötter och blomkål)
1 grönsaksbuljongtärning
~3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 äggula + 1/2 grädde
1 dl hackad bladpersilja
salt
peppar

Gör så här
Skär alla grönsaker i munsbitar. Förkoka grönsakerna i vatten och buljong till de nästan är klara. Har du i potatis kan du slänga i dessa någon minuter innan de övriga grönsakerna. Häll av och häll tillbaka buljongen i kastrullen.

Rör ut mjölet med lite av mjölken. Låt buljongen koka upp med resten av mjölken. Häll i redningen under omrörning. Låt sjuda några minuter. Rör ut äggulan med lite grädde (eller mjölk) och tillsätt. Lägg i grönsakerna och persiljan, smaka av med salt och peppar.



Detta är ingen mustig komplex soppa inte. Men len, och mild, och alla grönsaker får vara med och visa upp sig. Persiljan är som så många gånger pricken över i:et. Därav VIP. Very Important Parsley.

Jag skulle gärna haft knäckebröd med smör och en riktigt stark ost till, men den som ansvarar för inköpen hade inte skött sig...

Vet ni, på onsdag, det är då händer det. Jag ska äntligen på Middagsklubben!
Några av er kanske har hört talas om det, en tjej som heter Jasmine ordnar restaurang hemma hos sig. 6 för varandra okända möts över trerättersmiddag. Kan det bli mer spännande?! Skulle inte tro det! Jag är alldeles till mig i trasorna och lovar att rapportera så bra jag bara kan.

27 kommentarer:

  1. Du är ju bara FÖR rolig du!!! Jag trillar av stolen...;-)

    önskar dig en finfin vecka:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du också uppskattar min humor, så att det inte bara är jag alltså... :)

      Radera
  2. Mycket soppor som cirkulerar nu. Kan det ha något med vädret att göra kanske som mer liknar höst än något annat :-) Soppan ser alldeles förträffligt god ut.

    Damn vad spännande med Middagsklubben! Underbart med människor som ordnar sånt där.

    Har nästan återhämtat mig från Kim live på dansgolvet :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan nog hänga ihop med vädret tror jag, men idag är det faktiskt inte soppväder i gbg!
      Ja det ska bli så kul!

      Radera
  3. Ha ha... jag älskar din humor! Kanske framåt nästa helg lägger sig checken över dina fina dancemoves ;-)
    Jag bjuder också på soppa på bloggen idag. Hm... Kan det bero på detta höstruskväder månne... Ängamat är en av mina favoritsoppor. Jag älskar att slänga ihop soppa med späda vår-/sommargrönsaker.
    Middagsklubben låter ju hur kul som helst! Det skulle jag också vilja vara med på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack :) Jag kanske chockar med något annat till nästa helg, vem vet?
      Ängamat är numera en av mina favoriter!

      Radera
  4. Soppa, inte dumt alls i detta höstväder...

    Det låter så otroligt intressant och spännande om din onsdag, förstår absolut din iver och glädje! Rapporten väntar vi absolut på,
    hoppas du får en riktigt fin kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lovar att rapportera och dokumentera!

      Radera
  5. Först av allt: kräver FULLSTÄNDIG rapport från middagsklubben! Ska bli mycket kul att höra vad du tyckte :=)

    För det andra - grymt namn på soppan, höhö. Läste en rolig tweet om just den boken, ska se om jag kan hitta den. Återkommer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska bli!

      Ja hitta den! Kul att du uppmärksamma detta, jag var så nöjd så nöjd.. ;)

      Radera
  6. Denna soppa påminner om snålsoppa, som vi säger i Finland, gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha snålsoppa, det låter ju inte så gott, men vi vet ju bättre.

      Radera
  7. Du får väl se till att beställa knäckebröd då? Jag vet en särdeles duktig leverantör. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag med! Känner du någon ostmästare också? :)

      Radera
  8. Ängamat påminner mig om konsum, blåvitt och ja kanske 80-talet.. vet inte varför :) Gott är det hur som helst!

    Du den där middagsklubben vill jag gärna ha rapport om minsann.... så trevligt. Vid sådana tillfällen önskar jag verkligen att jag bodde i en storstad. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul hur maträtter kan ge en olika associationer... jag minns att Ängamat fanns (finns?) som Varma Koppen.

      Radera
  9. nu har jimmy stått i ca 5 minuter och skrattat åt vad din blogg heter, eller ja mest tillägget (luktar bäst). tänkte bara att du ville veta det ;)

    ängamat är gott! och alldeles lagom när man vill känna sig nyttig efter en helgs onyttigande...

    vet du, jag är så ovan med att folk är jättebakis på midsommardagen för där jag kommer ifrån är det midsommardagen vi super skallen i bitar på, midsommarafton är mest middag och mys, så vi åt faktiskt pizza på "annandag midsommar" istället, som sig bör ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh Jimmy! Du gör en tant glad!

      Oj, ni kör en juldagsfestande på midsommardagen alltså? Kulturkrockar!!

      Radera
  10. Den såg ju hur god ut som helst!!

    SvaraRadera
  11. Jag har aldrig ätit ängamat, fast jag har sett recept på det så många gånger, jag tycker det låter så vackert... dags att testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fint i örat (?) och fint i magen!

      Radera
  12. Ängamat har jag faktiskt aldrig ätit (eller lagat då) men det ser himla gott ut, så får bli ändring på det. Behöver också lättare mat efter helgens utsvävningar.

    Kul med Middagsklubben! Supper clubs är ju rätt vanligt här och det är alltid underbart roligt! Ska bli spännande att läsa om din upplevelse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var milt för magen och själen vill jag påstå.

      Åh har du varit på Supper Club? Får leta i din blogg..

      Radera
  13. hahaha, very important parsley! Den ska jag komma ihåg :D Ängamat har jag aldrig gjort och inte ätit heller vad jag kan komma ihåg. Men det låter väldigt somrigt och gott! Middagsklubb låter hur kul som helst - hoppas du får det bra :)

    SvaraRadera
  14. Känner igen den där dieten. Ungefär så jag levt den senaste veckan. Nä, nu är det nya tag i två veckor innan den riktiga semestern börjar.
    Ängasoppa känns som något från hemkunskapsboken. Men gott. Aldrig gjort!

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails