tisdag 5 juni 2012

I'm on a sea food diet

- If I see food, I eat it. Hö hö hö hö. (Ni skrattar, eller hur?)

Är. Så. Trött. TUR att det är någon form av fredag idag, för jag känner verkligen att jag behöver en dag ledig. Var det helgen som tog knäcken på mig kanske?

Hur som helst, vi har precis satt i oss en fin fisksoppa med rotfrukter, lax och torsk. Fisksoppa är alltid gott tycker jag. Dessutom är det en bra kylskåpsrensare: rotfrukter, grönsaker, mejerivaror - det mesta går ner. Addera valfri fisk och/eller skaldjur. Klart det blir godare med färska sådana, men även fryst funkar tycker jag. Servera med bröd och en klick aioli/turkisk yoghurt/crème fraiche (jag sa ju att det var en kylskåpsrensare).

Vill man vara extra pretto och lite skrytsam kan man ha i sin egengjorda skaldjursfond, som man givetvis har förberett och har i frysen speciellt för sådana här tillfällen. Så här gjorde jag min!

Skaldjursfond
skalet av 1 hummer
skalen av 1/2 kg räkor
1/2 fänkål
2 schalottenlökar
1/2 dl tomatpuré
2 mindre morötter
10 pepparkorn
2 lagerblad
dill
vatten

Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Banka sönder hummerskalen och bred ut på plåt. Fördela räkskal och grönsaker i bitar. Klicka ut tomatpurén. Låt gå i ugnen i 10 minuter eller tills det börjar tjuta i skalen. Hiva upp allt i en stor kastrull, tillsätt kryddor och fyll på vatten så att det precis täcker. Låt koka dryga halvtimmen, stäng av plattan och låt stå i en timme. Sila av och reducera fonden till hälften. Frys in i mindre portioner.


Det går säkerligen alldeles utmärkt med andra typer av skaldjur och det lär ju vara en riktigt bra idé att slänga i en skvätt vitt vin.

Nu mina vänner, ska jag ta en dusch, och sedan åla mig ner i sängen. Russinet behöver sin skönhetssömn!

18 kommentarer:

  1. Du är så fyndig så man kiknar :-)

    Och så är du en sån där som gör egen fond också. Jag har inte riktigt kommit dit ännu, varken med sea food, kött eller grönsaker. Men jag är övertygad om att det blir stor skillnad mot att köpa tärningar.

    Sov så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men eller hur? Tyvärr kom jag inte på skämtet själv. I owe it to the internet...
      Ja, uppenbarligen är jag en sån där, ha ha.

      Radera
  2. Man (läs jag) skulle absolut göra fonder oftare det är ju rätt enkelt egentligen. Ha det gott och hoppas du får en trevlig nationaldag! Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tar lite tid, men är väldigt lätt ju.
      Tack detsamma!

      Radera
  3. Inte var det helgen som tog knäcken på dig inte! Älskar dina inlägg... fyndiga :) Gonatt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Amy, jo ni tog knäcken på mig ;)

      Radera
  4. Hihi, jag tycker att det var roligt. :-)

    SvaraRadera
  5. Ha ha ha, den dieten har jag varit på länge. Funkar så där för figuren men jag gillar den skarpt!! Håller med om fisksoppan, perfekt restmat men jag är sällan så förberedd att jag har en fond i frysen, impad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är den bästa, iallafall godaste dieten :)

      Radera
  6. gud vad du är pretto! neeejdå. du är duktig! förstår inte varför man inte gör det själv, så himla svårt att göra fond är det ju inte. och betydligt godare än de där salta sakerna man köper i kryddhyllan...

    jag var också helt förstörd av trötthet igår, och så var resten av mina kollegor också. det börjar nog bli dags för semester snart, tror att hjärnan blir mer och mer inställd på det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gör det nog egentligen mest för att bocka av det, testa det helt enkelt. Jag kommer nog köpa buljong framöver, men kanske koka egen också.

      Aha, är det så det är. Hjärnan känner på sig när semestern närmar sig... Smart hjärna det där.

      Radera
  7. Hahaha, tack för det - dagens flabb:) Och pretto, det vill vi också vara, nu ska här sparas skal i frysen!
    Hoppas du fick njuta av en härlig natts sömn och att dagen varit fin,
    kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, frys in dem, men tro inte att det är en matlåda bara! Blir himla tråkigt att packa upp den på lunchen på jobbet...

      Radera
  8. Det var ju det som var planen inför helgen, att ta knäcken på ett gäng matbloggare. Men ni var segare än vad vi trott, så det är skönt att höra att du är aningen trött ;-)
    Göra egen fond - respect! Jag tillhör de där lömska som flirtar till mig fond från andra som är så där duktiga och gör egen. Det är gott det med...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha vi förgås inte så lätt, bättre lycka nästa gång!

      Ahaaa, sådär kan man givetvis göra också, det låter som något för mig!

      Radera
  9. Hallojsan bästa tanten, det väntar en liten utmaning till dej i vårt kök, hoppas du hänger på:)

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails